Ga naar de inhoud

Hoe komt je kamado goed het najaar door? Lees het hier!

Bart van Heulen achter de BBQ

Welkom beste lezer! Wat leuk dat je op onze website terecht gekomen bent. Ik ga je in dit artikel vertellen wat je precies allemaal kunt doen om er voor te zorgen dat je kamado barbecue goed de winter door komt. Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen echt hardcore door barbecuet in het najaar en dit geeft natuurlijk helemaal niets. Maar doordat de kamado een tijd stil kan staan hebben we te maken met vocht en andere elementen die er voor kunnen zorgen dat je kamado niet zo fraai meer is als het voorjaar weer aanbreekt. Lees hieronder wat je allemaal kunt doen!

Vocht in je kamado

Doordat je kamado met de luchtschuiven dicht een gesloten systeem vormt is het een perfecte plek voor schimmel om zich te nestelen. Ga je je kamado dus een aanzienlijke tijd niet gebruiken? Zorg dan dat de luchtschuiven zowel onder en boven ten alle tijden volledig open staan. Op deze manier bevorder je de luchtcirculatie en krijgen schimmels minder de kans. Het is daarbij ook altijd goed om toch in het najaar de hoes af en toe even van je kamado af te halen. Want je kan de luchtschuiven nog open hebben staan, maar toch zorgt deze hoes weer voor de perfecte plek voor schimmels. Heb je een overkapping of een plek waar de kamado droog onder kan staan? Dan adviseer ik deze hoes er lekker af te laten. Dan heb je er helemaal niet of nauwelijks last van.

Heb je dan toch schimmel in je kamado?

Dat is op zich helemaal niet erg! Stook de kamado nadat deze een lange tijd heeft stilgestaan rustig op zodat eventueel vocht in het keramiek er rustig uit kan trekken. Je zal zien dat zodra je boven de 100 graden komt dat deze schimmel vanzelf verdwijnt. Schimmels hebben het namelijk echt een hekel aan hitte en zullen dan vanzelf verdwijnen.

Wat kan je verder doen?

  • We zien in de praktijk nog wel eens dat de RVS roosters toch wat gaan roesten als deze hele lange tijd hebben stilgestaan. Als jij je kamado flink hebt gebruikt voordat je hem weg zet is het het beste om de roosters in de kamado een beetje vettig te houden. Vet is een soort natuurlijk smeermiddel wat er voor zorgt dat er in ieder geval geen roest komt. Heb je nu geen vettig rooster kan je er altijd voor kiezen hem in te smeren met een laagje zonnebloemolie of andere olie. Dit functioneert dan als een natuurlijke beschermer tegen roest. Zo kom je in het voorjaar in ieder geval niet voor rare verassingen te staan!
  • Heb je houten zijtafels? Zoals bij de kamado’s van The Bastard dan is het de moeite om deze te oliën of te lakken. Doe je dit niet, dan zal je zien dat deze ook aanzienlijk hard achteruit gaan na een najaar in de buitenlucht.
  •  Verwijder alle etensresten en stook de houtskool volledig weg na de laatste keer gebruiken. Zo is deze mooi ‘schoon’ en heb je ook geen last van vochtig houtskool de eerste keer dat je hem weer aan wilt steken in het voorjaar. Houtskool is namelijk een aantrekker van vocht en dit schiet natuurlijk niet op.
  • Spuit alle stalen bouten, moeren en andere plekken in met een smeermiddel als WD-40 om roest te voorkomen.
 

Dat was hem wel zo’n beetje!

Hopelijk heb je hier wat aan gehad. Mocht het nu zo zijn dat je zelf nog ijzersterke tips hebt om je barbecue goed het najaar door te laten komen. Laat het mij dan even weten in het reactie veld onderop deze pagina. Ik zal de tips dan toevoegen aan deze blog zodat we samen iedereen zo goed mogelijk kunnen informeren! En ja, het hele jaar door barbecueën is natuurlijk de beste optie, maar dit is nu eenmaal niet voor iedereen interessant haha. Dus dat mag je achterwegen laten. Mocht je nu wel een van de die hards zijn die in de winter door gaat? Lees dan onze winter bbq blog. Hierin hebben we een aantal tips staan voor als je wel lekker doorgaat zoals wij dat doen!

 
reverse sear

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Laat gerust ook een reactie achter in de reactie sectie onderaan deze pagina. Ik sta je via deze weg graag te woord om eventuele onduidelijkheden te verhelpen. Veel plezier gewenst met BBQ-en op je kamado in ieder geval! Gaat vast helemaal goed komen.

Andere interessante blogs & recepten

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse Kipspiesjes met Knoflooksaus

Griekse kipspiesjes met knoflooksaus Facebook Instagram Door Bart van Heulen De Griekse keuken, we houden er volgens mij allemaal wel van. Buiten de gyros en

Low & Slow BBQ-en, hoe het werkt

Snelle Pulled Pork van de BBQ

Snelle Pulled Pork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Pulled pork, de heilige graal van het BBQ-en. Het behoort tot een van

loaded nachos

Kamado recepten voor beginners

Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het voordeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *