Ga naar de inhoud

Voorkom BBQ rookoverlast: tips voor een rookvrije zomer

Bart van Heulen achter de BBQ

Het barbecue seizoen is begonnen en dat betekent dat veel mensen genieten van gezellige barbecues in de achtertuin. Helaas kan het barbecueën soms leiden tot rookoverlast voor de buren. De zomer is het seizoen van de sissende worstjes en smakelijke hamburgers op de barbecue. Maar laten we eerlijk zijn, niemand zit te wachten op rooksignalen van/aan de buren. Laten we ervoor zorgen dat onze barbecues niet alleen onze smaakpapillen, maar ook onze buren tevreden stellen!

Wij geven inwoners en gemeenten handvatten om het woongenot in woonwijken te vergroten en polarisatie te voorkomen. We delen graag onze kennis en passie om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van een heerlijke barbecue zonder ongewenste rookoverlast. Laten we samen streven naar een harmonieuze en smakelijke zomer!

Het grootste euvel, de chemische aanmaakblokjes

Bij het barbecueën is de manier van aansteken essentieel voor de mate van rookontwikkeling. Een veelvoorkomende oorzaak van overlast is het gebruik van chemische aanmaakblokjes en vloeistoffen. Deze kunnen ongecontroleerde rook veroorzaken en de ervaring van de buren negatief beïnvloeden. Gebruik daarom in plaats van de chemische witte aanmaakblokjes de natuurlijke variant in de vorm van houtwol. Deze zogenoemde aanmaakwokkels zijn gemaakt van houtkrullen gecombineerd met natuurlijk was en roken vele malen minder. Ze zijn ook nog eens vele malen beter voor het milieu. 2 vliegen in 1 klap dacht ik zo.

Tips voor rookvrij aansteken en verminderen van rookoverlast

Om rookoverlast te voorkomen, zijn er gelukkig verschillende alternatieve manieren om je barbecue rookvrij aan te steken en de rookontwikkeling te verminderen. Ik geef je graag praktische tips delen die zowel BBQ-liefhebbers als mensen die overlast ervaren kunnen helpen:

  1. Kies voor een elektrische barbecue of gas barbecue: Deze barbecues produceren minder rook dan houtskoolbarbecues.
  2. Barbecue op hoge temperatuur: Door op hogere temperaturen te BBQ-en krijgt de houtskool voldoende zuurstof en heeft het hierdoor weinig kans op roken. 
  3. Optimaliseer de luchtstroom: Mocht je nu een houtskool barbecue of een kamado hebben, zorg dan voor een goede luchttoevoer in je barbecue door de ventilatieopeningen bij aansteken volledig open te houden. Hierdoor kan de rook beter afgevoerd worden. Zo stikt het vuur niet en gaat het niet overbodig roken.
  4. Kies voor kwalitatief houtskool: Goede houtskool van hoogwaardige kwaliteit zoals deze marabu of eiken zorgen ervoor dat je niet onnodig veel rook creëert. Naast deze soorten zijn ook lichte houtsoorten zoals acacia en beuken houtskool geschikt.
  5. Plaats de barbecue op de juiste plek: Zorg ervoor dat de barbecue niet te dicht bij de buren staat en vermijd plaatsing in de buurt van open ramen of deuren.
 

Laat je buren positief meegenieten!

Onze beste tip; als je gaat barbecueën, nodig je buren uit om samen te genieten van de heerlijke geuren en smaken. Of deel een stukje vlees of bied aan om iets voor hen te grillen.
Op deze manier creëer je een gezellige sfeer en bouw je goede relaties op met je buren. Zo wordt barbecueën niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een gezellige sociale gelegenheid waar iedereen van kan genieten.

Door open te staan voor interactie en vriendelijkheid te tonen, kun je een positieve invloed hebben op het woongenot en de leefbaarheid in je wijk. Geniet van het barbecueën, maak nieuwe vrienden en creëer onvergetelijke herinneringen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat barbecueën in de zomer een plezierige ervaring is voor iedereen.

Het belang van melden en communicatie

“Communicatie is vaak alleen een probleem, als het niet plaatsvindt”. Iedereen kent het wel, het plan komt om te barbecueën en direct worden er lijstjes gemaakt en gecheckt van; “Hebben we nog genoeg houtskool?” tot “Welke boodschappen moeten er gekocht worden?”. Voeg daar één handeling aan toe, “Zijn de buren al ingelicht” en/of “Hebben de buren de was buiten hangen?”. Door dit even te checken en te communiceren is er al veel kwaad voorkomen.

Ervaar je barbecue rookoverlast? Dit kun je doen.

Voor diegenen die overlast ervaren, is het van belang om dit eerst te melden bij diegene die aan het barbecueën is. Wellicht ervaart diegene zelf ook de overlast en kun je je buren helpen om de overlast te verminderen. Vaak is overtollige rook, ook vervelend voor de BBQ-er zelf. Goede communicatie tussen buurtbewoners is essentieel. Een open en respectvolle dialoog kan begrip creëren en tot gezamenlijke oplossingen leiden.

Kom je er niet uit, meld dit dan bij het meldpunt van je gemeente. Door meldingen serieus te nemen en adequaat op te treden, kan de gemeente helpen bij het verminderen van rookoverlast in woonwijken.

Ik hoop dat deze tips en alternatieven je helpen om het ongemak van barbecue rook te verminderen. Kies voor een rookarme bereiding van je BBQ gerechten en geniet van heerlijke maaltijden zonder anderen tot last te zijn. Een ontspannen en zorgeloze zomer is binnen handbereik!

Heb je nu vragen over de bovenstaande BBQ tips?

Schroom dan niet, en neem gerust contact met ons op. We hebben bij Turn Don’t Burn een bevlogen team met specialisten die je maar wat graag helpen om je BBQ beleving te verbeteren. We geven je maar wat graag meer BBQ tips. Je neemt simpelweg contact op via de reactie mogelijkheid onder deze pagina. We staan je graag te woord via deze weg. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *