Ga naar de inhoud

Loetje style biefstuk van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Biefstuk klaargemaakt op je eigen barbecue. Ik denk dat dit wel het meest bekende stukje rundvlees is als je dat aan de mensen op straat vraagt. Het is niet voor niets dat zelfs bij de supermarkt het gekoelde schap er echt vol mee ligt. Daarom dacht ik dat het ook een goed idee was om er een recept voor te schrijven die je klaar kunt maken op je barbecue. Het enige dat je nodig hebt is een mooie gietijzeren skillet of pan. Daar kan je het vlees zo mooi mee dicht schroeien. Verder is dit recept geïnspireerd door het Nederlandse restaurant Loetje. Maar daarover later meer. Lees lekker verder waar ik je precies uitleg hoe jij dit mega recept ook zelf op je eigen barbecue klaar kunt maken!

Wat is biefstuk?

In Nederland omvat de term “biefstuk” een behoorlijk aantal verschillende stukken van het rund welke ook allemaal uit andere plekken van het dier komen. Elke soort biefstuk heeft daarbij zijn eigen unieke smaak en textuur. De ossenhaas bijvoorbeeld, staat bekend om zijn malsheid. Dit fijne stukje vlees komt uit de lende van het rund en bevat nauwelijks vet, waardoor het bijzonder zacht is.

Een andere populaire keuze is de ribeye, een biefstuk die gesneden wordt uit de ribbenkast. Deze biefstuk heeft een mooie vetmarmering, wat zorgt voor een hele rijke smaak. De entrecote, afkomstig uit de dunne lende, heeft een herkenbare vetrand die tijdens het bakken smelt en zo extra smaak geeft aan het vlees. Hoewel het iets steviger is dan de ossenhaas, blijft het een bijzonder malse en smakelijke optie. Daarnaast is er de lendebiefstuk, ook wel bekend als rump steak, die uit de bil van het rund komt. Dit is een wat steviger stuk vlees met een goede smaak, geliefd bij degenen die van een krachtige vleessmaak houden.

Tot slot is er de kogelbiefstuk, een malse biefstuk afkomstig uit de kogel van de bovenbil. Deze biefstuk heeft een fijne structuur en een zachte smaak. Dit is ook tevens de biefstuk die we gebruiken in ons loetje biefstuk recept. Om exact te zijn is het deze kogelbiefstuk

Loetje dan? Waar moet ik die term van kennen?

Het kan natuurlijk heel goed dat jij precies weet wat Loetje inhoud, dan mag je dit stuk overslaan. Maar voor de mensen die er onbekend mee zijn leg ik graag uit waar mijn bereiding op geïnspireerd is. In Amsterdam sinds de oprichting in 1977, heeft restaurant Loetje zich onderscheiden met zijn eenvoudige maar briljante bereidingswijze: de biefstuk wordt namelijk gebakken in blue band/margarine wat zorgt voor een de authentieke smaak en bizar smaakvolle jus. Het serveren van deze biefstuk met jus met daarbij een aantal casino witte boterhammen en dikke Belgische friet met Zaanse mayonaise is echt een bizarre combinatie die je een keer geprobeerd moet hebben. Ben je dus erg onder de indruk van dit recept na het bereiden, dan kan het eens de moeite zijn om een van hun inmiddels vele locaties te bezoeken! 

Directe bereiding in gietijzeren skillet

We bereiden de biefstuk uit dit recept in een gietijzeren skillet die we rechtstreeks boven de kolen op het rooster van de barbecue zetten. Dit gerecht kan je dus ook bereiden als je een open barbecue hebt en geen kamado of weber met deksel of dergelijk. Je hebt alleen een gietijzeren skillet nodig. 

Dan gaan we nu na de intro beginnen aan het recept, veel plezier en succes met de bereiding!

Loetje style biefstuk van de BBQ

Overheerlijke zachte kogelbiefstuk met een heerlijke gepofte knoflookjus. Echt een dikke blijver als je het mij vraagt!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord biefstuk bbq, biefstuk loetje, biefstuk op de bbq, biefstuk recept, loetje biefstuk maken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 personen
calorieën 700kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 gietijzeren skillet
  • 1 lading houtskool
  • 1 scherp mes en snijplank
  • 1 rol aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 4 stuks biefstukken naar keuze
  • 100 gram blue band of margarine
  • 1 bol knolfook
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • We steken allereerst de barbecue aan in een indirecte en directe zone op een 150 graden Celsius. We gaan namelijk eerst de knoflook poffen. Pak een volledige bol knoflook en snijd de kop hiervan af zodat alle teentjes bloot liggen. Voeg vervolgens een klein beetje olijfolie toe en wat kruiden naar keuze(optioneel) en vouw dit dicht in aluminiumfolie.
    knoflook inpakken voor het poffen
  • De knoflook gaat nu op de barbecue gedurende 30 minuten en zal in deze periode 'poffen'. Je kan voelen aan de buitenkant van het aluminiumfolie of de knoflook mooi zacht is geworden. Als dit zo is mag de knoflook van de barbecue af en gaan we beginnen met de biefstukken.
    Gepofte knoflook op de barbecue
  • Vervolgens halen we de biefstuk uit de verpakking en deppen we deze goed droog. We bestrooien deze vervolgens aan beide kanten met zout. Dit zorgt ervoor dat het vocht in het vlees naar de oppervlakte trekt en hierdoor krijgen we straks een mooi krokant laagje op het vlees. Dit zouten doen we overigens 30 minuten voor de bereiding, niet eerder.
    biefstuk droog deppen
  • Voer de temperatuur op naar 200 graden Celsius en zet de gietijzeren skillet rechtstreeks boven de kolen. Als deze goed op temperatuur is gekomen voeg je de blue band toe. Dit laat je vervolgens helemaal uitbubbelen totdat alle bubbels zijn verdwenen. Dit is de indicatie dat de temperatuur van de blue band/margarine goed is om in te bakken.
    blue band smelten in de pan
  • Nu doen we de biefstukken in de pan en zorgen we dat we deze continue over de bodem bewegen. Dit zorgt er voor dat de maillard reactie goed plaatsvind op de buitenkant van je vlees en dat zorgt dan weer voor zo'n mooi krokant randje. Je bakt de biefstukken 2 minuten per kant. Blijf gedurende deze fase de biefstukken door de pan bewegen. Na 2 minuten per kant is het tijd om de biefstukken volledig in te pakken in aluminiumfolie en dit gedurende 4 minuten te laten doorgaren in de folie.
    biefstuk bakken loetje style
  • Als de biefstukken in de folie liggen door te garen is het tijd om de volledige bol gepofte knoflook in de resterende jus te knijpen en het geheel goed door te roeren en te 'bakken'. Nu ontstaat die heerlijke knoflook jus.
    gepofte knoflookjus maken
  • Als de biefstukken lang genoeg hebben gerust in de folie is het tijd om dit uit te pakken en op het bord te leggen. Giet hierover je gepofte knoflook jus en maak af met wat vers gemalen zwarte peper.
    Serveer dit vervolgens zoals Loetje dat doet met een paar casino witte boterhammen en dikke Belgische frieten met Zaanse mayo. Je weet niet wat je meemaakt!
    Geniet er van.
    Loetje biefstuk van de barbecue recept afbeelding

Heb je dit biefstuk BBQ recept zelf klaargemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan deze pagina. Dit vinden we echt tof! Mocht je verder je creatie delen op platforms als Instagram of Facebook? Breng ons dan op de hoogte, dan delen we je post.

Wil je naast dit biefstuk recept ook andere BBQ recepten zien en klaar maken? Kijk dan eens boven in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten. Hier staan inmiddels echt een hoop verschillende recepten van voor tot nagerechten en van snacks tot bijgerechten. Er zit vast wel iets voor je tussen.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten recepten en blogs rondom het leren van barbecueën. We maken deze recepten en informatieve artikelen daarnaast voor de beginnende en de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Thanks!

Bart van Turn Don’t Burn

Andere recepten

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een

surf en turf van de BBQ

Surf en turf recept van de BBQ

Surf en turf recept van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Surf en turf, een echte klassieker als je het mij vraagt

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept