We beginnen in dit recept om de suiker af te wegen, de cranberry's uit de vriezer te halen mits diepgevroren en de sinaasappel te persen.
Hierna halen we de eendenborst uit de verpakking en deppen we deze goed droog. We snijden deze daarna op de huid in maar niet te diep, enkel dat we de huid insnijden, niet het vlees eronder. We zouten hierna de huid kant met grof zeezout.
Vervolgens maken we de barbecue klaar met een directe en indirecte zone en gebruiken we een gietijzeren plancha, in dit geval de deksel van de Monolith Firepot. We brengen de barbecue nu naar 180 graden koepeltemperatuur.
Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt gaat er een gietijzeren pannetje op en voegen we alle ingrediënten voor de cranberry compote toe en laten we dit tussen de 10-20 minuten pruttelen totdat alle cranberry's geknapt zijn en het een jam achtige substantie heeft. Wil je hem iets dunner? Voeg wat water toe, wil je hem wat dikker? Gaar het iets verder door.
Als de compote klaar is zetten we deze aan de kant en grillen we eerst de eendenborst op de huid kant op de plancha voor 2 minuten. Hierna draaien we ze kort om en grillen we ook de andere kant voor 2 minuten. Hierna gaan de eendenborsten naar het indirecte gedeelte van de barbecue en garen we ze door tot een kerntemperatuur van 48 graden Celsius. Na het rusten komen ze dan terecht op 52-54 graden Celsius wat de perfecte medium gaarheid betreft als je het mij vraagt.
Haal de eendenborst van de barbecue, laat het even rusten en snijd vervolgens in dunne plakjes en serveer met de cranberry compote. Eetsmakelijk!