Ga naar de inhoud

Italiaanse kruiden

Italiaanse kruiden brengen die kenmerkende mediterrane smaak in je keuken. Met de juiste kruidenmix krijgt een simpele tomatensaus net dat beetje extra en wordt een pizza of een mooi gerecht van de barbecue nog lekkerder. Een goede kruidencombinatie tilt gerechten echt naar een hoger niveau. In dit recept deel ik mijn favoriete mix en hoe je deze zelf kunt samenstellen. Het is namelijk echt een fluitje van een cent en kost je in verhouding veel minder dan een kant en klare mix! 

Wat zijn Italiaanse kruiden?

Het is natuurlijk maar gewoon een benaming van ene kruidenmix die mensen verstaan onder verschillende gedroogde kruiden die veel worden gebruikt in de Italiaanse keuken zoals basilicum, oregano, tijm en rozemarijn. Deze kruiden vormen dan ook de basis voor deze zelfgemaakte Italiaanse kruidenmix. Knoflook, peper en zout geven dan vervolgens de extra diepte. De smaken vullen elkaar perfect aan en passen goed bij verschillende soorten pasta, vlees, vis en gegrilde groenten.

Wat maakt deze kruidenmix van dan anders?

De juiste verhoudingen zorgen voor balans. In deze versie zitten alleen pure gedroogde kruiden zonder toevoegingen. Wil je eventueel graag wat extra pit toevoegen aan de kruiden? Chilivlokken maken het allemaal net wat spannender. Meer kruidigheid? Wat extra basilicum doet wonderen. Door zelf te mengen, bepaal je precies wat het beste werkt voor jouw gerechten. Zo kan je dus ook eenvoudig zoutloze kruidenmixen maken door simpelweg het zout weg te laten. Ideaal als je het mij vraagt! Daarnaast ben ik van mening dat zelfgemaakt toch altijd wat lekkerder smaakt dan een kant-en-klare mix! 

De juiste kruiden kopen om je eigen kruidenmix mee te maken

Als ik kruiden koop om mijn eigen BBQ rubs en kruidenmixen mee te mengen dan koop ik deze eigenlijk altijd bij Van Beekum Specerijen. Deze partij heeft naast echte kwalitatieve kruiden ook serieus goede prijzen voor hun producten. Je kan hier dus met een gerust hart je kruiden inkopen. Nou, laten we lekker beginnen! 

Italiaanse kruiden zelf maken

Dit recept bevat een combinatie van Italiaanse kruiden die perfect met elkaar samen gaan. Maak hem zelf en geniet!
Gang Kruiden
Keuken Italiaans
Trefwoord Italiaanse kruiden, Italiaanse kruiden maken, Italiaanse kruidenmix, wat zit er in Italiaanse kruiden, zelf Italiaanse kruiden maken
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 6 personen
Calorieën 50kcal
Kosten 10 euro

Uitrusting

  • 1 schaaltje
  • 1 vijzel met stamper
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel

Ingrediënten

  • 2 eetlepel gedroogde basilicum
  • 2 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • 1 theelepel peper gemalen

Instructies

  • Schep al je kruiden in een schaaltje. Mocht je nu bijvoorbeeld deze mix zoutloos willen maken dan kan dat prima en laat je het zout eruit. Je kan dan als vervanging wat extra cayennepeper of chilipeper toevoegen om voor het zout goed te maken qua smaak. Om toch een beetje punch te behouden.
    Meng vervolgens de kruiden goed door elkaar, het is nu klaar voor gebruik. Wil je deze Italiaanse kruidenmix nu bewaren? Doe dat dan in een luchtdichte verpakking op een donkere en koele plek. Het blijft dan zeker een aantal maanden goed!
    Italiaanse kruiden zelf maken
  • Wil je een fijne kruidenmix dan kan je er voor kiezen om de gedroogde kruiden eerst te vijzelen tot fijn poeder en dit vervolgens te mengen met het zout, peper en knoflookpoeder. Doe je dit niet dan heb je een wat grovere kruidenmix.
    Geniet ervan!
    Kruiden vijzelen voor de Italiaanse kruidenmix

Voedingswaarden

Calories: 50kcal

Heb je deze Italiaanse kruiden zelf gemaakt?

Dan in ieder geval erg bedankt voor het lezen en maken van mijn recept. We hopen dat je er wat aan hebt gehad! Mocht dat nou zo zijn, laat het ons dan weten via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina. Dat waarderen we heel erg!

Ben je op zoek naar recepten waar je deze zelfgemaakte Italiaanse kruiden toe kunt passen? Zoek dan eens in de zoekbalk boven in de website. Daar vind je een variatie aan recepten om deze bij te kunnen gebruiken. 

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten via de reactie mogelijkheid onderin de pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord!

En niet vergeten,

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

shoarma kruiden maken

Shoarma kruiden

Shoarma kruiden Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Ik ben de laatste tijd volop bezig met verschillende kruidenmixen. Omdat ik de smaak nu eenmaal

runder stoofvlees maken

Stoofvlees met bier van de BBQ

Stoofvlees met bier van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een echte klassieke stoof met bier, een gerecht dat vele van ons

ranch saus maken

Ranch dressing

Ranch dressing Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Huppakee, lekker verder met de sausjes weer! Daar was ik inmiddels mooi mee op weg want

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept