Ga naar de inhoud

Gietijzeren rooster schoonmaken; hoe doe je dat?

Bart van Heulen achter de BBQ

Een gietijzeren rooster op je barbecue is als de kroon op een koning. Het biedt tal van voordelen ten opzichte van standaard roestvrijstalen roosters zoals betere warmtebehoud, mooie grillstrepen op je vlees en een betere barbecue totaal beleving. Maar het gebruik van gietijzeren roosters heeft wel een keerzijde, namelijk roest. Deze vorm van ijzer is namelijk nogal gevoelig voor dit vervelende fenomeen. Maar niet getreurd, vanuit onze barbecue blog krijgen we regelmatig vragen over wat BBQ-ers moeten doen met deze roosters, dat is ook de reden dat ik deze blog schrijf. Zodat ik jou als lezer goed kan informeren wat je moet doen om je gietijzeren rooster in top conditie te houden.

Waarom kiezen we voor een gietijzeren rooster?

Voordat we in het onderhoud duiken, laten we eens kijken waarom je zou moeten kiezen voor een gietijzeren rooster in plaats van een standaard roestvrijstalen rooster. Hier zijn enkele voordelen:

1. Uitstekende warmtebehoud

Gietijzer heeft de unieke eigenschap om warmte vast te houden en gelijkmatig te verdelen. Dit betekent dat je gelijkmatiger kunt grillen en betere controle hebt over de temperatuur die je toepast op je vlees of vis. Gietijzer doet dit tevens een stuk beter als RVS en dat is ook de reden dat veel barbecuers hiervoor kiezen.

2. Prachtige grillstrepen

Dankzij de ruwe structuur en de perfecte warmteverdeling krijg je met gietijzer de mooiste grillstrepen op je vlees. Natuurlijk weten we dat het veelal gaat om smaak, maar goed, het oog wil ook wat!

3. Duurzaamheid

Gietijzer is duurzaam en gaat lang mee. Met het juiste onderhoud kan een gietijzeren rooster vele jaren meegaan en blijft het zijn kookprestaties behouden.

Nu we weten waarom een gietijzeren rooster een goede keuze is voor op je eigen barbecue laten we eens kijken wat je er allemaal aan kan en moet doen om dit in goede staat te houden, het vergt namelijk wel wat meer werk dan RVS. 

Regelmatig schoonmaken

Om je gietijzeren rooster in goede staat te houden, is het belangrijk om het na elk gebruik schoon te maken en te oliën. Hier is een eenvoudig stappenplan voor de reiniging na het gebruik van je gietijzer:

Benodigdheden:

  • Een staalborstel
  • Papieren handdoek
  • Plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) of een middel genaamd Crisco.
 

Stap 1: Gebruik een staalborstel om het grove vuil van het gietijzeren rooster te schrapen. Dit verwijdert voedselresten en aangekoekt vuil.

Stap 2: Gebruik een papieren doek zoals tork rol om het rooster af te vegen en de overgebleven deeltjes te verwijderen. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt, want het rooster kan nog heet zijn.

Stap 3: Neem een beetje plantaardige olie of Crisco en wrijf het rooster ermee in. Dit helpt roestvorming te voorkomen en behoudt de natuurlijke antiaanbaklaag van het gietijzer. Mocht je rooster nu na gebruik nog heel vet zijn van de sappen van het vlees? Dan is het helemaal niet nodig om deze stap nog te volgen. Je veegt dan namelijk bij stap 2 het hele rooster in met vet van je bereiding. Dit werkt in principe hetzelfde. Dit klinkt misschien vies maar weet dat bij de volgende barbecue sessie wanneer je de temperatuur boven de 100 graden stuurt alle bacteriën dood gaan. Zo heb je dus niets om bang voor te wezen.

Nu is je gietijzeren rooster klaar voor de volgende gronde!

Roest verwijderen van je gietijzeren rooster

Soms kan het gebeuren dat je gietijzeren rooster roest begint te vertonen. Geen paniek! Hier vertel ik hoe je roest kunt verwijderen en je rooster weer in topvorm kunt krijgen:

Benodigdheden:

  • Een goede staalborstel
  • Plantaardige olie (zonnebloemolie) of Crisco
 

Stap 1:  Gebruik een stevige staalborstel om de roest van het gietijzer af te borstelen. Zorg ervoor dat je alle roestige plekken grondig behandelt.

Stap 2: Was vervolgens het rooster af met een sopje en een schuursponsje om hem weer zo glad mogelijk te maken en om te zorgen dat al het roest ervan af is.

Stap 3: Steek je barbecue aan en laat hem naar 200 graden Celsius gaan. Zodra deze op temperatuur is, wrijf je vervolgens je gietijzeren rooster grondig in met plantaardige olie of Crisco. 

Stap 4: Sluit het deksel en controleer regelmatig of het toegevoegde vet volledig is opgenomen door het gietijzer. Herhaal deze stap totdat je gietijzeren rooster diepzwart is, maar niet meer glanst van het overtollige vet.

Nu is je gietijzeren rooster weer klaar voor actie, zonder een vuiltje roest!

Regelmatig onderhoud

Mocht je nu net je gietijzeren rooster hebben schoongemaakt dan wil je dit graag zo houden. Daarom is het belangrijk om deze onderstaande tips te gebruiken voor het regelmatig onderhouden van je gietijzer.

Onderhoud voor gebruik

  • Voordat je begint met grillen, wrijf je je gietijzeren rooster in met een beetje olie, vooral als je met minder vette producten werkt, zoals groenten of vis.
  • Gebruik je gietijzer nooit voor droge producten, zoals pizza’s of ander deegwaren, zonder een vettige basis kan het eten namelijk aan het rooster blijven kleven.
  • Zorg ervoor dat je gietijzeren rooster altijd warm is voordat je begint met grillen. Dit zorgt voor een gelijkmatige opwarming en een betere maillard reactie op het eten.
 

Opslagtips

  • Als je je barbecue een tijdje niet gaat gebruiken, berg je je gietijzeren rooster op een droge plaats op om roest te voorkomen. Vermijd vocht, zelfs in je barbecue.
  • Zorg ervoor dat je gietijzeren rooster volledig droog is voordat je het opbergt om roestvorming te voorkomen.
  • Leg hem ingevet weg zodat je roest geen kans geeft om je rooster te verpesten.
gietijzeren rooster schoonmaken

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Laat gerust ook een reactie achter in de reactie sectie onderaan deze pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord om eventuele onduidelijkheden te verhelpen. Veel plezier gewenst met BBQ-en op je kamado in ieder geval! Gaat vast helemaal goed komen.

Andere interessante blogs & recepten

IMG 20211010 WA0002 - Turn Don't Burn

Hele ribeye met Chimichurri

Hele ribeye met chimichurri BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, toch wel een van onze favorieten hoor deze! Wat een geweld! Ik

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.