Ga naar de inhoud

Herfstburger met brie en kastanje champignons

De herfst is wat mij betreft geen excuus om de barbecue uit te zetten. Het is juist het seizoen voor robuuste smaken en stoere gerechten. Deze herfst burgers van de BBQ zijn daar het perfecte voorbeeld van: dik, sappig en met die onmiskenbare barbecue smaak. Denk aan bizonvlees, gesmolten brie, vijgenchutney en gebakken paddenstoelen. Een burger met ballen en finesse.

Waarom deze herfstburger zo goed werkt op de BBQ

Bizon is mager, maar vol van smaak. Door het vlees op direct vuur te grillen, krijgt het een mooie korst terwijl het binnenin perfect sappig blijft. De rokerige smaak van de barbecue tilt alles naar een hoger niveau, vooral in combinatie met de gebakken ui en paddenstoelen. De balans tussen hartig, zoet en rokerig maakt dit gerecht typisch herfstig. De vijgenchutney brengt een subtiele zoetheid, terwijl de gesmolten brie en paddenstoelen zorgen voor die volle, aardse diepte.

De ideale kerntemperatuur voor bizonburgers

De kerntemperatuur is bij bizon erg belangrijk. Omdat het vlees wat magerder is, wil je voorkomen dat het te ver gaart. Bizon burgers zijn perfect bij een kerntemperatuur van 57–59°C voor medium. Zo blijft het vlees sappig en vol van smaak. Gebruik altijd een betrouwbare kernthermometer om precies te weten wanneer het vlees klaar is. Je wil ze er eigenlijk afhalen bij een graad of 52-53 aangezien ze altijd nog iets verder doorgaren.

Wat drink je het best bij deze herfstburger?

Een goede burger verdient een mooi drankje ernaast. Bij deze herfstburger met bizon, paddenstoelen en vijgenchutney passen diepe, warme smaken die het gerecht aanvullen zonder te overheersen. Een donker bier zoals een porter of dubbel is een perfecte match. Het volle, moutige karakter met tonen van karamel en chocolade sluit prachtig aan bij de geroosterde smaken van de barbecue. Liever wijn? Ga dan voor een volle rode zoals een Shiraz, Malbec of Zinfandel. Die hebben genoeg kracht om het vlees te dragen, maar ook de ronde, rijpe fruittonen die mooi samengaan met de zoetigheid van de chutney. Wil je iets zonder alcohol maar met karakter, probeer dan een homemade iced tea met kaneel en sinaasappel of een rokerige ginger beer met een schijfje limoen. Zo blijft de balans tussen zoet, kruidig en fris perfect, precies zoals deze burger dat ook is.

Herfstburger met brie en vijgenchutney

Een hamburger met een patty van bison gehakt, gesmolten brie, vijgen chutney en een mengsel van kastanje champignons en rode ui. Echt fatastische robuuste smaken die perfect gaan in het herfst seizoen.
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Amerikaans, Nederlands
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Servings 2 personen
Calorieën 550kcal

Uitrusting

Ingrediënten

  • 2 stuks Bizon burgers
  • 2 stuks luxe hamburger broodjes
  • 2 eetlepels vijgen chutney
  • 1 rode ui in ringen
  • 100 gram kastanje champignons in plakjes
  • 200 gram brie in dunne plakjes gesneden
  • 1 theelepel balsamico azijn
  • versgemalen peper en zout
  • 1 eetlepel roomboter

Instructies

  • We beginnen in dit recept door de barbecue klaar te maken met een plancha en een gedeelte normaal rooster als je dat hebt. De plancha om de burger straks op te grillen en het normale rooster om de gietijzeren skillet op te zetten. We steken de barbecue vervolgens aan en gaan voor een koepeltemperatuur van 200 graden Celsius.
    Monolith klaarmaken indirect met plancha
  • Dan zetten we de gietijzeren skillet op het rooster en doen we hier de roomboter in. We bakken vervolgens de in ringen gesneden rode ui, en doen als deze glazig zijn de kastanje champignons er ook bij. Bak dit even mee en voeg als laatste de balsamico azijn en peper en zout toe om het af te maken. Roer goed door elkaar en bak nog 1-2 minuten en haal de gietijzeren skillet er vervolgens af.
    mix van kastanje champignons en rode ui
  • Dan is het tijd om de burgers te grillen op de plancha. Grill eerst de ene kant en smash de burger zodat deze een wat groter oppervlakte heeft met een burger spatel of burger smasher. Zodra je de burgers omdraait leg je op de bovenkant de dunne plakjes brie en doe je de deksel dicht. Dit kan nu mooi smelten.
    burgers grillen met brie
  • Dan is het vervolgens tijd om de burgers te bouwen waarbij we beginnen met een laagje vijgen chutney op de onderkant. Dan de burger met brie en als laatste het mengsel van rode ui en kastanje champignons.
    En nu is het smullen geblazen! Eetsmakelijk!
    Herfstburger van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 550kcal

Heb je zelf deze herfstburger op de BBQ gemaakt?

Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat! Laat vooral van je horen via de reacties onderaan deze pagina of stuur een berichtje via een van mijn social media kanalen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe BBQ recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw gerecht en krijg je wekelijks verse inspiratie in je inbox.

Meer zin gekregen in barbecueën na dit herfstburger recept?

Op mijn site vind je een uitgebreid aanbod aan BBQ recepten.  Alles van snelle hapjes tot low & slow klassiekers waar je gerust een halve dag voor uittrekt. Gebruik het menu bovenaan de pagina om makkelijk door de recepten te bladeren. Binnen de categorie ‘BBQ recepten’ vind je handige subcategorieën met een overzichtelijke indeling en zoekfunctie. Genoeg om van te watertanden!

BBQ’en leer je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is er voor iedereen die zijn barbecue skills wil verbeteren. Of je nu net begint of al jaren grilt: je vindt hier volop recepten, tips en handige uitleg om met meer vertrouwen én plezier aan de slag te gaan. Alles draait om smaak en om het genieten natuurlijk.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon iets kwijt? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina of stuur me een bericht via social media.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

varkenswangen stoofvlees van de barbecue

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ

Varkenswangen stoofvlees van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Varkenswangen stoofvlees van de BBQ, een gerecht waarbij de rijke smaak van iberico

runder stoofvlees maken

Stoofvlees met bier van de BBQ

Stoofvlees met bier van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Een echte klassieke stoof met bier, een gerecht dat vele van ons

moink sticks van de BBQ

Moink Sticks van de BBQ

Moink Sticks van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Er zijn van die BBQ snacks die gewoon altijd scoren. Moink Balls zijn

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept