Ga naar de inhoud

Gepofte knoflook van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

De BBQ is een geweldige manier om diepe, uitgesproken smaken aan je gerechten toe te voegen. Een van mijn favoriete bijgerechten voor de barbecue is gepofte knoflook. Gepofte knoflook heeft een rijke, zoete smaak en een zachte textuur wat het een perfecte aanvulling maakt op allerlei BBQ gerechten. Het is daarnaast ook nog eens erg simpel om te maken. Ben je benieuwd hoe je deze knoflook op je eigen BBQ kunt bereiden? Lees dan verder!

Wat is gepofte knoflook?

Gepofte knoflook is knoflook die langzaam is gegaard totdat de teentjes zacht en goudbruin zijn. Dit proces verandert de scherpe smaak van rauwe knoflook in een zoete, karamel achtige smaak. De teentjes worden zo zacht dat je ze gemakkelijk uit de schil kunt knijpen en kunt smeren als boter. Ook is dit de perfecte basis voor een mooie smaakvolle knoflookjus.

Waarom maken we gepofte knoflook op de BBQ?

Het is vooral een mooie manier om de BBQ optimaal te benutten terwijl je andere gerechten bereidt en daarnaast is de constante indirecte hitte van de BBQ perfect voor het geleidelijk poffen van knoflook.

Kruiden

Het mooie van gepofte knoflook is dat er er voorafgaand dat je het inpakt in aluminiumfolie ook heel goed extra smaak aan toe kan voegen. Wij hebben in dit geval bijvoorbeeld de Cajun Mix kruiden van Van Beekum specerijen gebruikt. Deze cajun smaken komen uitstekend terecht op gepofte knoflook en geeft ook net dat beetje extra. Laten we lekker aan de slag gaan! 

Gepofte knoflook van de BBQ

Gepofte knoflook wil je een keer maken als je dat nog nooit hebt gedaan. In plaats van de hele scherpe authentieke knoflook smaak veranderd dit in een zachte bijna zoete substantie. Echt heel lekker!
Gang Bijgerecht
Keuken Amerikaans, Nederlands
Trefwoord gepofte knoflook, gepofte knoflook bbq
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 6 personen
calorieën 150kcal
Kosten 5 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met indirecte opstelling
  • 1 rol aluminiumfolie
  • 1 snijplank en scherp mes

Ingrediënten

  • 1 bol knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Een snuf cajun of andere lekkere kruiden

Instructies

  • Allereerst snijden we de kop van de bol knoflook af zodat alle teentjes bloot zijn gesteld en dat daar geen volledig velletje meer omheen zit. Nu scheuren we een stuk aluminium folie af en leggen we de bol met de open kant naar boven erop neer. We voegen nu de 2 eetlepels olijfolie toe en een snuf van je favoriete kruiden. Sluit vervolgens de folie en zorg ervoor dat als je hem neerzet de bol op deze manier blijft staan.
    knoflook inpakken voor het poffen
  • Vervolgens steken we de barbecue aan op een temperatuur van 150 graden Celsius. Als je de gepofte knoflook maakt naast andere gerechten kan dit ook prima op een andere temperatuur mee, dat is geen probleem. Zorg er alleen wel voor dat de knoflook indirect op de barbecue staat, dus dat deze niet wordt blootgesteld aan directe hitte. Het duurt op 150 graden Celsius zo'n 30 minuten voordat de knoflook mooi dacht is. Je kan dit gemakkelijk voelen aan de buitenkant van de folie, is die nog niet zacht? Dan doe je het gewoon nog even wat langer.
    Gepofte knoflook op de barbecue
  • Maak vervolgens de aluminiumfolie open en laat het een beetje afkoelen. Je kan de knoflook nu met gemak uit de bol knijpen en gebruiken in boters, jus of gewoon zo op een toastje. Echt heel veelzijdig en erg lekker!
    Geniet er van!
    Gepofte knoflook klaargemaakt

Heb je deze gepofte knoflook zelf op je eigen BBQ klaargemaakt?

Laat het ons dan weten en tag ons op Instagram of Facebook! Dit vinden we echt tof! Je kan helemaal onderaan de pagina ook een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag wat jou beleving was. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Wil je naast dit gepofte knoflook recept ook andere BBQ recepten zien en maken? Kijk dan eens boven in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan inmiddels echt een hoop verschillende recepten van voor tot nagerechten en van snacks tot bijgerechten. Er zit vast wel iets voor je tussen! 

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken deze recepten en informatieve artikelen daarnaast voor de beginnende en de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

Amerikaanse coleslaw klaar

Amerikaanse coleslaw recept

Amerikaanse Coleslaw recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Ben jij opzoek naar een heerlijk Amerikaanse coleslaw recept? Als bijgerecht of gewoon op zichzelf staand?

gepofte aardappel BBQ

Gepofte aardappel BBQ recept

Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als

Broodje BBQ worst met Nduja

Broodje BBQ worst met ‘Nduja

Broodje BBQ worst met ‘Nduja Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We maken natuurlijk allemaal wel eens een broodje worst klaar of uberhaupt worstjes

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept