Ga naar de inhoud

Runder spareribs van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Spareribs, we kennen ze natuurlijk allemaal wel. Er is toch werkelijk ook niets lekkerder dan met je handen eten en kluiven van die heerlijke kleine botjes. Ik vind van niet althans. Spareribs behoren wel tot een van mijn favoriete gerechten die ik doorgaans klaar maak op de BBQ. Nu zijn de ‘normale’ spareribs meestal gemaakt van varkensvlees en varkens ribbetjes. Dat hebben wij in deze bereiding een keertje anders gedaan. Want een rund heeft natuurlijk ook gewoon ribben. In dit recept gaan we je alles vertellen over hoe jij runderspareribs of beef back ribs op de juiste manier klaar kunt maken op de BBQ. 

Wat zijn runderspareribs/beef back ribs?

Om allereerst even een onderscheid te maken. Deze runderspareribs zijn geen short ribs en komen uit een totaal ander gedeelte van het rund namelijk de rug. Doordat deze runderspareribs (ook wel beef back ribs genoemd) uit de rug worden gesneden is dit vlees vele malen malser dan short ribs. De rug is namelijk ook de plek waar entrecotes en ribeyes vandaan komen. Dan weet je het dus wel. 

Hoe bereiden we deze runderspareribs?

We roken het vlees eerst gedurende een periode waarnaar we het voor de resterende bereiding in pakken met butchers paper. Butchers paper werkt ongeveer net zoals het inpakken met aluminiumfolie. Alleen zorgt butchers paper ervoor dat het vlees ook tijdens de ingepakte fase kan blijven ademen. Zo blijft de kruidenkorst die zoveel smaak bevat intact en kunnen we hier optimaal van genieten. We bereiden de ribben daarnaast op 100 graden Celsius voor een langere periode, echt low & slow dus. 

Indirecte bereiding

We bereiden deze runderspareribs indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Leg dan de spareribs zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de ribben rondom doet garen.

Rookhout

Doordat we de spareribs indirect bereiden hebben we de mogelijkheid deze extra smaak mee te geven door rookhout. Het eiken rookhout plaatsen we tijdens de bereiding op de houtskool welke hierdoor gaat smeulen en roken. Deze rook geef vervolgens weer een extra dimensie aan je vlees en een mooie rookring waaraan je kan zien dat het vlees gerookt is. Echt een mooie toevoeging al zeg ik het zelf!

Kruiden

We maken in ons recept gebruik van de No Mercy BBQ Rub van No Rubbish. Deze rub op basis van koffie is een perfecte aanvulling op de stoere smaak van rundvlees.

Dus, hoe maak je deze runderspareribs van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Runderspareribs van de BBQ

Overheerlijke runder baby back ribs met een fantastische smaak en gigantisch mals. Probeer dit recept nu ook!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord baby back ribs, runderspareribs
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 7 uur
Porties 4 personen
calorieën 500kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 lading houtskool
 • 3 chunks eiken rookhout
 • 1 vel butcherspaper
 • 1 ovenschaal
 • 1 kernthermometer

Ingrediënten

 • 2 KG Beef back ribs/runderspareribs
 • 3 eetlepels milde mosterd
 • 4 eetlepels No Mercy BBQ Rub
 • 6 eetlepels ongezouten roomboter

Instructies

 • Haal de beef back ribs uit de verpakking en dep deze goed droog. Verwijder vervolgens al het overtollige oppervlakte vet. Vet zorgt er namelijk voor dat de kruiden niet goed in het vlees kunnen trekken. Hierna verwijder je het vlies op de achterkant van de ribben door een mes tussen het vlies en de ribben te zetten om een begin te maken. Hierna trek je dit gemakkelijk in zijn geheel van de ribben af.
  Smeer vervolgens de ribben in met de milde mosterd en strooi daarna de BBQ rub er rijkelijk overheen. Druk dit hierna stevig aan.
  runderspareribs no mercy
 • Steek vervolgens de BBQ aan en maak deze klaar voor indirecte bereiding op een ketel temperatuur van 100 graden Celsius. Als deze temperatuur bereikt is leg je de chunks rookhout in de houtskool en daarna mogen de ribben op de BBQ. Sluit vervolgens voor een periode van 3 uur de deksel en laat dit mooi roken.
  runderspareribs no mercy
 • Na 3 uur heb je al een mooie bark gecreëerd. Nu is het tijd om de ribben in te pakken in het butcherspaper. Voordat we dit doen voegen we 3 eetlepels ongezouten roomboter toe per rib en vouwen we vervolgens het papier dicht.
  De ribben gaan nu terug op de BBQ en de kernthermometer mag er nu ingeprikt worden. Stel deze af op 95 graden kerntemperatuur.
  runderspareribs no mercy
 • Als de kerntemperatuur van 95 graden Celsius is bereikt haal je de ribben van de BBQ af en plaats je deze met butchers paper en al in een ovenschaal. Dek deze vervolgens af met een theedoek en laat dit 30 minuten rusten.
  runderspareribs no mercy
 • Na het wachten snijd je de ribben in stukken of je serveert ze als hele rib.
  Eetsmakelijk!
  runderspareribs no mercy

Heb je de runderspareribs nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten en tag ons op Instagram of Facebook! Dit vinden we echt tof! Je kan helemaal onderaan de pagina ook een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag wat jou beleving was. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Ben je naast deze runderspareribs ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie alle BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Pulled beef BBQ

Pulled Beef recept

Pulled beef bagels recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat is dit verschrikkelijk lekker zeg! Pulled beef klaargemaakt op de BBQ met een zelfgemaakte

brownie bbq

Stroopwafel-Rolo Brownie van de BBQ

Stroopwafel-Rolo brownie van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Desserts van de BBQ, we maken ze ondertussen graag klaar! Vooral ook omdat de

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse kipspiesjes met knoflooksaus Facebook Instagram Door Bart van Heulen De Griekse keuken, we houden er volgens mij allemaal wel van. Buiten de gyros en

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.