Ga naar de inhoud

Pasta carbonara recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Bij Turn Don’t Burn zijn we naast fan van de BBQ ook gewoon heel erg fan van het maken van eten in het algemeen. Daarom hier weer eens een recept die we dan niet klaar hebben gemaakt op de BBQ maar gewoon op het fornuis, binnen. Het is voor de echte Italianen wellicht ook een beetje vloeken, maar goed. Die nemen we dan maar voor lief. Wij vinden hem zelf namelijk op deze manier het lekkerst en dat is volgens mij het belangrijkst. Ben je dus op zoek naar een pasta carbonara recept en vindt je het niet erg om je helemaal aan de regels te houden met betrekking tot de Italiaanse keuken? Lees dan vooral verder! 

Wat is pasta carbonara?

Even in het kort wat informatie over het originele gerecht. Pasta carbonara is ontstaan in de tijd dat het vroeger niet heel welvarend ging in Italie en is in het leven geroepen door de arbeiders die destijds niet veel te kiezen hadden. Het originele gerecht bestaat uit in zout water gekookte spaghetti, buikspek ofwel pancetta, pecorino kaas, ei, en zwarte peper. Er worden in vele gedeeltes van de wereld andere toevoegingen gedaan maar deze wijken dan af van het originele gerecht. Zo ook in onze versie. 

Waar begin je bij ons pasta carbonara recept?

Voor de bereiding van dit gerecht voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig. Ga je het voor meer mensen klaar maken houdt er dan rekening mee dat je meer nodig hebt. 

500 gram penne pasta 

Wij kiezen zelf in dit gerecht bijna altijd voor penne pasta. We doen dit omdat saus altijd heel mooi hecht aan penne vanwege de geribbelde structuur aan de buitenkant. Naast het hechten van de saus is het ook gewoon makkelijker om de saus erdoor te roeren. 

Eieren 4 stuks
Verse slagroom 125ml
Spekreepjes 300 gram
Knoflook 2 tenen
Parmezaanse kaas 50 gram
Runder Bouillon blokje

Stap 1, Kook de pasta al dente

Kook de pasta volgens de verpakking al dente. Al dente staat voor beetgaar, wat betekend dat de pasta eetbaar is maar nog wel een bite heeft. Je gaat het namelijk in de laatste stap nog verder verwarmen en je wilt geen slappe hap. Voeg voordat je de pasta toevoegt aan het water het runder bouillon blokje toe. Dit geeft extra smaak aan de pasta en dat merk je in het eind resultaat.
pasta carbonara recept

Stap 2, Bak de spekreepjes en voeg knoflook toe

Tijdens dat de pasta kookt is het tijd om de spekreepjes te bakken. Bak deze niet helemaal knapperig maar ongeveer zoals onderstaande foto. Op het laatste moment pers je de knoflook, voeg je deze toe en draai je het vuur uit. De knoflook bakt dan nog licht mee terwijl het vuur is gedoofd. Je draait het vuur uit omdat je de knoflook niet wil verbranden. Dit gaat namelijk al heel erg snel op deze temperatuur. 
 
pasta carbonara recept

Stap 3, Meng de eieren, room en een deel van de parmezaanse kaas

Vervolgens is het tijd om het mengsel te maken voor de pasta carbonara. Je mengt de slagroom met 2 hele eieren. Van de andere 2 eieren voeg je alleen de dooier toe. Vervolgens voeg je ongeveer 1/4e van de parmezaanse kaas toe en klop je het geheel door elkaar. Op het moment dat de pasta klaar is giet je deze af en voeg je de spekjes met knoflook toe. Roer dit met de pasta door elkaar en voeg vervolgens het carbonara mengsel toe. Door de warmte van de pasta gaat na enige tijd het ei stollen en zorgt de stolling voor een mooi romig geheel. Krijg je de stolling niet helemaal voor elkaar met de warmte van de pasta? Dan kan je altijd de pan boven een klein vuurtje houden. 
pasta carbonara recept

Stap 5, opdienen en genieten!

Nadat de stolling heeft plaatsgevonden is het tijd om het gerecht te serveren. Voeg als laatst nog wat versgemalen zwarte peper en wat Parmezaanse kaas toe. 

Wij hebben tijdens het serveren van dit gerecht het opgediend met diamanthaas welke we op de BBQ hadden bereid. Dit is natuurlijk volkomen overbodig maar wel erg lekker haha! 

Geniet ervan! 

klaar voor serveren

Vond je deze pasta carbonara lekker?

Ik hoop dat je hebt genoten van ons pasta carbonara recept! Wij in ieder geval wel en we doen dit regelmatig over. We zijn namelijk erg fan van de Italiaanse keuken en houden ervan om daarmee te experimenteren.

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf in de keuken of op de BBQ kan bereiden!

Ben je naast carbonara ook wel geïnteresseerd in andere recepten? Kijk dan eens naar de bavette rollade, buikspek, pulled pork of pulled beef recepten. Dit zijn dan weliswaar recepten voor op de BBQ maar dan krijg je in ieder geval een idee van de mogelijkheden! Die zijn echt eindeloos.

Mocht je naar aanleiding van dit recept vragen en of opmerkingen hebben laat het ons dan gerust weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina. 

And remember,

Turn Don’t Burn

pasta carbonara recept

Ben je op zoek naar een overheerlijke niet helemaal Italiaans pasta carbonara recept? Kijk dan eens naar deze, je vindt het vast lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord carbonara pasta, pasta carbonara, pasta carbonara recept, recept carbonara, recept pasta carbonara
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 700kcal
Kosten 10 euro

Ingrediënten

 • 500 gram penne pasta
 • 125 ml verse slagroom
 • 4 stuks eieren
 • 300 gram spekreepjes
 • 2 tenen knoflook
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • 1 stuks bouillon blokje rund
 • vers gemalen peper
 • vers gemalen zout

Instructies

 • Kook de pasta al dente
  Kook de pasta volgens de verpakking al dente. Al dente staat voor beetgaar. Wat betekend dat de pasta eetbaar is maar nog wel een bite heeft. Je gaat het namelijk in de laatste stap nog verder verwarmen en je wilt geen slappe hap. Voeg voordat je de pasta toevoegt aan het water het runder bouillon blokje toe. Dit geeft extra smaak aan de pasta en dat merk je in het eind resultaat.
  pasta carbonara recept
 • Bak de spekreepjes en voeg knoflook toe
  Tijdens dat de pasta kookt is het tijd om de spekreepjes te bakken. Bak deze niet helemaal knapperig maar ongeveer zoals onderstaande foto. Op het laatste moment pers je de knoflook, voeg je deze toe en draai je het vuur uit. De knoflook bakt dan nog licht mee terwijl het vuur is gedoofd. Je draait het vuur uit omdat je de knoflook niet wilt verbranden. Dit gaat namelijk al heel erg snel op deze temperatuur. 
  pasta carbonara recept
 • Meng de eieren, room en een deel van de parmezaanse kaas
  Vervolgens is het tijd om het mengsel te maken voor de pasta carbonara. Je mengt de slagroom, met 2 hele eieren. Van de andere 2 eieren voeg je alleen de dooier toe. Vervolgens voeg je ongeveer 1/4e van de Parmezaanse kaas toe en klop je het geheel door elkaar. Op het moment dat de pasta klaar is giet je deze af en voeg je de spekjes met knoflook toe. Roer dit met de pasta door elkaar en voeg vervolgens het carbonara mengsel toe. Door de warmte van de pasta gaat na enige tijd het ei stollen en zorgt de stolling voor een mooi romig geheel. Krijg je de stolling niet helemaal voor elkaar met de warmte van de pasta? Dan kan je altijd de pan boven een klein vuurtje houden. 
  pasta carbonara recept
 • Nadat de stolling heeft plaatsgevonden is het tijd om het gerecht te serveren. Voeg als laatst nog wat versgemalen zwarte peper en wat Parmezaanse kaas toe. 
  Wij hebben tijdens het serveren van dit gerecht het opgediend met diamanthaas welke we op de BBQ hadden bereid. Dit is natuurlijk volkomen overbodig maar wel erg lekker haha! 
  Geniet ervan! 
  klaar voor serveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept