Ga naar de inhoud

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van de meest klaar gemaakte gerechten in zowel Nederland als America op de BBQ, wij weten natuurlijk wel waarom. Het is namelijk fantastisch lekker en Procureur of Boston Butt wat je gebruikt om pulled pork te maken is ook nog eens niet zo duur in aanschaf. Perfect dus om een hoop mensen mee te voeden op een feestje of bij een BBQ met de familie. Nu is het zo dat het vaak erg lang duurt om pulled pork klaar te maken op de BBQ. In dit recept gaan we je wat van deze kostbare tijd besparen. Lees dus verder als je benieuwd bent naar hoe je deze snelle pulled pork klaar maakt. 

Wat is snel?

Snel is natuurlijk subjectief en is afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Hoe groot is het stuk vlees dat je gaat gebruiken om pulled pork te maken? Op wat voor temperatuur doe je de bereiding? Pak je het vlees in na verloop van tijd om de bereidingstijd te versnellen? 

Al met al dus best wel een aantal dingen die impact hebben op de bereidingstijd. Heb je een groot stuk procureur, bereid je deze op koepel temperatuur van 100 graden Celsius en pak je het vlees niet in? Dan kan het zo maar eens zijn dat je 12-14 uur bezig bent om je procureur op de gewenste kerntemperatuur te krijgen van 92-95 graden Celsius. Nu weten wij als geen ander dat lang niet iedereen 12-14 uur de tijd heeft en met dit recept schaven we er dan ook flink wat uren vanaf en moet het in de meeste gevallen haalbaar zijn in 6 tot 8 uur. 

 

Wat is er anders aan deze pulled pork?

We pakken het vlees na verloop van tijd in met Butchers paper. Dit heeft praktisch dezelfde werking als aluminiumfolie alleen kan het vlees blijven ademen. Dit zorgt ervoor dat de mooie kruidenkorst (ook wel bark genoemd) in tact blijft gedurende de bereiding. Daarnaast voorzien we de procureur niet alleen van een kruiden rub aan de buitenkant, we injecteren hem ook. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je een heerlijk mals en smaakvol stuk vlees krijgt wat zowel van binnen als aan de buitenkant van een hoop smaak voorzien is. Verder hebben we gedurende de bereiding de temperatuur van de BBQ op 120 graden Celsius om het proces op deze manier ook wat te versnellen. 

Indirecte bereiding

We bereiden deze procureur indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Leg dan de procureur zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de procureur rondom doet garen.

Rookhout

Tijdens een indirecte bereiding kunnen we ook mooi wat extra rook smaak toevoegen aan het vlees. Dat doen we in deze bereiding door middel van kersen hout. Op het moment dat de BBQ de gewenste temperatuur bereikt leggen we hier 3 blokjes van verspreid over de houtskool. Op deze manier creëren we een heerlijke lichte rooksmaak die perfect past bij varkensvlees en dus ook bij deze snelle pulled pork.

Kruiden

We maken in ons recept gebruik van The Taste BBQ rub van No Rubbish. Deze zoet en pittige BBQ rub vult de smaak van de injectie en de procureur perfect aan. Niet te pittig al zeg ik het zelf, gewoon precies pittig genoeg. 

Injectiemix 

Naast de kruiden gebruiken we de marinade injector om het vlees van binnen uit te voorzien van meer smaak. Deze injectie mix bestaat uit wat zure, zoute en zoete ingrediënten om naast de smaak de structuur van het vlees ook zachter en malser te maken. Hierover meer in het recept. 

Wil je de producten die wij in dit recept gebruiken? Koop ze dan in onze webshop!

Dus, hoe maak je deze Snelle Pulled Pork van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Heb je geen 12-14 uur de tijd maar wil je wel super malse en lekkere pulled pork op tafel zetten? Volg dan dit recept! 6-8 uur is zeker haalbaar!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord geinjecteerde pulled pork, pulled pork injectie, snelle pulled pork
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 7 uur
Porties 8 personen
calorieën 600kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 lading houtskool
 • 1 vel butcherspaper
 • 1 marinade injector
 • 1 kernthermometer
 • 1 ovenschaal of bak om in te pullen
 • 2 meatclaws
 • 3 chunks kersen hout
 • 1 rol keukenpapier
 • 1 rol vershoudfolie

Ingrediënten

Voor de Procureur

 • 1 Stuk Procureur of Boston Butt +/- 2-3KG
 • 5 eetlepels The Taste BBQ Rub of anders
 • 4 eetlepels ongezouten roomboter

Voor de Injectiemix

 • 100 ml appelsap
 • 50 ml appelcider azijn
 • 40 ml honing
 • 30 ml worchestershire saus
 • 20 ml maggi smaakverfijner

Voor de Saus

 • 100 ml vocht vanuit het butchers paper
 • 100 ml Flavour attraction BBQ saus of anders
 • 100 ml Appelsap
 • 20 ml worchestershire saus
 • 10 ml maggi smaakverfijner
 • 2 eetlepels rietsuiker

Instructies

 • Allereerst halen we de procureur of boston butt uit de verpakking en deppen we deze goed droog met keukenpapier. Vervolgens verwijderen zoveel mogelijk van het overtollige oppervlakkige vet rondom. Dit doen we om er voor te zorgen dat de procureur de smaken van de BBQ rub straks goed op kan nemen. Vet neemt smaken namelijk niet zo goed op als vlees.
  Hierna snijden we de procureur in 2en. Dit zorgt er straks voor dat de garing sneller gaat dan in zijn geheel.
  Snelle Pulled Pork
 • Vervolgens gaan we de procureur injecteren met de injectiemix. Het injecteren en het rubben doe je het liefst de avond voor de BBQ zodat de smaken mooi hun werk kunnen doen terwijl het vlees overnacht in de koelkast.
  Meng alle ingrediënten van de injectiemix goed door elkaar voordat je deze opneemt met de marinade injector. Zorg ervoor dat het een gladde mix is en dat bijvoorbeeld de honing goed is opgenomen door de rest van de vloeistoffen. Spuit vervolgens de injectiemix om de 4cm in het vlees. Doe dit een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat je beide stukken goed injecteert.
  Snelle Pulled Pork
 • Hierna gaan we de procureur voorzien van BBQ Rub. Dit doen we volledig rondom en we zorgen ervoor dat we het vlees goed bedekken. Wees niet bang dat je teveel rub gebruikt. Het zijn namelijk grote stukken vlees die echt wel wat kruiden kunnen hebben. Je wilt namelijk straks ook die smaken in het vlees terug zien en niet alleen aan de buitenkant.
  Wikkel beide stukken vervolgens strak in vershoudfolie en zet deze in de koelkast om te overnachten.
  Snelle Pulled Pork
 • Haal vervolgens de volgende ochtend het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen en steek de de BBQ aan. Maak deze klaar voor indirecte bereiding op een koepeltemperatuur van 120 graden Celsius. Zodra de BBQ deze temperatuur heeft bereikt leg je 3 chunks kersen rookhout verdeelt over de houtskool en mag daarna het vlees op het rooster. Druk vervolgens je kernthermometers in het vlees en sluit de deksel van de BBQ.
  Snelle Pulled Pork
 • Wanneer de kernthermometer 74 graden Celsius aangeeft is het vervolgens tijd om de procureur in te pakken in de butchers paper. We doen er voordat we het papier dichtvouwen nog 2 eetlepels ongezouten roomboter bovenop.
  Snelle Pulled Pork
 • Vervolgens leg je de ingepakte procureur terug op de BBQ en steek je de kernthermometers er weer in. De nu in te stellen kerntemperatuur is 93 graden Celsius. Gaar het vlees door naar deze temperatuur en voel vervolgens met de kernthermometer probe of je echt door het vlees gaat als boter. Is dit nog niet het geval? Gaar het dan door naar 95 graden Celsius.
  Snelle Pulled Pork
 • Als de kerntemperatuur en de juiste malsheid is bereikt kan de procureur van de BBQ af in een ovenschaal. Je mag het geheel nu nog even in de butcherspaper laten zitten en afdekken met een theedoek. Zo kan het geheel rustig stoppen met doorgaren. We doen dit voor 30 minuten.
  Snelle Pulled Pork
 • Na het wachten is het eindelijk tijd om de procureur te 'pullen'. Hier gebruiken wij de handige meat claws voor uit onze webshop maar dit klusje kan ook met 2 vorken.
  Nadat je de pork hebt gepulled is het tijd om de saus er doorheen te mengen. Meng het geheel goed zodat de saus zich op alle plekken begeeft en wordt opgenomen door het vlees.
  Snelle Pulled Pork
 • Nu is het tijd om de pulled pork te serveren. Dit doen wij bij deze bereiding lekker op een vers wilt bolletje met wat mini augurkjes. Meer heb je echt niet nodig!
  Het water loopt mij in ieder geval al weer in de mond terwijl ik het schrijf.
  Eetsmakelijk!
  Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Heb je de Snelle Pulled Pork nou zelf gemaakt? 

Laat het ons dan weten en tag ons op Instagram of Facebook! Dit vinden we echt tof! Je kan helemaal onderaan de pagina ook een review achterlaten over je bevindingen van dit recept. We horen namelijk graag wat je beleving was van dit recept. Het kan natuurlijk heel goed zijn dat jij het recept bijvoorbeeld net anders hebt gemaakt met een eigen twist. Dan horen we dat ook graag! Kunnen wij ook alleen maar van leren.

Ben je naast deze pulled pork ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst! 

BBQ webshop voor een totaal beleving! 

Turn don’t Burn is van oorsprong een online BBQ winkel waarbij we onze klanten van product tot recept tot gerecht meenemen, van begin tot eind. Dit doen we door middel van recepten te maken waarbij we producten gebruiken die we verkopen in onze webshop. Koop je dus producten uit onze webshop dan is de kans groot dat wij er een legio aan recepten hebben gewaagd die je vervolgens met deze producten na kunt maken. Hoe mooi is dat? Een echte totaal beleving dus, zoals we het graag zien.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

garnalenspies bbq

Garnalenspies van de BBQ

Garnalenspies van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Heerlijke garnalen! Wie lust het niet? Wij bij Turn Don’t Burn namelijk wel! Ze zijn

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.