Ga naar de inhoud

Longhaas van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

In onze reis naar het verkennen van zo’n beetje al het lekkers dat je kan maken op de BBQ stuitte we op het volgende stuk vlees, de longhaas. Dit stuk vlees komt van het rund en begeeft zich zoals het al zegt in de naam, bij de longen. Een stuk vlees dat gedurende het leven van het rund veel beweegt en daardoor echt typisch werkvlees is. Een stuk vlees wat je op de juiste manier echt wel goed kan bereiden en daarnaast is het ook helemaal niet zo duur. Wil je dus meer weten over hoe jij longhaas op de juiste manier bereid? Lees dan even verder!

Wat is longhaas?

Zoals ik in de inleiding al aangaf is longhaas vlees wat bij de longen wegkomt van het rund. Het vlees beweegt zich veel gedurende de levensperiode van het rund en is daardoor typisch werkvlees. Doordat het vlees veel beweegt heeft het een lange draad zoals bij bavette. Het is bij dit soort vlees belangrijk hoe je het aansnijd na de bereiding, hier gaan we je meer over vertellen verder in het recept. Daarnaast heeft de longhaas een zeen, deze loopt in het midden van het vlees over de gehele lengte. De zeen is erg taai en kan je niet eten. Deze dient daarom verwijderd te worden voor of na de bereiding. We doen het in dit recept na de bereiding. Mocht je dit nu vervelend vinden dan kan je ook deze uitgevliesde longhaas bestellen bij The Butchery. Dan hoef je dit zelf niet meer te doen.

Reverse sear

We bereiden deze longhaas indirect met de reverse sear methode wat betekend dat we hem van binnen naar buiten garen. We gaan dus eerst gedurende een periode indirect BBQ-en waarbij de longhaas niet direct in contact komt met het vuur. Als de longhaas de juiste kerntemperatuur heeft bereikt zullen we de BBQ ombouwen naar directe verhitting en hem nog even mooi af grillen voor de juiste kleur.

Gebruik van rookhout

We maken in dit recept gebruik van rookhout. Aangezien dit een bereiding is waarbij het eerste gedeelte indirect gaat is dit een uitgelezen kans om ook wat rooksmaak toe te voegen aan deze longhaas. Dit doen we in deze bereiding met whisky vaten chunks van Smokin’ Flavours. Je hebt aan 1 chunk in principe voldoende aangezien de bereiding geen uren duurt. Whisky vaten chunks zijn gemaakt van eikenhout dat een lange periode is doordrenkt met whisky. Dit geeft daardoor een hele bijzondere smaak af aan het vlees, zeker de moeite waard!

BBQ Rub

We maken in dit recept gebruik van de Pink Devil BBQ rub van No Rubbish. Deze BBQ rub heeft als hoofdsmaken gerookte knoflook en peper, meer heb je ook echt niet nodig bij dit stuk vlees. De gerookte knoflook is echt een geweldige toevoeging aan de longhaas en het geeft daarnaast ook nog een heel gaaf kleurtje! Zeker eens proberen dus.

Dus, hoe maak je deze longhaas van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Longhaas van de BBQ

Een vergeten stuk vlees van het rund dat op deze bereidingswijze echt wel heel lekker is! Probeer het zelf maar eens.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bbq longhaas, longhaas, longhaas bbq, longhaas van de bbq
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 4 personen
calorieën 400kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 Whisky vaten chunk
 • 1 kernthermometer

Ingrediënten

 • 1 hele longhaas 500-900 gram
 • 3 eetlepels Pink Devil BBQ rub

Instructies

 • Haal de longhaas uit de verpakking en dep deze goed droog. Strooi vervolgens de 3 eetlepels pink devil BBQ rub over de longhaas en zorg dat deze rondom goed bedekt is met rub. Leg vervolgens de longhaas terug in de koelkast en laat de rub marineren voor minimaal 4 uur en maximaal 24 uur voor het beste resultaat.
  longhaas bbq
 • Maak vervolgens de BBQ klaar voor indirecte bereiding. In het geval van een kamado voeg je de platesetter toe. In het geval van een normale kogel BBQ zorg je dat je een zone maakt waarbij het vlees niet boven de kolen hoeft te liggen maar ervan af. Je gaat voor een keteltemperatuur van 150 graden Celsius. Op het moment dat de temperatuur bereikt is voeg je de whisky houten chunk toe en leg je de longhaas op de BBQ. Sluit vervolgens de deksel. We laten de longhaas nu garen tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius.
  longhaas bbq
 • Als de kerntemperatuur van 50 graden Celsius is bereikt halen we de longhaas van de BBQ. Deze leggen we even onder een stukje aluminium folie zodat deze niet te ver afkoelt terwijl wij de BBQ nu ombouwen naar directe verhitting rechtstreeks boven de kolen. We plaatsen de longhaas vervolgens terug op de BBQ en grillen deze aan beide kanten af net zo lang totdat we een kerntemperatuur van 55 graden hebben bereikt. Dan is de longhaas mooi medium/rare en wat mij betreft de beste gaarheid om dit stuk vlees te eten. Ben je niet zo van medium/rare dan kan je hem nog even doorgaren naar 60 graden kerntemperatuur.
  longhaas bbq
 • Als de gewenste gaarheid is bereikt is het tijd om de longhaas van de BBQ af te halen en deze 10 minuten te laten rusten onder een stukje aluminiumfolie. Dek hem niet helemaal af maar leg de aluminium folie er losjes op zodat er nog wel ruimte is om te ademen.
  Vervolgens snijd je de zeen er met een scherp mes tussen uit. Je houdt nu 2 lange stroken vlees over welke je het beste schuin op de draad kan snijden in kleine stukjes. Zo heb je de meest malse ervaring van het vlees.
  Geniet ervan!
  longhaas bbq

Heb je dit longhaas recept zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit longhaas recept ook geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie: Alle BBQ recepten, die je kan bereiken via het hoofdmenu. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : pulled beef recept, short ribs, rosbief van de BBQ, ossenhaaspuntjes in hoisin marinade, picanha met cowboy botersaus.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Smakelijke groet,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept