Kamado recepten voor beginners
Home Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het
Het is misschien een beetje een gerecht voor in de kerstsferen maar geloof mij, deze gegrilde eendenborst kan echt altijd! Door de frisse accenten is het niet alleen een wintergerecht, maar juist geschikt voor elk seizoen. En die eendenborst is echt heerlijk zacht als je het goed bereidt, maar daarover meer in het recept! Laten we beginnen.
Eendenborst is een bijzonder stukje vlees. Het heeft de structuur van rood vlees, maar komt natuurlijk van gevogelte. Dat betekent dat je het ook niet gaar hoeft te grillen zoals kip – integendeel zelfs. Eendenborst is op z’n best als de binnenkant nog rosé is. Dan blijft het vlees sappig en vol van smaak. De buitenkant? Die hoort krokant te zijn, dankzij het dikke vetlaagje dat je uitbakt tot het goudbruin en knapperig is. Dat laat het velletje ook heel goed toe, en daarom doen we dit op de gietijzeren plancha.
Veel mensen bakken eendenborst filet in de pan. Prima natuurlijk, maar door hem op de BBQ te bereiden voeg je een extra dimensie toe: rook, vuur en die typische grillsmaak. De combinatie van direct en indirect garen zorgt bovendien voor perfect gecontroleerde garing zonder stress. En dat krokante vel? Dat lukt op het gietijzer van de BBQ misschien nog wel beter dan in de pan.
Bij deze bereiding kiezen we niet voor reverse sear, maar juist voor de klassieke methode: eerst grillen, daarna rustig verder garen op indirecte warmte. Dit betekent dat we starten met de eendenborst op de plancha met de huidkant naar beneden. Zo bakken we het vet uit en krijgen we dat heerlijke krokante korstje.
Is de huid mooi goudbruin en krokant? Dan draaien we ze om, grillen dit nog kort en verplaatsen we de eendenborst naar de indirecte zone van de BBQ. Hier laten we het vlees rustig doorgaren. Zo voorkom je dat het vlees droog wordt, maar blijft de binnenkant sappig en rosé – precies zoals het hoort bij gegrilde eendenborst.
Voor gegrilde eendenborst adviseren we een kerntemperatuur van 52 tot 54 graden Celsius. Dat is medium-rare, precies goed voor dit stukje vlees. Ga je eroverheen? Dan loop je het risico dat de eendenborst droog wordt en dat is zonde. Gebruik dus altijd een kernthermometer als je eendenborst op de BBQ bereidt.
Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.
Zin gekregen in meer BBQ inspiratie na dit eendenborst recept? Op mijn website vind je een flinke verzameling recepten: van snelle snacks tot uitgebreide low & slow sessies van 14 uur. In het menu bovenaan de pagina kun je eenvoudig navigeren naar de categorie ‘BBQ recepten’. Binnen die categorie vind je handige sub rubrieken met elk hun eigen overzicht en zoekfunctie. Duik er lekker in en veel plezier met barbecueën.
Turn Don’t Burn is dé plek voor iedereen die meer uit zijn barbecue wil halen. van recepten tot praktische tips en uitleg: we delen een mix van content die je helpt om met meer vertrouwen en plezier te barbecueën. Toegankelijk, leerzaam en altijd met een flinke dosis smaak. Want smaak is wat ons betreft het belangrijkste, en lol natuurlijk!
Heb je na het lezen van dit recept een vraag of wil je iets kwijt? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina of stuur me een berichtje via de verschillende social media kanalen.
Eet smakelijk!
Turn Don’t Burn
Home Kamado recepten voor beginners Door Bart van Heulen We zijn allemaal ooit op een punt begonnen, dat is bij mij niet anders. Maar het
Cajun gamba’s van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De Cajun style keuken is wat mij betreft echt een van de betere
5 van mijn beste BBQ recepten met zalm Door Bart van Heulen Inhoudsopgave Eigenlijk is het bijna zonde om het in deze blog alleen over
Home Groente op de BBQ – Tips, tricks en mijn 6 beste recepten Door Bart van Heulen Als we aan barbecueën denken, gaat onze gedachte