Ga naar de inhoud

Gegrilde eendenborst met cranberry compote

Het is misschien een beetje een gerecht voor in de kerstsferen maar geloof mij, deze gegrilde eendenborst kan echt altijd! Door de frisse accenten is het niet alleen een wintergerecht, maar juist geschikt voor elk seizoen. En die eendenborst is echt heerlijk zacht als je het goed bereidt, maar daarover meer in het recept! Laten we beginnen.

Wat voor vlees is eendenborst?

Eendenborst is een bijzonder stukje vlees. Het heeft de structuur van rood vlees, maar komt natuurlijk van gevogelte. Dat betekent dat je het ook niet gaar hoeft te grillen zoals kip – integendeel zelfs. Eendenborst is op z’n best als de binnenkant nog rosé is. Dan blijft het vlees sappig en vol van smaak. De buitenkant? Die hoort krokant te zijn, dankzij het dikke vetlaagje dat je uitbakt tot het goudbruin en knapperig is. Dat laat het velletje ook heel goed toe, en daarom doen we dit op de gietijzeren plancha.

Waarom doen we eendenborst op de BBQ?

Veel mensen bakken eendenborst filet in de pan. Prima natuurlijk, maar door hem op de BBQ te bereiden voeg je een extra dimensie toe: rook, vuur en die typische grillsmaak. De combinatie van direct en indirect garen zorgt bovendien voor perfect gecontroleerde garing zonder stress. En dat krokante vel? Dat lukt op het gietijzer van de BBQ misschien nog wel beter dan in de pan.

Direct grillen en daarna indirect garen

Bij deze bereiding kiezen we niet voor reverse sear, maar juist voor de klassieke methode: eerst grillen, daarna rustig verder garen op indirecte warmte. Dit betekent dat we starten met de eendenborst op de plancha met de huidkant naar beneden. Zo bakken we het vet uit en krijgen we dat heerlijke krokante korstje.

Is de huid mooi goudbruin en krokant? Dan draaien we ze om, grillen dit nog kort en verplaatsen we de eendenborst naar de indirecte zone van de BBQ. Hier laten we het vlees rustig doorgaren. Zo voorkom je dat het vlees droog wordt, maar blijft de binnenkant sappig en rosé – precies zoals het hoort bij gegrilde eendenborst.

Welke kerntemperatuur voor eendenborst?

Voor gegrilde eendenborst adviseren we een kerntemperatuur van 52 tot 54 graden Celsius. Dat is medium-rare, precies goed voor dit stukje vlees. Ga je eroverheen? Dan loop je het risico dat de eendenborst droog wordt en dat is zonde. Gebruik dus altijd een kernthermometer als je eendenborst op de BBQ bereidt.

Tips voor de lekkerste gegrilde eendenborst

  • Snijd het vel in, maar pas op dat je niet in het vlees snijdt. Zo kan het vet goed smelten.
  • Kruid de eendenborst simpel: alleen grof zout vooraf is al voldoende.
  • Laat de eendenborst 5-10 minuten rusten na het grillen. Zo verdelen de sappen zich mooi door het vlees.
  • Wil je een extra smaaklaag? Voeg wat rookhout toe tijdens het indirect garen. Bijvoorbeeld appel of kers voor een subtiele rooksmaak.

Gegrilde eendenborst met cranberry compote

Deze heerlijke zachte eendenborst met een krokant velletje en zelfgemaakte cranberry compote is echt fantastisch!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Frans
Trefwoord eendenborst bbq, eendenborst kamado
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Servings 2 personen
Calorieën 350kcal

Uitrusting

Ingrediënten

  • 2 stuks eendenborst
  • 200 gram cranberry's(vers of diepgevroren)
  • 1 stuks sinaasappel(het sap daarvan)
  • 100 ml water
  • 100 gram suiker
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • We beginnen in dit recept om de suiker af te wegen, de cranberry's uit de vriezer te halen mits diepgevroren en de sinaasappel te persen.
    ingrediënten voor cranberry compote klaarzetten
  • Hierna halen we de eendenborst uit de verpakking en deppen we deze goed droog. We snijden deze daarna op de huid in maar niet te diep, enkel dat we de huid insnijden, niet het vlees eronder. We zouten hierna de huid kant met grof zeezout.
    eendenborst insnijden
  • Vervolgens maken we de barbecue klaar met een directe en indirecte zone en gebruiken we een gietijzeren plancha, in dit geval de deksel van de Monolith Firepot. We brengen de barbecue nu naar 180 graden koepeltemperatuur.
    Monolith klaarmaken indirect met plancha
  • Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt gaat er een gietijzeren pannetje op en voegen we alle ingrediënten voor de cranberry compote toe en laten we dit tussen de 10-20 minuten pruttelen totdat alle cranberry's geknapt zijn en het een jam achtige substantie heeft. Wil je hem iets dunner? Voeg wat water toe, wil je hem wat dikker? Gaar het iets verder door.
    cranberry compote klaarmaken
  • Als de compote klaar is zetten we deze aan de kant en grillen we eerst de eendenborst op de huid kant op de plancha voor 2 minuten. Hierna draaien we ze kort om en grillen we ook de andere kant voor 2 minuten. Hierna gaan de eendenborsten naar het indirecte gedeelte van de barbecue en garen we ze door tot een kerntemperatuur van 48 graden Celsius. Na het rusten komen ze dan terecht op 52-54 graden Celsius wat de perfecte medium gaarheid betreft als je het mij vraagt.
    eendenborst grillen
  • Haal de eendenborst van de barbecue, laat het even rusten en snijd vervolgens in dunne plakjes en serveer met de cranberry compote.
    Eetsmakelijk!
    gegrilde eendenborst van de barbecue

Voedingswaarden

Calories: 350kcal

Heb jij deze eendenborst zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Zin gekregen in meer BBQ inspiratie na dit eendenborst recept? Op mijn website vind je een flinke verzameling recepten: van snelle snacks tot uitgebreide low & slow sessies van 14 uur. In het menu bovenaan de pagina kun je eenvoudig navigeren naar de categorie ‘BBQ recepten’. Binnen die categorie vind je handige sub rubrieken met elk hun eigen overzicht en zoekfunctie. Duik er lekker in en veel plezier met barbecueën. 

Leren barbecueën doe je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is dé plek voor iedereen die meer uit zijn barbecue wil halen. van recepten tot praktische tips en uitleg: we delen een mix van content die je helpt om met meer vertrouwen en plezier te barbecueën. Toegankelijk, leerzaam en altijd met een flinke dosis smaak. Want smaak is wat ons betreft het belangrijkste, en lol natuurlijk!

Heb je na het lezen van dit recept een vraag of wil je iets kwijt? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina of stuur me een berichtje via de verschillende social media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

loaded nachos

Kamado recepten voor beginners

Home Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het

Cajun gambas bbq recept

Cajun gamba’s van de BBQ

Cajun gamba’s van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De Cajun style keuken is wat mij betreft echt een van de betere

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept