Hele ribeye met Chimichurri
Hele ribeye met chimichurri BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, toch wel een van onze favorieten hoor deze! Wat een geweld! Ik
Een gietijzeren rooster op je barbecue is als de kroon op een koning. Het biedt tal van voordelen ten opzichte van standaard roestvrijstalen roosters zoals betere warmtebehoud, mooie grillstrepen op je vlees en een betere barbecue totaal beleving. Maar het gebruik van gietijzeren roosters heeft wel een keerzijde, namelijk roest. Deze vorm van ijzer is namelijk nogal gevoelig voor dit vervelende fenomeen. Maar niet getreurd, vanuit onze barbecue blog krijgen we regelmatig vragen over wat BBQ-ers moeten doen met deze roosters, dat is ook de reden dat ik deze blog schrijf. Zodat ik jou als lezer goed kan informeren wat je moet doen om je gietijzeren rooster in top conditie te houden.
Voordat we in het onderhoud duiken, laten we eens kijken waarom je zou moeten kiezen voor een gietijzeren rooster in plaats van een standaard roestvrijstalen rooster. Hier zijn enkele voordelen:
Gietijzer heeft de unieke eigenschap om warmte vast te houden en gelijkmatig te verdelen. Dit betekent dat je gelijkmatiger kunt grillen en betere controle hebt over de temperatuur die je toepast op je vlees of vis. Gietijzer doet dit tevens een stuk beter als RVS en dat is ook de reden dat veel barbecuers hiervoor kiezen.
Dankzij de ruwe structuur en de perfecte warmteverdeling krijg je met gietijzer de mooiste grillstrepen op je vlees. Natuurlijk weten we dat het veelal gaat om smaak, maar goed, het oog wil ook wat!
Gietijzer is duurzaam en gaat lang mee. Met het juiste onderhoud kan een gietijzeren rooster vele jaren meegaan en blijft het zijn kookprestaties behouden.
Nu we weten waarom een gietijzeren rooster een goede keuze is voor op je eigen barbecue laten we eens kijken wat je er allemaal aan kan en moet doen om dit in goede staat te houden, het vergt namelijk wel wat meer werk dan RVS.
Om je gietijzeren rooster in goede staat te houden, is het belangrijk om het na elk gebruik schoon te maken en te oliën. Hier is een eenvoudig stappenplan voor de reiniging na het gebruik van je gietijzer:
Stap 1: Gebruik een staalborstel om het grove vuil van het gietijzeren rooster te schrapen. Dit verwijdert voedselresten en aangekoekt vuil.
Stap 2: Gebruik een papieren doek zoals tork rol om het rooster af te vegen en de overgebleven deeltjes te verwijderen. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt, want het rooster kan nog heet zijn.
Stap 3: Neem een beetje plantaardige olie of cast iron spray en wrijf/spuit het rooster ermee in. Dit helpt roestvorming te voorkomen en behoudt de natuurlijke antiaanbaklaag van het gietijzer. Mocht je rooster nu na gebruik nog heel vet zijn van de sappen van het vlees? Dan is het helemaal niet nodig om deze stap nog te volgen. Je veegt dan namelijk bij stap 2 het hele rooster in met vet van je bereiding. Dit werkt in principe hetzelfde. Dit klinkt misschien vies maar weet dat bij de volgende barbecue sessie wanneer je de temperatuur boven de 100 graden stuurt alle bacteriën dood gaan. Zo heb je dus niets om bang voor te wezen.
Nu is je gietijzeren rooster klaar voor de volgende gronde!
Soms kan het gebeuren dat je gietijzeren rooster roest begint te vertonen. Geen paniek! Hier vertel ik hoe je roest kunt verwijderen en je rooster weer in topvorm kunt krijgen:
Stap 1: Gebruik een stevige staalborstel om de roest van het gietijzer af te borstelen. Zorg ervoor dat je alle roestige plekken grondig behandelt.
Stap 2: Was vervolgens het rooster af met een sopje en een schuursponsje om hem weer zo glad mogelijk te maken en om te zorgen dat al het roest ervan af is.
Stap 3: Steek je barbecue aan en laat hem naar 200 graden Celsius gaan. Zodra deze op temperatuur is, wrijf/spuit je vervolgens het gietijzeren rooster grondig in met plantaardige olie of cast iron care spray.
Stap 4: Sluit het deksel en controleer regelmatig of het toegevoegde vet volledig is opgenomen door het gietijzer. Herhaal deze stap totdat je gietijzeren rooster diepzwart is, maar niet meer glanst van het overtollige vet.
Nu is je gietijzeren rooster weer klaar voor actie, zonder een vuiltje roest!
Mocht je nu net je gietijzeren rooster hebben schoongemaakt dan wil je dit graag zo houden. Daarom is het belangrijk om deze onderstaande tips te gebruiken voor het regelmatig onderhouden van je gietijzer.
Laat gerust ook een reactie achter in de reactie sectie onderaan deze pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord om eventuele onduidelijkheden te verhelpen. Veel plezier gewenst met BBQ-en op je kamado in ieder geval! Gaat vast helemaal goed komen.
Hele ribeye met chimichurri BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Poahhhh, toch wel een van onze favorieten hoor deze! Wat een geweld! Ik
Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van
Houtskool of briketten: welke gebruik je wanneer? Door Bart van Heulen Een van de meest gestelde vragen in BBQ land is toch wel deze vraag.
Kamado schoonbranden; hoe en waarom? Door Bart van Heulen Welkom BBQ enthousiast! In dit artikel ga ik je vertellen wat er precies allemaal te doen
Mag je een gietijzeren grill schoonmaken met een stalenborstel ?
Ligt er daar geen anti aanbak laag op die je er dan af wrijft ?
Altijd gehoord dat een stalenborstel niet gebruikt mag worden ?
Maar ja hoe reinig je hem dan zonder hé ?
Goedemorgen Andy,
Hele goede vragen. Je moet helaas wel met een goede BBQ borstel aan de gang, anders krijg je het vuil er gewoon niet vanaf in mijn mening. Het is daarom erg belangrijk dat je na het gebruik je rooster altijd ingevet weg zet. Op die manier houd je de seasoning zo goed mogelijk in stand. Daarnaast moet je evengoed eens in de zoveel tijd je gietijzer weer voorzien van een paar nieuwe lagen vet om er optimaal van te kunnen genieten.
Vaak als je je barbecue heel heet hebt(wat bij grillen op gietijzer meestal het geval is) zie je ook wel dat je vaak niet eens zoveel moeite hoeft te doen om het vuil eraf te krijgen. Dit verkoolt dan volledig en veeg je er zo af.
Hopelijk heb je hier iets aan! In deze blog staan overigens nog meer tips en tricks die je wellicht toe kunt passen om je rooster op en top te krijgen.
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn