
Hot & Fast Spareribs van de BBQ
Hot & Fast Spareribs van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Razend snel en zo lekker! In tegenstelling tot de low &
Ik zag dit pas een keer langs komen en toen dacht ik, ja dat moet ik maken en daar moet ook een versie van komen van Turn Don’t Burn. Ik ben namelijk zelf echt fan van comfort food. En deze Arayes, die past echt naadloos in het rijtje van broodjes döner en shoarma. Laat me je daarom meenemen in de bereiding van Arayes op mijn manier maar voordat we dat doen vertel ik je eerst iets over waar het vandaan komt!
Soms heb je gewoon zin in iets anders dan een standaard hamburger of worstje van de barbecue. Iets met wat meer pit, wat meer karakter. En precies op zo’n moment kwam ik uit bij Arayes. Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet — maar geloof me, deze gevulde pita’s verdienen echt meer aandacht. Arayes zijn knapperige pita’s gevuld met gekruid gehakt, die je op de barbecue grilt tot het brood krokant is en het vlees van binnen sappig en vol smaak. Ze zijn eenvoudig te maken, maar verrassen echt! Helemaal als je ook wel van een broodje shoarma of kebab houdt op zijn tijd.
Het mooie is: je hebt er weinig voor nodig, en toch voelt het als iets bijzonders. Je stopt het gehakt in de pita, grilt het kort, en de rest doet het vuur. Binnen een paar minuten heb je een smaakbommetje in je handen. Perfect als snack, voorgerecht of gewoon als je zin hebt in iets anders. En toch zie je ze hier in de benelux maar weinig. Waarom? Geen idee. Maar als je ze eenmaal hebt geproefd, weet je: dit ga ik vaker maken.
Arayes is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in landen als Libanon, Syrië, Palestina en Israël. Het is een populair streetfood gerecht in de Levantijnse keuken, waarbij pita’s worden gevuld met gekruid gehakt en vervolgens gegrild worden tot ze krokant zijn.
Hoewel de precieze herkomst niet aan één land kan worden toegeschreven, wordt Arayes vaak geassocieerd met de Libanese keuken. Daar maakt het deel uit van de mezze cultuur — een tafel vol kleine gerechtjes om te delen. Door de eenvoud, smaak en veelzijdigheid heeft Arayes ook in andere Midden-Oosterse landen een vaste plek veroverd.
We zorgen dat we voorafgaand aan de bereiding 2 zones hebben op de barbecue. 1 waarbij we direct kunnen grillen boven de kolen. En 1 waarbij we indirect kunnen garen zodat we na het grillen het gehakt aan de binnenkant ook goed gaar kunnen krijgen en dit zodat het broodje niet verbrand. Op deze manier van bereiden heb je zelf wat meer rust als dat je de volledige bereiding boven de kolen doet.
Klinkt goed, toch? Laten we beginnen met het recept!






Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.
Ben je naast dit arayes recept ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende subcategorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn

Hot & Fast Spareribs van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Razend snel en zo lekker! In tegenstelling tot de low &

Warm gerookte zalm met sinaasappel glaze Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Warm gerookte zalm, een veel gegeten stukje vis tijdens de feestdagen. We

Citroen-knoflook kip aan het spit Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Zo, het was eens tijd om met het mooie spit van Monolith aan

Ossenhaas tournedos met stroganoff saus Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Hoppa, Ik heb weer een mooie barbecue dag gehad met het klaarmaken van
Hoi,
Ik heb al meerdere smakelijke recepten van jou site gehaald. Nou staat deze ook op de planning. Waar haal je die pita’s vandaan?
Hey Marc,
Dat is fijn om te lezen en een goede vraag! Ik heb deze pita’s gebruikt. Veel plezier met de bereiding!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn
Ik had anders pita’s gebruikt dan degene die in recept stonden ivm niet kunnen krijgen . Toch mee bestellen bij de butchery
Verder lekker gerecht
Hey Wim!
Bedankt voor je mooie review. Het moet ook goed lukken met normale pita’s door ze van tevoren even heel kort in de magnetron te verwarmen. Dan worden ze wat soepeler. En bij normale pita’s maak je ze van tevoren ook even wat vochtig, dan moet het helemaal goed komen.
Toch fijn om te lezen dat het gesmaakt heeft!
Groeten,
Bart van Turn Don’t Burn
Wederom een heerlijk recept!! Deze gaan we vaker maken, lekker makkelijk en snel klaar. Om de avondmaaltijd compleet te maken hebben we er Tabouleh salade bij gemaakt (met bulgur, peterselie, munt, citroen, komkommer, tomaat en rode ui).
Hey Cor,
Bedankt dat je ook hier even de tijd neemt om een review te schrijven, dat kan ik waarderen! Super combi ook met die tabouleh salade al zeg ik het zelf, Dat past echt perfect!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn
Beste
Enorm fan van jouw recepten. De arayes, gaat dit redelijk snel dat garen? Ik zou deze willen maken voor een feestje met om en bij de 18 personen. Of werk ik dan best met 2 barbecues?
Hey Kimberley,
Bedankt voor je leuke reactie, dat doet me goed! Ja dat gaat vrij snel hoor, dat kan je prima op 1 barbecue doen lijkt mij. Er zit namelijk niet zo heel erg veel gehakt in de pita’s, dus de kerntemperatuur stijgt snel.
Heel veel succes, wordt vast een mooi feestje!
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn