Ga naar de inhoud

Teriyaki steak sandwich van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Hoppa, ik dacht weer eens iets nieuws te proberen. Dan met name ook omdat ik zo gek ben van sushi. En dan zal je wel denken waarom nou weer sushi? Dit is toch een recept voor een steak sandwich Bart. Nouja, dat klopt. Maar de oosterse smaken die dit broodje naar voren komen doen mij heel erg denken aan sushi. Deze steak sandwich brengt dan naar mijn idee ook het beste van 2 verschillende werelden samen. En dat is gewoon erg lekker. Zie jij deze Teriyaki steak sandwich nu ook wel zitten? Lees dan lekker verder.

Steak sandwiches zijn de shit

Ik maak over het algemeen niet vaak genoeg steak sandwiches, en dat is eigenlijk heel erg zonde. Ik wijk toch vaak uit naar een burger, en terwijl dat natuurlijk ook erg lekker is. Is een steak sandwich ook echt van hetzelfde niveau, of misschien zelfs  beter. Het is net als bij een goeie burger overigens wel belangrijk dat je de juiste ingrediënten in huis haalt. Zo heb ik voor deze steak sandwich een Prime Black Angus ribeye van 400 gram gebruikt van The Butchery. En man oh man, dan begin je gelijk goed. Daarnaast een mooi robuust stokbrood, een kanon van een teriyaki saus en kwalitatieve wasabi mayonaise. Maar daarover meer in het recept.

Bereiding volgens reverse sear methode

We bereiden vervolgens de ribeye steak voor deze sandwich indirect met de reverse sear methode, wat betekend dat we hem van binnen naar buiten garen. We gaan dus eerst gedurende een periode indirect BBQ-en waarbij de ribeye niet direct in contact komt met het vuur. Als de ribeye de juiste kerntemperatuur heeft bereikt zullen we de BBQ ombouwen naar directe verhitting en hem nog even mooi af grillen voor de juiste kleur. Dit doen we in ons recept met een gietijzeren plancha. Je krijgt met gietijzer namelijk wat mij betreft het ultieme resultaat als het gaat om de maillard reactie en dat zorgt dan vervolgens weer voor de beste smaakbeleving. We grillen hier zowel de ribeye als het stokbrood op.

Maar goed, genoeg  gepraat, laten we beginnen aan het recept!

Teriyaki steak sandwich van de BBQ

Een combinatie van botermalse ribeye met een teriyaki glaze, wat verse rucola en een mooie wasabi mayonaise maken deze steak sandwich een echte topper die je moet proberen.
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans, Aziatisch
Trefwoord steak sandwich
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Porties 2 personen
Kosten 30 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 1 kernthermometer
  • 1 scherp mes en snijplank
  • 1 rol aluminiumfolie

Ingrediënten

Instructies

  • We halen allereerst de ribeye steak uit de verpakking en deppen deze rondom droog. Vervolgens bestrooien we deze rondom met de SPG rub en drukken dit een beetje aan. De ribeye mag nu onafgedekt terug de koelkast in terwijl we de barbecue voorbereiden.
    ribeye steak uit de verpakking
  • We maken de barbecue nu klaar voor indirecte verhitting op een koepeltemperatuur van 130 graden Celsius. Vervolgens steken we de thermometer in de steak en garen we deze door tot een kern van 45 graden Celsius. Heb jij nu een ribeye steak of steaks die niet dikker zijn dan 2 vingers? Dan sla je deze stap over en kan je de ribeye's het best direct garen aangezien de kern dan veel makkelijker mee gaart. Dit is bij dikke steaks niet verstandig.
    ribeye steak indirect BBQ-en
  • Vervolgens zodra de steak de kerntemperatuur heeft bereikt van 45 graden intern stoken we de barbecue op naar 200 graden Celsius onder de koepel en leggen we de ribeye op het rooster of op de plancha. We garen de steak nu door tot 52 graden Celsius en grillen beide kanten in deze periode mooi bruin.
    Na dat de steak deze temperatuur heeft bereikt haal je hem eraf en laat je hem 5 minuutjes rusten onder aluminiumfolie wat je er lichtjes op legt, dus niet helemaal ingepakt. De kerntemperatuur zal nu nog een aantal graden verder stijgen wat resulteert in een perfecte medium gaarheid. Mocht je hem nu een andere garing willen? Haal dan bij alle stappen een paar graden eraf of doe die erbij.
    Tijdens het rusten van de steak kan jij mooi het stokbroodje opensnijden en de binnenkant kort bruin grillen op de plancha/rooster.
    ribeye op de plancha
  • Nadat de ribeye heeft gerust snijd je hem in hele dunne plakjes van een halve centimeter en lak je het geheel in met de teriyaki sesam saus.
    Ribeye snijden en lakken
  • Hierna smeer je de beide kanten van het stokbrood in met een dun laagje wasabi mayonaise en beleg je de onderkant met de ribeye reepjes. Hierna dek je het geheel af met wat verse rucola en kan je aanvallen.
    Geniet ervan, moet vast lukken!
    Teriyaki steak sandwich van de kamado

Heb je deze teriyaki steak sandwich zelf gemaakt? 

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan deze pagina. Dit vinden we echt tof! Mocht je verder je creatie delen op platforms als Instagram of Facebook? Breng ons dan op de hoogte, dan delen we je post.

Wil je naast dit steak sandwich recept andere lekkere lunch recepten zien en klaar maken? Kijk dan eens boven in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan inmiddels echt een hoop verschillende recepten van voor tot nagerechten en van snacks tot bijgerechten. Er zit vast wel iets voor je tussen.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken deze recepten en informatieve artikelen daarnaast voor de beginnende en de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Thanks!

Bart van Turn Don’t Burn

Andere recepten

Zalm van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wij zijn bij Turn Don’t Burn zoals je waarschijnlijk wel weet dol op

beer can chicken

Beer can chicken van de BBQ

Beer can chicken van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We hebben de smaak met kip flink te pakken en dachten daarom

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept