Ga naar de inhoud

Speculoos bananenbrood

Het was weer eens tijd om een lekker barbecue dessert klaar te maken. Want deze vrij onderbelichte categorie verdiend wat mij betreft toch veel meer credits dan dat deze krijgt op het moment! We maakte dit bananenbrood met speculoos en walnoten en dat deden we dus heel gemakkelijk in een gietijzeren skillet. En dat gaat echt perfect, je krijgt het brood in een soort taartvorm wat ook wel weer wat tofs heeft. Anyway, laat me je meenemen in hoe jij dit speculoos bananenbrood zelf klaar kunt maken op je eigen barbecue.

Wat is speculoos bananenbrood?

Speculoos bananenbrood is precies wat je denkt dat het is: een klassiek bananenbrood, maar dan met die heerlijke kruidige smaak van Speculoos door het beslag. Het is smeuïg, vol van smaak en heeft net dat beetje extra. Je kunt het eten als ontbijt, tussendoor of zelfs als dessert zoals wij hier doen met een bolletje vanille ijs. Het fijne is: je maakt ’m zonder al te veel poespas. Geen mixers, geen gedoe. Gewoon roeren met de garde, gieten en bakken.

De perfecte swirl en structuur

Het geheim van dit bananenbrood zit ‘m in de swirl van speculoospasta. Die roer je niet volledig door het beslag, maar druip je er met bovenop en trek je er met een lepel of vork doorheen. Hierdoor krijg je van die mooie marmerachtige lijnen die niet alleen fantastisch smaken, maar er ook nog eens goed uitzien. 

Hoe maak je dit speculoos bananenbrood?

Het is echt niet moeilijk. In het recept hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je dit heerlijke bananenbrood maakt. Dus zet de barbecue vast aan aan, haal die bananen van de fruitschaal en begin met bakken!

bananenbrood met speculoos en walnoten
Print Pin
5 van 1 stem

Speculoos bananenbrood

Dit bananenbrood met speculoos en walnoten is echt om je vingers bij af te likken. Perfect voor een mooi dessertje met een bol vanille ijs of zo voor tussendoor.
Gang dessert, Lunch, Tussendoortje
Keuken BBQ
Trefwoord bananenbrood bbq, bananenbrood maken, bananenbrood met speculoos, bananenbrood recept
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Servings 6 personen
Calorieën 350kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 3 rijpe bananen
  • 250 gram bloem
  • 175 gram suiker
  • 125 gram ongezouten roomboter gesmolten
  • 50 ml halfvolle melk
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 3 eetlepels gehakte walnoten
  • 2 eetlepels Speculoos pasta
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 snuf zout

Instructies

  • We verdelen eerst de ingrediënten in aparte bakjes en wegen deze af, dit werkt voor mij altijd het makkelijkst. Het is belangrijk om de bananen die je gebruikt zo rijp mogelijk te hebben, hoe rijper, hoe zoeter namelijk en dit gaat de uiteindelijke smaak weer ten goede.
    ingrediënten van het bananenbrood
  • Meng vervolgens eerst de gesmolten boter met de suiker en vanille suiker, voeg de eieren één voor één toe en roer goed met een garde. Roer de melk en de geprakte bananen erdoor. Zeef de bloem, baking soda en zout boven het mengsel en roer tot een glad beslag. Voeg tot slot de gehakte walnoten toe en meng kort. Giet het beslag in de gietijzeren skillet die je eerst van tevoren nog wat in hebt gevet met roomboter. Smelt hierna de Speculoos in de magnetron en giet dit over het beslag, ga er daarna met een lepel of vork doorheen zodat je zoals op de foto van die mooie patronen krijgt.
    bananenbrood beslag klaarmaken
  • Maak de barbecue klaar voor een indirecte bereiding op 150 graden Celsius.
    barbecue indirect klaarmaken
  • Zet vervolgens de skillet op het rooster en sluit gedurende ongeveer 1 uur de deksel van de barbecue. Richting de 45-50 minuten pak je de saté prikker en prik je om te kijken of het bananenbrood gaar is. Als er niets aan je prikker blijft plakken is dit een teken dat het klaar is. Is dit nog wel het geval? Gaar het dan nog even door.
    bananenbrood indirect op het rooster
  • Na 1 uur kan je de skillet van de barbecue afhalen en laat je het bananenbrood in de skillet afkoelen voor een 20-30 minuten. Hierna kan je het bananenbrood aansnijden en kan het genieten beginnen!
    Serveer je dit nu als dessert? Dan is het een goed idee om hier een mooi bolletje ijs bij te serveren en een dot slagroom. Dat maak het echt af.
    Geniet ervan!
    bananenbrood met speculoos en walnoten

Voedingswaarden

Calories: 350kcal

Heb je dit speculoos bananenbrood zelf gemaakt?

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast dit bananenbrood recept ook heel veel andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 180 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten of blog. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

gepofte aardappel BBQ

Gepofte aardappel BBQ recept

Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als

Laat hier je review achter

2 gedachten over “Speculoos bananenbrood”

  1. de12a26e019bd4bdfad616edfc3d9548?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Gisteren dit top recept gebruikt als basis voor onze eigen variant van het speculoos bananenbrood. Het resultaat was een ontzettend lekkere cake!! Perfect als dessert of lekker voor bij de koffie. Kan het je niet zoet genoeg en wil je dat je vullingen uit je gebit springen dan zou je de cake nog kunnen glaceren (100 gram poedersuiker, 30 gram roomkaas, 45 gram roomboter, ½ theelepel vanille-extract, snufje zout).

    1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Dankjewel voor je mooie review! Doet me altijd goed om dit te lezen en een mooie toevoeging wat mij betreft met het glazuur!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept