Ga naar de inhoud

Kip cordon bleu met bacon wrap

Ik vond het wel weer eens tijd om iets klaar te maken wat niet al te veel tijd en voorbereiding in beslag nam. Dus gingen we aan de gang. Ik weet nog wel dat mijn oma vroeger van die heerlijke cordon bleu’s van de slager in huis had. Die aten we dan met witlof, of andere groente. Maar mijn oma had vroeger geen barbecue thuis. Dus ik dacht, laat ik het beste van beide werelden eens combineren met dit recept. Zo is deze kip cordon bleu met bacon wrap geboren.

Wat is een kip cordon bleu?

Een klassieke kip cordon bleu bestaat uit een kipfilet die gevuld is met ham en kaas, vervolgens gepaneerd en gebakken of gebraden. Comfort food pur sang. Maar zo’n gepaneerd jasje dat is natuurlijk niet helemaal lekker te bereiden op de barbecue. Paneer neemt namelijk rook op, maar op de verkeerde manier, en het wordt lastig krokant als je het niet bakt in olie of boter. Dus wat nou als we hier een jasje van bacon van maken? Want alles is lekkerder met bacon toch? Zo is dit recept geboren. Ik noem het dan ook maar kip cordon bleu met bacon wrap. En jongens en meiden, wat is dit verschrikkelijk lekker!

Kip cordon bleu klaarmaken op de BBQ

De bereiding is verrassend eenvoudig en vraagt geen uren voorbereiding of ingewikkelde technieken. Je snijdt de kipfilet open(vlindert deze), vult hem met een plakje ham en kaas, rolt hem stevig op en wikkelt er spek omheen. Voor extra stevigheid zetten we hem vervolgens vast met prikkers en bestrooien we het geheel met een mooie dry rub. Daarna leg je hem op de barbecue maar niet rechtstreeks boven het vuur. Daarover straks meer. Deze cordon bleu is ideaal voor een zomerse avond of wanneer je eens iets anders wilt dan een steak of ribeye. Je kunt ze van tevoren al voorbereiden, zodat ze alleen nog op de BBQ hoeven. Handig voor doordeweeks, maar ook indrukwekkend genoeg voor een feestje of etentje.

Indirect roken met optioneel rookhout

We garen deze kip cordon bleu indirect, wat betekent dat hij niet boven de kolen, maar van de kolen af ligt. Zo kan hij rustig rondom garen zonder aan te branden, terwijl de kaas de tijd krijgt om mooi te smelten en de bacon knapperig wordt. Houd een temperatuur aan van zo’n 180 graden Celsius en reken op een gaartijd van ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de kipfilet. 

Wil je een extra smaakdimensie toevoegen? Gooi dan een handje rookhout op de kolen, bijvoorbeeld appel of kersenhout. Dat geeft een subtiel zoet rokerig aroma dat perfect past bij het zoute van de bacon en het romige van de kaas. Check met een kernthermometer of de kipfilet gaar is (minimaal 72 graden Celsius intern), en laat hem daarna even rusten voordat je hem aansnijdt.

kip cordon bleu van de barbecue
Print Pin
5 van 3 stemmen

Kip cordon bleu met bacon wrap

Overheerlijke malse kip cordon bleu. Niet met een paneer krokantje maar met een bacon jasje. Dit is echt een topper die je eens wil maken!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ, Frans, Zwitsers
Trefwoord kip cordon bleu, kip cordon bleu bbq, kip cordon bleu recept
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 27 minuten
Totale tijd 47 minuten
Servings 2 personen
Calorieën 350kcal

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 snijplank met scherp mes
  • 4 saté prikkertjes

Ingrediënten

  • 2 stuks kipfilet
  • 2 plakken schouderham of andere ham
  • 6-8 stroken ontbijtspek(lang)
  • 2 plakken jonge kaas
  • 1 eetlepel dry rub all use
  • 1 rol vershoudfolie/plasticfolie

Instructies

  • We beginnen in dit recept door de kipfilets eerst te vlinderen. We snijden ze aan de zijkant in en klappen ze open zodat het oppervlakte van de kipfilet wordt verdubbeld. We pakken nu een stukje vershoudfolie en dit leggen we over de uitgeklapte kipfilets heen. We slaan nu met een vleeshamer of een pannetje de kipfilets een stukje platter zodat het oppervlakte nog een stuk wordt vergroot.
    Hierna leggen we een plak ham en kaan in de kipfilets en rollen we ze zo strak mogelijk op. Hierna omwikkelen we ze met een aantal plakken bacon zodat ze zowel aan de zijkant als bovenkant volledig zijn afgedekt.
    kipfilet vlinderen en vullen
  • Hierna pakken we de dry rub en bestrooien we de cordon bleu's rondom zodat ze over het gehele oppervlakte mooi een laagje rub hebben. Steek vervolgens de kernthermometer in het midden van de cordon bleu en stel de thermometer in op een kerntemperatuur van 72 graden Celsius.
    dry rub strooien en temperatuur meter erin
  • We steken vervolgens de barbecue aan op een temperatuur van 175 graden Celsius en richten de barbecue in voor indirecte verhitting. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt kan je optioneel wat kersen of appel rookhout toevoegen aan de kolen en vervolgens de kip cordon bleu's op het rooster leggen. Sluit nu de deksel voor ongeveer 30 minuten totdat de kip de kerntemperatuur van 72 graden heeft bereikt.
    kip cordon bleu op de barbecue
  • Haal vervolgens de kip van de barbecue af en laat ze even 5 minuten rusten. Dit zorgt ervoor dat de sappen die aan de rand van het vlees liggen terug in het vlees kunnen trekken, dit gaat de malsheid ten goede.
    kip cordon bleu van de BBQ
  • Serveer de kip cordon bleu vervolgens lekker bij wat aardappels en groente, of met wat frietjes!
    Dit is echt Genieten met een grote G.
    kip cordon bleu van de barbecue

Voedingswaarden

Calories: 350kcal

Heb jij deze kip cordon bleu’s zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Zin gekregen in meer BBQ inspiratie na dit cordon bleu recept? Op mijn website vind je een flinke verzameling recepten: van snelle snacks tot uitgebreide low & slow sessies van 14 uur. In het menu bovenaan de pagina kun je eenvoudig navigeren naar de categorie ‘BBQ recepten’. Binnen die categorie vind je handige sub rubrieken met elk hun eigen overzicht en zoekfunctie. Duik er lekker in en veel plezier met barbecueën. 

Leren barbecueën doe je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is de plek voor iedereen die meer uit zijn barbecue wil halen. van recepten tot praktische tips en uitleg: we delen een mix van content die je helpt om met meer vertrouwen en plezier te barbecueën. Toegankelijk, leerzaam en altijd met een flinke dosis smaak. Want smaak is wat ons betreft het belangrijkste, en lol natuurlijk!

Heb je na het lezen van dit recept een vraag of wil je iets kwijt? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina of stuur me een berichtje via de verschillende social media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Buikspek BBQ

Knapperige Buikspek BBQ recept

Knapperige Buikspek BBQ recept Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Wat een mooie druilerige dag om jullie weer eens te verblijden met één van

runder stoofvlees maken

Stoofvlees met bier van de BBQ

Stoofvlees met bier van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een echte klassieke stoof met bier, een gerecht dat vele van ons

Jalapeno cheddar bladerdeeg hapjes met kaasdipsaus

Jalapeño-cheddar worst bladerdeeg hapjes

Jalapeño-cheddar worst bladerdeeg hapjes Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Vroeger, toen ik een stukje jonger was deelde ik altijd kleine knakworstjes in bladerdeeg

Laat hier je review achter

6 gedachten over “Kip cordon bleu met bacon wrap”

  1. 1d12e69e6f323e0b8a298d77ffd4f00b5914befe1969222393e8fa13e617c416?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn
    Peter van der Dussen

    5 sterren
    Geweldig deze kip cordonbleu is zo klaar echt wat voor door de week op de bbq. Kost meer tijd om de bbq op temperatuur te krijgen dan dat je staat te grillen. Ik had er gegrilde witlof bij even in gesmeerd met citroenolijfolie. En grillen maar aardappeltjes in de skillet. Tof recept.

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Peter,

      Kijk dat vind ik nou tof om te lezen, dit is echt een perfecte voor doordeweeks inderdaad! Heerlijk ook met die witlof en aardappeltjes erbij. Wat mij betreft een perfecte aanvulling.

      Dank voor je mooie review!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  2. b43da1deb12f744805360129099a3e97ca1777e64c35c1c3065ecfd7f3d35b37?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Weer een geweldige recept, makkelijk om te bereiden en heerlijk om te eten.
    Wel de kaas goed inpakken in de kip en strak de spek erom heen vanwege de kaas die eruit wil lopen, die wil je natuurlijk als vulling houden.

    En voor Bart, zou je de ingrediënten lijst aan willen vullen met spek/bacon.

    Ik zie je praten over spek en bacon maar in de winkel heb je beide varianten, misschien is dat mijn kennis nog die ontbreekt wat de verschillen zijn… ik heb ze allebei gebruikt en water beide erg lekker!! Op naar het volgende recept!

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Caroel,

      Dankjewel voor een zo’n mooie review! En ja dat met die kaas blijft lastig, vandaar ook de prikkers aan beide kanten, die moeten daar ook een beetje bij helpen. Maar helemaal voorkomen doe je het toch niet ben ik bang.

      Goed punt van je, ik ben de ontbijtspek stroken helemaal vergeten, deze heb ik direct toegevoegd aan de ingrediënten lijst.

      Bacon is iets magerder dan ontbijtspek, ik denk dat het ook met beide prima kan hoor. Maar in de basis bedoelde ik ontbijtspek.

      Nogmaals bedankt!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  3. 7a2f3c1316291fbfc0ce52cb52647e23ab81d50888d85d8900ce214aa96b62a4?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Heerlijk recept! Echt een kip cordon bleu zoals het hoort. Alle instructies gevolgd en het eindresultaat was geweldig. Echt een blijvertje op het menu. Ook wat groenten en aardappels uit de skillet geserveerd. Iedereen enthousiast. Nou daar doe je het voor. Als toetje een banaan met kokos van de Bbq met een pannenkoekje met ijs.
    Kortom hartstikke bedankt voor het delen van dit recept.

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Paul,

      Dit is nou tof om te lezen! Bedankt dat je de tijd en moeite hebt genomen om een review achter te laten op het recept en fijn dat het ook gesmaakt heeft!

      Ook lekker in de combinatie met hetgeen wat je er bij had geserveerd en zo’n toetje is altijd goed!

      Hopelijk zie je nog meer lekkere recepten op mijn website!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept