Gepofte aardappel BBQ recept
Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als
Een nieuwe favoriet voor tussen jouw recepten verzameling! Dit keer nemen we een geliefd stuk varkensvlees, buikspek, en bereiden het in de stijl van een brisket. In Amerika wordt dit vaak “Pork Belly Brisket Style” genoemd en het resultaat is een erg smaakvol en heel zacht stuk vlees met een donkerbruine kruiden korst ook wel ‘bark’ genoemd. Dit is echt een recept om je vingers bij af te likken want die buikspek smelt na de bereiding bijna in je mond. Je hoeft bijna niet te kauwen haha.
Buikspek is afkomstig van de buik van het varken en staat bekend om zijn vetlaag die het vlees zacht en vol van smaak maakt. Door het buikspek in brisket stijl te bereiden garen we de buikspek voor een langere periode op een wat lagere temperatuur net zo lang totdat de buikspek een hele hoge kerntemperatuur bereikt. Alle harde stukken vet zijn tegen die tijd vloeibaar geworden en het enige dat overblijft is een heel zacht geheel.
Het begint allemaal met een goed stuk buikspek zoals deze, bij voorkeur met een mooie vetmarmering. Deze vetlaag zorgt voor een zacht en moist eindresultaat en draagt bij aan de smaak. Vervolgens deppen we de buikspek droog en injecteren we deze met een injectiemix met deze marinade injector. Hierna pakken we een mooie dry rub en bestrooien we de buik rondom. Waarnaar we de buijkspek roken op de barbecue tot een kerntemperatuur van 98 graden. Het buikspek valt op dit moment bijna uit elkaar zo zacht.
Een goede dry rub is erg belangrijk voor de smaak van het eindresultaat. Ik gebruikte zelf een limited edition rub van Traeger die helaas niet te koop is maar een ander goed alternatief is deze pulled pork kruiden van Van Beekum Specerijen. Deze bevat ook de perfecte kruidencombinatie voor brisket buikspek.
Het geheim van een perfecte buikspek brisket is het langzame garen op een stabiele temperatuur. Stel je BBQ in op een temperatuur van tussen de 130-140 graden Celsius. Plaats het buikspek indirect op de BBQ en laat het rustig garen. Dit proces gaat enkele uren duren, afhankelijk van de dikte van het vlees. Gebruik een kernthermometer en streef naar een interne temperatuur van ongeveer 96-98 graden Celsius.
Net als bij andere grote stukken vlees is het belangrijk om het buikspek na het garen te laten rusten voor een periode van minimaal 30 minuten. Dit helpt dat de sappen zich te herverdelen, waardoor het vlees extra en evenredig mals blijft.
Hoewel deze buikspek brisket op zichzelf al heerlijk is, kun je er ook mee variëren. Voeg bijvoorbeeld een glaze toe op het eind voor een extra laag smaak. Een eenvoudige glaze van honing, sojasaus en knoflook kan wonderen doen. Serveer het vlees in dunne plakken met een bijgerecht van gegrilde groenten of een frisse koolsalade.
Nu je alle informatie hebt, is het tijd om de BBQ aan te steken en te genieten van deze heerlijke buikspek brisket stijl. Veel BBQ plezier!
En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!
Ben je naast deze brisket buikspek ook geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels echt een behoorlijke hoeveelheid recepten gemaakt van kleine snacks tot gerechten waar je de hele dag mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als
Groene asperges van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Groene asperges op de BBQ, een van de meest gezochte bijgerechten op het
Smash burgers met rode uien chutney Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Poahhhh, dit is er weer een voor in de boeken hoor! Smash
Mexicaans gevulde paprika’s van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een bijgerecht, of hoofdgerecht. Ik wist het namelijk niet helemaal nadat ik