Ga naar de inhoud

Tacos de Barbacoa

Goeiedag even, dit is er weer eentje voor in de boeken hoor – de Turn Don’t Burn receptenboeken om precies te zijn. Een echte klassieker, op vele manieren bereid, maar dit is mijn versie. Barbacoa is gigantisch populair, vooral natuurlijk in – je raadt het al – Mexico. Mooie, volle, kruidige smaken, een goede dosis pit (maar niet te gek), en dat allemaal in een taco met wat avocado en een paar blaadjes koriander om het af te maken. Als je van stoofvlees houdt, dan wil je deze zeker een keer proberen!

Wat is barbacoa?

Barbacoa is een traditionele Mexicaanse bereidingswijze waarbij vlees langzaam wordt gegaard in een afgesloten ruimte, vaak in een kuil in de grond, met hete stenen en kruiden. Dit proces geeft het vlees een intense, rokerige smaak en een zachte structuur. Traditioneel wordt barbacoa vaak gemaakt van lamsvlees, geitenvlees of soms zelfs schapenvlees en is dit afhankelijk van de regio in Mexico. Nu hebben wij geen kuil in de grond en ook geen lams of geitenvlees. Daarom gebruiken we de Dutch oven op onze kamado barbecue om een soortgelijke gesloten omgeving te creëren en een mooie runder sukade. Een heerlijk malse en smaakvolle snit van het rund die perfect past bij de rijke, kruidige smaken van barbacoa.

Mexicaans stoofvlees

Wat barbacoa zo typisch Mexicaans maakt, is niet alleen de bereidingswijze maar ook de unieke combinatie van smaken. Het vlees wordt gemarineerd met een mix van chipotle pepers, knoflook, komijn, oregano en runderbouillon wat zorgt voor een diepe, complexe smaak met precies de juiste balans tussen pittig, hartig en rokerig. Het lange, langzame garen zorgt ervoor dat het vlees bijna uit elkaar valt, perfect voor op een taco.

Wat voor taco’s gebruik je?

Voor deze Tacos de Barbacoa hebben we gekozen voor mini tortilla’s met een combinatie van tarwe en mais. Deze kleinere formaat tortilla’s zijn ideaal voor een authentieke taco ervaring omdat ze de smaak van het vlees en de toppings perfect ondersteunen zonder te overheersen.

Wat is het verschil tussen taco’s en tortilla’s?

Overigens is het goed om te weten dat er een verschil is tussen taco’s en tortilla’s. Een tortilla is het zachte, ronde platbrood dat als basis dient terwijl een taco de complete, gevulde versie met vlees, groenten, salsa en andere toppings is. Taco’s zijn dus nooit die harde schelpen uit de supermarkt haha, dat is een verzinsel uit de tex-mex wereld. In Mexico zijn mais tortilla’s overigens het meest gangbaar voor taco’s, maar de combinatie van tarwe en mais geeft een mooie balans tussen stevigheid en smaak. Deze die wij gebruiken vallen namelijk niet zo makkelijk uit elkaar. Dat is wat ons betreft ook wat waard. 

tacos de barbacoa met rundvlees, avocado en koriander
Print Pin
5 van 1 stem

Tacos de Barbacoa

Overheerlijke Tacos de Barbacoa met pittig gestoofd rundvlees dat boordevol smaak zit. Met wat avocado en koriader. Wat wil een mens nog meer!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Mexicaans
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 15 minuten
Servings 3 personen
Calorieën 550kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 600 gram sukade
  • 6 mini mais & tarwe tortilla's
  • 1 avocado
  • 1 limoen

Voor de marinade

  • 1 grote ui
  • 2 chipotle chili's in adobosaus
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 teen knoflook
  • 0.5 eetlepel komijn
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.25 theelepel gemalen zwarte peper
  • 0.5 kruidnagel
  • bosje verse koriander

Instructies

  • We beginnen met het snijden van de sukade in stukken van zo'n 3 tot 4 centimeter. Als dit is gebeurd halveren we de ui en pellen we de knoflook. We stoppen vervolgens alle ingrediënten voor de marinade in een blender en blenden dit tot een gladde marinade/saus. Als dit is gebeurd kunnen we de barbecue aan gaan steken.
    Alles gesneden en klaargemaakt voor de tacos de barbacoa
  • We gaan voor een indirecte setting en gebruiken in ons geval de Monolith firepot dutch oven. We gaan voor een 140 graden Celsius en braden het vlees eerst aan in de dutch oven totdat het rondom mooi wat kleur heeft. Zodra dit gebeurd is gaat de marinade bij het vlees en doen we de deksel erop. We brengen nu de temperatuur van de barbecue terug naar 110 graden(Dit kan wel even duren maar dat geeft niet). We stoven nu het vlees op deze temperatuur voor een uur of 3-4 afhankelijke van hoe zacht het vlees is.
    sukade aanbraden voor de tacos de barbacoa
  • Na zo'n 3 of 4 uur is het vlees zo zacht dat je het met de tang helemaal uit elkaar kunt duwen zoals draadjes vlees. Het is nu tijd om de dutch oven het vuur te halen en de taco's op te maken.
    tacos de barbacoa bbq 2 - Turn Don't Burn
  • We snijden eerst een avocado in kleine stukjes en plukken wat blaadjes koriander.
    We maken nu de tacos de barbacoa klaar door de mini tortilla's warm te maken volgens de instructies op de verpakking. Hierna er wat van het vlees op te doen, wat avocado blokjes en een paar blaadjes koriander. En dan krijg je dus deze waanzinnige tacos de barbacoa.
    Eetsmakelijk!
    tacos de barbacoa met rundvlees, avocado en koriander

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

Heb je deze tacos de barbacoa zelf gemaakt?

En is het je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!

We hebben naast deze tacos de barbacoa ook heel veel andere recepten gemaakt. Inmiddels meer dan 180 verschillende zelfs! Dit loopt van de bekende spareribs tot zelfs hele lekkere desserts die je klaar maakt op barbecue. Ben je nu benieuwd naar deze recepten? Kijk dan eens in het hoofdmenu onder de categorie BBQ recepten of blog. Hier geven wet je naast recepten ook verschillende soorten uitleg over BBQ technieken en helpen we je op weg als je een beginnend BBQ-er bent met tips.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

kipfilet bbq

Kipfilet Caprese van de BBQ

Kipfilet Caprese van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip! Wie kent de reclame niet? Jij

Cajun gambas bbq recept

Cajun gamba’s van de BBQ

Cajun gamba’s van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De Cajun style keuken is wat mij betreft echt een van de betere

procureur rollade van de barbecue

Procureur Rollade

Procureur Rollade Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We maakte al een reeds mooie recepten met varkensprocureur maar dat was meestal ergens in de

Laat hier je review achter

4 gedachten over “Tacos de Barbacoa”

  1. dba9d4347abba6094d52e972b59e7b4ffb1b2fa22dbcb0f03ed559b8b9f3847f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Hallo,
    Zoals belooft heb ik vandaag deze Tacos de Barbacoa en ik moet zeggen mega lekker ,wat hebben liggen te smullen met zijn 3.
    Ik heb het hier en daar wat aangepast in plaats van avocado heb ik creme fraiche gebruikt en de tacos gevuld met wat rijst.
    Dank je wel voor dit lekker recept.

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Ronald!

      Hartelijk dank voor je mooie review en fijn om te lezen dan deze Tacos je zo goed hebben gesmaakt. Goede toevoeging overigens ook van de rijst en creme fraiche.

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  2. 96e150d9d384e9233dc38707039f062899fee64e154ebef113545ab18743fde2?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    Wil dit graag gaan maken, nu is sukade niet echt een favoriet stuk vlees hier in huis. Kan ik ook riblappen gebruiken?? En veranderd er dan iets aan de bereiding? Misschien iets langer???

    Alvast bedankt!

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Bram!

      Absoluut, kan prima met riblappen. Er veranderd dan ook niets aan de bereiding.

      Veel plezier met klaarmaken!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept