Ga naar de inhoud

Oer hammetjes
Pig Wings van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Deze week zijn we aan de slag gegaan met deze hele stoere pig wings, ook wel oer hammetjes genoemd in ons mooie Nederland. Deze vlees knotsen zijn fantastisch om te eten, lekker bourgondisch! In onderstaand recept gaan we je precies uitleggen wat deze oer hammetjes zijn en hoe je deze het beste klaar maakt op de BBQ. 

Wat zijn pig wings of oer hammetjes?

Oer hammetjes worden gemaakt van de schenkel van het varken. Deze schenkel heeft van zichzelf erg taai vlees, veel spieren en veel bindweefsel. Op het moment dat we deze low & slow gaan bereiden veranderd dit daarentegen naar een heerlijk mals stukje vlees. De spieren en bindweefsel verdwijnen op deze bereidingsmanier en er blijft enkel zacht vlees over. Het mooie van deze oer hammetjes is dat het vlees tijdens de bereiding krimpt en er vervolgens een botje te voorschijn komt waarmee je de oer hammetjes kan eten als een soort vlees knots. Echt heel erg tof! 

Indirecte bereiding

We bereiden deze oer hammetjes indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kogel BBQ of andere BBQ? Leg dan de oer hammetjes zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de oer hammetjes rondom doen garen. 

Gebruik van rookhout

Tijdens een indirecte bereiding kunnen we ook mooi wat extra rook smaak toevoegen aan het vlees. Dat doen we in deze bereiding door middel van deze appel houten chunks. Op het moment dat de BBQ de gewenste temperatuur bereikt leggen we hiervan 2 blokjes bij het houtskool. Op deze manier creëren we een heerlijke lichte rooksmaak die perfect past bij varkensvlees en dus ook bij deze oer hammetjes.

BBQ rub & saus

We maken in ons recept gebruik van deze dry rub voor varkensvlees in combinatie met deze smokey BBQ saus. Het zoete en kruidige van de BBQ rub in combinatie met het smokey effect van de BBQ saus geven het appel rookhout net dat extra zetje om een perfecte BBQ smaak te creëren. Echt een perfecte combinatie als je het mij vraagt!

Dus, hoe maak je deze pig wings van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

pigwings-oerhammetjes
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Oer hammetjes/pig wings van de BBQ!

Deze hele toffe BBQ hap maak je heel gemakkelijk zelf klaar. Een soort pulled pork op een stokje. Echt heel tof om te eten en erg lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord oer hammetjes, pig wings, pigwings
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Porties 2 personen
Calorieën 500kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

Ingrediënten

voor de rookfase

Voor de ingepakte fase

  • 2 eetlepels ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels maple syrup (ahorn siroop)
  • 2 eetlepels rietsuiker

Voor de eindfase

Instructies

  • Haal de oer hammetjes uit de verpakking en dep deze rondom goed droog met keukenpapier. Snijd vervolgens zoveel mogelijk van het vlies en vet weg zodat je BBQ rub straks de mogelijkheid krijgt om daadwerkelijk in het vlees te trekken. Laat je er te veel vlies op zitten? dan trekt de smaak niet mooi in het vlees.
    pigwings-oerhammetjes
  • Bestrooi de oer hammetjes vervolgens rondom met de BBQ rub en zet deze vervolgens weg.
    pigwings-oerhammetjes
  • Maak vervolgens je BBQ klaar voor indirecte bereiding met een koepeltemperatuur van 110-120 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur bereikt heeft is het tijd om de appel houten chunks op de houtskool of briketten te gooien en vervolgens de oer hammetjes neer te leggen. Je sluit hierna de deksel en laat de oer hammetjes gedurende 2 en half uur roken op deze temperatuur.
    pigwings-oerhammetjes
  • Na de 2 en half uur op 110-120 graden is het tijd om de oer hammetjes in te pakken in aluminiumfolie. We leggen de oer hammetjes op een vel aluminium folie en doen daar per stuk 1 eetlepel ongezouten roomboter, 2 eetlepels ahorn siroop en 1 eetlepel rietsuiker op. Hierna pakken we de aluminiumfolie dicht en gaan de ingepakte oer hammetjes nog 1 uur terug op de BBQ.
    pigwings-oerhammetjes
  • Na het uur ingepakt op de BBQ is het tijd om de oer hammetjes uit de aluminiumfolie te halen. Je legt ze vervolgens nog 30 minuten terug op de BBQ zodat de kruiden korst/bark goed kan drogen voordat we ze insmeren met de BBQ saus. We laten ze na het insmeren met BBQ saus nog 15 minuten liggen zodat de saus mooi kan karamelliseren
    pigwings-oerhammetjes
  • Na de laatste 15 minuten op de BBQ met de saus is het tijd de oer hammetjes te serveren!
    Geniet ervan!
    pigwings-oerhammetjes

Voedingswaarden

Calories: 500kcal

Heb je de pig wings nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast deze pigwings ook geïnteresseerd om andere recepten klaar te maken? Wij hebben inmiddels meer als 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor ieder wat wils! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Zalm van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wij zijn bij Turn Don’t Burn zoals je waarschijnlijk wel weet dol op

philly cheese steak

Philly Cheese Steak van de BBQ

Philly Cheese Steak van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Oh mennn, wat was dit lekker zeg! Een philly cheese steak maar

kip-bacon bbq bites

Kip-Bacon Bites

Kip-Bacon Bites Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Heerlijk sappige kip omwikkeld met een krokant laagje bacon. Dat klinkt je als muziek in de

Laat hier je review achter

4 gedachten over “Oer hammetjes/Pig Wings van de BBQ”

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Goedemiddag Anita,

      Bedankt voor je vraag! Het betreft inderdaad niet gepekeld vlees wat we in dit recept gebruikt hebben. Mocht je gepekelde oerhammetjes hebben dan is het wellicht een beter idee om een BBQ rub te nemen die helemaal zonder zout is. Anders heb je de kans dat het geheel te zout wordt denk ik.

      Hopelijk kun je hier iets mee, eetsmakelijk alvast!

      Groetjes,

      Bart van Turn Don’t Burn

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Joost,

      Is in dit recept niet belangrijk. Vooral de tijd en koepeltemperaturen aanhouden. Ze komen dan qua zachtheid net iets terecht voor pulled pork zeg maar.

      Geniet ervan!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept