Ga naar de inhoud

Iberico spareribs met Mojo Picón

Er zijn van die stukken vlees die meteen een glimlach op je gezicht toveren. Iberico spareribs bijvoorbeeld. Niet te vergelijken met de standaard ribs die je misschien gewend bent. Deze jongens zijn sappiger, voller van smaak en hebben die typische nootachtige touch van het Iberico-varken. En als je die dan combineert met een licht pittige, rokerige saus zoals Mojo Picón… ja, dan praat je over een gouden combi. Ribs die je niet snel vergeet. Laten we beginnen!

Wat zijn Iberico spareribs?

Iberico spareribs komen van het Iberico-varken uit Spanje. Dit bijzondere ras staat bekend om zijn marmering en rijke smaak, mede doordat ze eikels eten in de uitgestrekte dehesa’s. Dat proef je terug in het vlees: zacht, sappig en met een volle, bijna nootachtige smaak. Het is vlees dat geen overdreven opsmuk nodig heeft, want de kwaliteit spreekt al voor zich. Daarom houden we in deze bereiding de ribs lekker naturel met wat peper en zout, en laten we de aanvullende smaken in de saus spreken. Zo kan je er zelf voor kiezen om af en toe ene hapje te nemen zonder saus en ook gewoon te genieten van het vlees wat al heel bijzonder is op zichzelf. 

Wat is Mojo Picón?

Mojo Picón is een klassieke saus uit de Canarische eilanden. Hij wordt gemaakt van rode paprika, knoflook, olijfolie, paprikapoeder, gemalen chili peper, rode wijn azijn en een vleugje komijn. Het resultaat: licht pittig, fris en rokerig tegelijk. Je kunt hem gebruiken als marinade, dipsaus of gewoon als finishing touch over je vlees. En geloof me, bij ribs werkt dit belachelijk goed.

De combinatie van beiden is goud

Zet je die sappige Iberico spareribs naast de vurige Mojo Picón, dan gebeurt er iets bijzonders. Het vette, rijke vlees krijgt een kick van de pittige saus en tegelijkertijd tilt die mediterrane frisheid de ribs naar een hoger niveau. Je proeft Spanje en barbecue in één hap. Dit is het soort gerecht waarbij je vingers aflikken onvermijdelijk is.

Indirecte bereiding hot & fast

In plaats van low & slow, kun je Iberico ribs perfect bereiden met de hot & fast-methode. Je gaart ze indirect op zo’n 150 graden Celsius. Door het hogere vetgehalte van Iberico blijven de ribs sappig en mals, ook bij deze snellere bereiding. Na een uur of twee zijn ze boterzacht en barsten ze van de smaak. Werk ze op het eind af met een royale lepel Mojo Picón en je hebt een gerecht dat qua smaak niet onderdoet voor urenlange bereidingen.

Iberico Spareribs met Mojo Picón

Heerlijke malse iberico spareribs met een rokerige en licht pittige mojo saus die afkomstig is van de Canarische Eilanden. Echt een mega combi!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 10 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 550kcal

Uitrusting

Ingrediënten

Voor de Mojo Picon

Instructies

  • We beginnen met het maken van de mojo picon. Hiervoor steken we de kolen van de barbecue alvast aan. Temperatuur is hier even niet belangrijk. Het gaat erom dat we de paprika's direct boven de kolen roosteren, deze wordt dan zwart geblakerd wat niet heel erg is. Doe dit lichtelijk rondom, dit geeft de paprika en de saus zijn gegrilde, gerookte smaak. Breng na het grillen van de paprika's de tempratuur van de barbecue naar 150 graden Celsius en ga voor een indirecte setting.
    Leg de paprika's na het grillen onder een stukje aluminiumfolie. Dit helpt de huid loslaten en maakt het makkelijk om de verbrande huid zo van de paprika's af te schrapen.
    paprika's grillen voor mojo
  • Nu is het tijd om de Iberico spareribs uit de verpakking te halen, rondom goed droog te deppen, te ontzien van de vliezen op de achterkant van de ribben en vervolgens rondom te bestrooien met peper en zout. We leggen nu de ribben op de barbecue die op 150 graden Celsius staat. Mocht je wat rookhout bij willen voegen? Doe dit dan nu en ga dan voor kersen hout, dit is mooi zacht en geeft geen overheersende rooksmaak af maar dit is absoluut niet nodig met iberico ribben.
    iberico spareribs
  • We gaan ondertussen verder met de mojo saus door de huid van de paprika's te schrapen en ze te ontzien ze van de inhoud(pitjes etc.). Hierna doen de paprika's samen met alle andere ingrediënten voor de saus in de blender en blenden we dit tot een mooie gladde saus. Deze saus zetten we hierna in de koeling zodat deze af kan koelen.
    mojo picon maken
  • De iberico spareribs laten we 2 uur indirect garen en die zien er dan ongeveer zo uit.
    iberico ribs klaar
  • Laat ze vervolgens een paar minuten rusten en serveer de ribben met de mojo saus. Echt genieten dit!
    Eetsmakelijk!
    iberico spareribs met mojo picon

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

Heb je zelf deze iberico spareribs op de BBQ gemaakt?

Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat! Laat vooral van je horen via de reacties onderaan deze pagina of stuur een berichtje via een van mijn social media kanalen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe BBQ recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw gerecht en krijg je wekelijks verse inspiratie in je inbox.

Meer zin gekregen in barbecueën na dit iberico spareribs recept?

Op mijn site vind je een uitgebreid aanbod aan BBQ recepten.  Alles van snelle hapjes tot low & slow klassiekers waar je gerust een halve dag voor uittrekt. Gebruik het menu bovenaan de pagina om makkelijk door de recepten te bladeren. Binnen de categorie ‘BBQ recepten’ vind je handige subcategorieën met een overzichtelijke indeling en zoekfunctie. Genoeg om van te watertanden!

BBQ’en leer je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is er voor iedereen die zijn barbecue skills wil verbeteren. Of je nu net begint of al jaren grilt: je vindt hier volop recepten, tips en handige uitleg om met meer vertrouwen én plezier aan de slag te gaan. Alles draait om smaak en om het genieten natuurlijk.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon iets kwijt? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina of stuur me een bericht via social media.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept