Entrecote met Salsa Verde van de BBQ
Entrecote met Salsa Verde van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We hebben onszelf weer eens overtroffen in dit recept want mennn
Het was weer eens tijd voor een mooie gegrilde steak. Want zo nu en dan heb je dat gewoon, althans als ik naar mezelf kijk. Dan wil je een mooi stuk vlees, zonder al te veel poespas. Je hebt namelijk ook niet altijd zin om 10 uur bij de barbecue te lopen voor een low & slow bereiding. Soms moet het even hot & fast, voor een doordeweekse avond of heb je in het weekend niet helemaal lekker de tijd. Dan is een recept als deze chuck eye steak met bourbon whiskey boter echt iets voor jou. Het is een stevige steak, met een stevige boter boordevol smaak. Een perfecte voor een avondje met vrienden of familie, wat jij wil.
Soms heb je gewoon zin in iets anders dan de gebruikelijke entrecote of ribeye, iets met karakter. Zo kwam ik uit bij deze chuck eye steak. Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet — want deze steak is voornamelijk populair in de US. Maar eerlijk is eerlijk, deze steak verdient in Nederland ook echt wat meer spotlight.
De chuck eye wordt ook wel de ‘poor man’s ribeye’ genoemd, maar die bijnaam doet ‘m eigenlijk tekort. Want qua smaak komt hij verdacht dicht in de buurt van zijn luxere broertje. Hij is alleen een stuk goedkoper, wat steviger van structuur en wordt gesneden uit het verlengde deel van de ribeye, net iets verder naar de schouder toe. Dat betekent: mooie vetdooradering(van het juiste rund), mals vlees en lekker sappig als je hem goed bereidt.
Toch zie je deze steak nog weinig in de Nederlandse schappen. Waarom? Simpel: het is een beetje een vergeten stuk vlees, dat vaak meteen wordt verwerkt tot stoofvlees of gehakt. En dat is zonde. Want gooi je deze chuck eye even op een hoge temperatuur op de barbecue of in de gietijzeren pan, dan heb je in no-time een smaakvolle steak waar je u tegen zegt.
We bereiden de chuck eye steaks direct op de barbecue. Wat betekend dat we deze grillen rechtstreeks boven de kolen. We doen dit om en om en draaien de steaks regelmatig zodat we een gelijkmatige garing aan zowel de binnen als buitenkant krijgen. De barbecue dient hiervoor minimaal 200 graden te zijn en we garen de steak door naar 48 graden Celsius. Dan is deze na het rusten richting de 52-53 graden gestegen en perfect medium-rare. Mocht je de steak nu iets verder qua gaarheid willen hebben? Gaar dan wat verder door op de barbecue. En houdt een graad of 4-5 tussen de temperatuur dat je de steak er vanaf haalt en de uiteindelijke geruste temperatuur.
Klinkt goed, toch? Laten we beginnen met het recept!
Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.
Ben je naast dit chuck eye steak recept ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende subcategorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!
Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?
Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Entrecote met Salsa Verde van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen We hebben onszelf weer eens overtroffen in dit recept want mennn
Pulled chicken uit de Dutch Oven Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Pulled chicken uit de Dutch oven, wat mij betreft echt het ultieme
Brisket Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Het werd hoog tijd om een echte low & slow klassieker op de barbecue te klaar te
Oosterse buikspek sliders Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Weer eens een mooi recept met buikspek en dan echt ook eentje die perfect is