Ga naar de inhoud

Procureur Rollade

We maakte al een reeds mooie recepten met varkensprocureur maar dat was meestal ergens in de trend van pulled pork en dergelijke. Nog niet eerder maakte we zelf een rollade. Daar moest dus verandering in komen en zogezegd was zo gedaan. We hebben in dit recept dus zelf de procureur gevlinderd en opengeklapt, belegd met allerlei lekkere Spaanse en Italiaanse dingen en vervolgens ook zelf opgebonden. Wil jij dus een procureur rollade maken vanaf het begin, dan zit je hier helemaal goed! Laat me je meenemen in dit recept waar ik je precies uitleg wat er nou zo Spaans is aan deze procureur rollade en hoe je hem klaarmaakt! 

Wat is procureur eigenlijk?

Procureur, ook wel varkensnek genoemd, komt van het deel tussen de schouder en de ribben van het varken. En geloof me, dit is een van de mooiste stukken om low & slow te bereiden. Het zit vol intramusculair vet (marmering), wat betekent dat het vlees sappig blijft, juist bij lange bereidingstijden. Combineer dat met de de juiste kruiden en beleg, bind hem goed op, en je hebt een procureur rollade waar mensen nog lang over napraten. We gebruiken in ons recept overigens deze Livar procureur. Echt een verschrikkelijk mooi stuk vlees al zeg ik het zelf.

Wat maakt deze rollade Spaans-Italiaans?

We begonnen met het maken van een zelfgemaakte kruidenmix van knoflook, ui, komijn, gerookt paprikapoeder en een snufje zout. Vervolgens belegden we de opengesneden procureur met twee verschillende soorten salami: Chorizo Pamplona en Spinata Romana. Daarnaast voegden we ook zongedroogde tomaatjes en wat geraspte sinaasappelschil toe. Heerlijke mediterrane smaken die perfect tot hun recht komen in deze smaakvolle procureurrollade.

Zo maak je deze procureur rollade op de barbecue

Het klinkt misschien als een heel project maar dit is er eentje die meer dan de moeite waard is. In het recept hieronder neem ik je stap voor stap mee: van het beleggen tot het opbinden van de rollade, het maken van de kruiden en het inrichten van je barbecue. Dus steek hem aan aan, en neem de tijd. Want als deze rollade eenmaal van het rooster komt, dan weet je: dit is barbecue op z’n best. 

Procureur Rollade

Deze zelfgemaakte procureur rollade met mediterrane invloeden is echt de moeite om eens te maken!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Italiaans, Spaans
Trefwoord BBQ rollade, procureur bbq, procureur rollade, rollade bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 15 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Servings 6 personen
Calorieën 350kcal

Uitrusting

Ingrediënten

  • 1.5 KG procureur
  • 1 potje zongedroogde tomaten
  • 1 pakje Salami Pamplona
  • 1 pakje Spianata Romana
  • 1 hele sinaasappel
  • 2 tenen knoflook

Voor de kruidenmix

Instructies

  • We richten eerst onze barbecue volledig indirect in, steken hem aan en gaan voor een koepeltemperatuur van 130 graden Celsius. Nu de barbecue opwarmt gaan we beginnen met de volgende stappen.
    barbecue indirect klaarmaken
  • We beginnen met het maken van de zelfgemaakte kruidenmix door alle ingrediënten voor de kruiden bij elkaar te doen in een vijzel en deze goed door elkaar heen te vijzelen. Als je geen vijzel hebt doe je dit in een bakje met een lepeltje. Hoe fijner de kruiden hoe beter.
    kruiden maken voor procureur rollade
  • We halen nu de procureur uit de verpakking en deppen deze rondom goed droog met keukenpapier. Als je dit hebt gedaan is het tijd om de procureur te vlinderen. We doen dit met de draad van het vlees mee en zorgen dat we de procureur insnijden zodat je aan de onderkant van het mes zo'n 2cm dikke plak overhoudt. Je rolt nu feitelijk met je mes de procureur uit totdat je een grote plak hebt zoals op de foto hieronder.
    We vlinderen de procureur
  • We gaan nu de procureur beleggen. We beginnen met de kruidenmix, die we royaal over de binnenkant van het vlees strooien. Zorg ervoor dat het hele oppervlak goed bedekt is, het is namelijk een groot stuk vlees, dus het kan echt wel wat hebben. Wees dus niet te zuinig met de kruiden.
    Daarna hakken we de knoflook fijn en verdelen die gelijkmatig over het gekruide vlees. Vervolgens raspen we de schil van een hele sinaasappel over de procureur voor een frisse, aromatische toets maar dus vooral echt de buitenkant van de schil, niet het witte daaronder.
    Nu is het tijd om de twee soorten salami en de zongedroogde tomaatjes over het vlees te verdelen. Als alles mooi verdeeld is, rollen we de procureur stevig op tot een rollade.
    procureur rollade beleggen
  • We knopen hierna de procureur op tot een rollade. Ik doe dit door een mooi groot stuk slagerstouw af te knippen en dit aan 1 stuk door te lussen. Dan krijg je het mooiste resultaat. Je kan er ook voor kiezen om een paar kleine stukjes touw af te knippen en dit steeds apart op te knopen, wat je zelf fijner vindt.
    procureur opknopen
  • We steken eerst de kernthermometer in het vlees en leggen de rollade nu op de barbecue waarbij we hem doorgaren tot een kerntemperatuur van 68 graden Celsius in de kern. De barbecue blijft hier op een koepeltemperatuur van 130 graden Celsius. Als de kerntemperatuur van het vlees is bereikt mag deze van de barbecue af om minimaal 10 minuten te rusten on een laagje aluminiumfolie.
    procureur rollade indirect
  • Snijd na het rusten de rollade in dunne plakken en serveer!
    Genieten maar, eetsmakelijk!
    procureur rollade van de barbecue

Voedingswaarden

Calories: 350kcal

Heb je dit procureur rollade recept zelf gemaakt?

En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit recept voor procureur rollade ook heel veel andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 180 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten of blog. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Buikspek BBQ

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van

gehaktbal spiesjes met bacon jam

Gehaktbalspiesjes met bacon jam

Gehaktbalspiesjes met bacon jam Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Hoppa! Weer een topdag achter de BBQ, en dit keer met een recept dat

brisket flat van de barbecue

Brisket

Brisket Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Het werd hoog tijd om een echte low & slow klassieker op de barbecue te klaar te

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept