Ga naar de inhoud

Jamaicaanse Jerk Chicken

Bart van Heulen, TurndontBurn

Yah Mannn! We gaan Jamaicaanse jerk chicken bereiden! En hoe! Je waant jezelf werkelijk tussen de palmbomen en zandstranden als je van deze kip een hap neemt. Lees dus even verder waar we haarfijn uit leggen hoe we dit gerecht klaar maken zodat jij dit thuis ook lekker kan doen!

Wat is Jerk Chicken precies?

Jerk is een kookstijl die zijn oorsprong vind in Jamaica. Het houdt eigenlijk in dat je het vlees droog kruid met een pittige kruidenmix of met een natte pittige marinade. 2 veel voorkomende ingrediënten bij de jerk stijl zijn piment en scotch bonnet(pepers). Jerk is onstaan rond het jaar 1655 waar het schijnt dat deze manier van koken/BBQen voor het eerst is toegepast. Het gaat dus al even mee en wij weten nu wel waarom! Jerk wordt vooral toegepast op kip en varken en is daarnaast best wel primitief en wordt eigenlijk veelal gedaan boven wat houtskool of hout en een rooster waar je het het vlees op kan leggen. Laat dit nou net de stijl zijn die wij wel erg tof vinden!

Wij gaan in dit recept voor de natte pittige marinade variant van jerk en dit is naar ons idee echt wel een succes geworden.

Waar vind je deze Jamaicaanse kruiden?

Dit vraag je jezelf waarschijnlijk wel af. Naast dat de meeste ingrediënten in dit gerecht best voor de hand liggend zijn kan je voor kruiden als piment terecht bij Van Beekum Specerijen. Je hebt dit in 2 vormen, kleine gedroogde besjes en gemalen. Om het makkelijk te maken voor jezelf koop je de gemalen piment.
 
Met betrekking tot de scotch bonnet pepers zijn we helaas niet in staat geweest deze te vinden. We hebben in dit recept gebruik gemaakt van de habanero peper welke in exact dezelfde pittigheid graad valt (scoville schaal) als de scotch bonnet. We hebben in ons recept de hele habanero met zaadjes toegevoegd aan de marinade en dit was heerlijk pittig, niet overdreven. Mocht je nu helemaal niet tegen pittig kunnen is het wellicht een goed idee om de zaadjes te verwijderen voordat je de peper toevoegd aan de marinade.
 

LET OP!

Deze pepers zijn voordat ze in de marinade gaan erg heet! wrijf dan ook niet in je ogen of elders op gevoelige plekken nadat je deze hebt gesneden. Daar ga je namelijk spijt van krijgen!

Dus, waar begin je voor deze Jerk Chicken?

Je begint met het volgen van onderstaand recept!

Jerk Chicken BBQ
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Jamaicaanse Jerk chicken

Yah mannn! Wat is dit waanzinnig lekker zeg, en zo simpel om te maken! Je hebt enkel een blender nodig, wat tijd om te marineren en een BBQ om deze heerlijke kip mee te grillen.
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Jamaicaans
Trefwoord bbq jerk, bbq jerk chicken, Jerk chicken, jerk chicken bbq, jerk chicken recept, recept jerk chicken
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ
  • 1 Blender
  • 1 ziplock zak, afsluitbare zak

Ingrediënten

  • 1 KG Kippenpoten
  • 1 bos lente ui/bos ui
  • 2 stuks sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 1 hele habanero peper met zaadjes
  • 8 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel piment
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1/2 theelepel gehakte gember (Go-Tan) of ander merk
  • 1/2 theelepel kaneel

Instructies

  • Haal de kippenpoten uit de verpakking en dep deze helemaal droog met behulp van keukenpapier. Vervolgens snijd je alle kippenpoten 1 keer in tot op het bot zodat de marinade ook in de kip kan trekken.
    Jerk Chicken
  • Hak vervolgens de lente ui, sjalot, knoflook en habanero peper in grove stukken en stop deze samen met alle andere ingrediënten in de blender. Pureer dit vervolgens totdat er een gladde marinade ontstaat. Mocht het nu zo zijn dat de marinade nog wat te dik is na het toevoegen van 8 eetlepels zonnebloemolie voeg dan wat meer toe.
    jerk chicken blender
  • Stop vervolgens de marinade samen met de kippenpoten in de ziplock/afsluitbare zak en meng het geheel goed door zodat de marinade de mogelijkheid heeft om op alle plekken van de kip te komen. Leg vervolgens de ziplock zak met inhoud in de koelkast en laat minimaal 4 uur en optimaal 12 uur marineren. Draai af en toe de ziplock zak ook even om in de koelkast zodat de marinade de andere stukken ook goed marineert.
    Jerk chicken ziplock
  • Maak je BBQ vervolgens klaar voor een directe bereiding boven het vuur en ga als je een thermometer hebt voor een koepel tempartuur van 200 graden Celsius. We gaan de kippenpoten dus flink grillen. Let is dit proces op dat je ze goed blijft draaien en laat ze ongeveer 20 minuten grillen. In die 20 minuten moeten ze gaar zijn. Mocht je een kernthermometer tot je beschikking hebben ga dan uit van 72 graden kerntemperatuur. Dan weet je zeker dat ze gaar zijn.
    Eetsmakelijk!
    Jerk Chicken BBQ

Heb je de Jerk Chicken nu zelf gemaakt?

Dan hopen wij dat je er net zo van hebt genoten van als dat wij hebben gedaan. De malsheid van de kip is echt mega en dat zal zeker te maken hebben met de natte vorm van kip marineren in dit recept. Dit recept gaat bij ons in ieder geval hoog in de ranking van de lekkerste marinade voor kip. Vond jij het nou ook erg lekker? Laat het ons dan gerust weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of tag ons op social media. Dit waarderen we zeer! 

Wil je daarnaast meer van dit soort recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!  

Ben je naast dit jerk chicken recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ Hoofdgerechten die te bereiken is via het hoofdmenu.  Mocht je daar nu geen zin in hebben kan je ook een van de volgende recepten bekijken, reverse seared T-bone steak, entrecote met salsa verde, beer can chicken of pittige garnalen recepten. 

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende, als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen. 

En onthoud,

Turn Don’t Burn

1 reactie op “Jamaicaanse Jerk Chicken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.