Ga naar de inhoud

Arayes – Gevulde Pita's van de BBQ

Ik zag dit pas een keer langs komen en toen dacht ik, ja dat moet ik maken en daar moet ook een versie van komen van Turn Don’t Burn. Ik ben namelijk zelf echt fan van comfort food. En deze Arayes, die past echt naadloos in het rijtje van broodjes döner en shoarma. Laat me je daarom meenemen in de bereiding van Arayes op mijn manier maar voordat we dat doen vertel ik je eerst iets over waar het vandaan komt!

Wat zijn Arayes?

Soms heb je gewoon zin in iets anders dan een standaard hamburger of worstje van de barbecue. Iets met wat meer pit, wat meer karakter. En precies op zo’n moment kwam ik uit bij Arayes. Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet — maar geloof me, deze gevulde pita’s verdienen echt meer aandacht. Arayes zijn knapperige pita’s gevuld met gekruid gehakt, die je op de barbecue grilt tot het brood krokant is en het vlees van binnen sappig en vol smaak. Ze zijn eenvoudig te maken, maar verrassen echt! Helemaal als je ook wel van een broodje shoarma of kebab houdt op zijn tijd.

Het mooie is: je hebt er weinig voor nodig, en toch voelt het als iets bijzonders. Je stopt het gehakt in de pita, grilt het kort, en de rest doet het vuur. Binnen een paar minuten heb je een smaakbommetje in je handen. Perfect als snack, voorgerecht of gewoon als je zin hebt in iets anders. En toch zie je ze hier in de benelux maar weinig. Waarom? Geen idee. Maar als je ze eenmaal hebt geproefd, weet je: dit ga ik vaker maken.

Waar komt Arayes van origine vandaan?

Arayes is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, met name in landen als Libanon, Syrië, Palestina en Israël. Het is een populair streetfood gerecht in de Levantijnse keuken, waarbij pita’s worden gevuld met gekruid gehakt en vervolgens gegrild worden tot ze krokant zijn.

Hoewel de precieze herkomst niet aan één land kan worden toegeschreven, wordt Arayes vaak geassocieerd met de Libanese keuken. Daar maakt het deel uit van de mezze cultuur — een tafel vol kleine gerechtjes om te delen. Door de eenvoud, smaak en veelzijdigheid heeft Arayes ook in andere Midden-Oosterse landen een vaste plek veroverd.

Directe en indirecte zone op de BBQ

We zorgen dat we voorafgaand aan de bereiding 2 zones hebben op de barbecue. 1 waarbij we direct kunnen grillen boven de kolen. En 1 waarbij we indirect kunnen garen zodat we na het grillen het gehakt aan de binnenkant ook goed gaar kunnen krijgen en dit zodat het broodje niet verbrand. Op deze manier van bereiden heb je zelf wat meer rust als dat je de volledige bereiding boven de kolen doet.

Klinkt goed, toch? Laten we beginnen met het recept!

arayes recept - gevulde pita's van de BBQ
Print Pin
4.50 van 2 stemmen

Arayes – Gevulde Pita's van de BBQ

Comfort food op zijn best met deze libanese Arayes ofwel gevulde pita's met gekruid gehakt en een mooie yoghurt knoflooksaus. Deze moet je eens proberen!
Gang Hoofdgerecht, Snack
Keuken Libanees, Midden-Oosten
Trefwoord arayes recept, gevulde pitabroodjes, pita gehakt, pita met gehakt
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 35 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 400kcal

Uitrusting

Ingrediënten

Voor de saus

  • 250 ml yoghurt
  • 2 eetlepels tahina
  • 1 teen knoflook
  • citroensap van een halve citroen
  • 0.5 bosje peterselie

Instructies

  • We beginnen in dit recept door de barbecue aan te steken en in te richten zodat we zowel direct als indirect kunnen barbecueën. We richten hem op een temperatuur van 200 graden Celsius.
    barbecue half indirect instellen
  • Snipper vervolgens de ui en hak de peterselie fijn. Doe de helft van de gehakte peterselie in een bakje met de gesnipperde ui en pers hier een teen knoflook bij. Voeg nu het gehakt, de kaas en de baharat kruiden toe en meng het geheel goed door elkaar.
    Pers dan nog een teen knoflook in een ander bakje om de saus te maken, voeg hier de andere helft van de gehakte peterselie, yoghurt, tahina en sap van een halve citroen aan toe en roer goed door elkaar. Zet de saus vervolgens in de koeling.
    gehaktmengsel maken en saus voor arayes
  • Snijd nu de pita's door de helft en vul deze met het gehaktmengsel. Het kan helpen om de pita's even nat te maken en kort 15-20 seconden in de magnetron te doen, dan zijn ze iets soepeler en kan je ze makkelijker vullen. Vul ze tot de rand en maak ze dan vlak.
    pita's vullen met gehakt
  • We grillen de gevulde pita's eerst op het directe gedeelte boven de kolen op 200 graden Celsius totdat de gehakt kant mooi bruin is.
    arayes grillen direct
  • Als het gehakt mooi gegrild is verplaats je de Arayes naar het indirecte gedeelte van de barbecue en gaar je ze vervolgens door totdat de gehele buitenkant van de broodjes mooi krokant is.
    arayes recept gevulde pitas 7 - Turn Don't Burn
  • Hierna kan je de arayes direct serveren met de saus die je even uit de koelkast moet pakken.
    Eetsmakelijk, maar dat gaat vast goed komen!
    arayes recept - gevulde pita's van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 400kcal

Heb jij deze arayes – gevulde pita’s zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit arayes recept ook geïnteresseerd in andere BBQ recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende subcategorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst!

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Laat hier je review achter

8 gedachten over “Arayes – Gevulde Pita’s van de BBQ”

  1. 2f830527e5a4eb7576cc3b65ce84be5ecd0836388902d6a6f03ede5a3ff0afb6?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    Hoi,

    Ik heb al meerdere smakelijke recepten van jou site gehaald. Nou staat deze ook op de planning. Waar haal je die pita’s vandaan?

      1. 3fdb83052130d156c33306139115400c14afd98d0a0eca09ca867a5d34e04340?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

        4 sterren
        Ik had anders pita’s gebruikt dan degene die in recept stonden ivm niet kunnen krijgen . Toch mee bestellen bij de butchery
        Verder lekker gerecht

        1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

          Hey Wim!

          Bedankt voor je mooie review. Het moet ook goed lukken met normale pita’s door ze van tevoren even heel kort in de magnetron te verwarmen. Dan worden ze wat soepeler. En bij normale pita’s maak je ze van tevoren ook even wat vochtig, dan moet het helemaal goed komen.

          Toch fijn om te lezen dat het gesmaakt heeft!

          Groeten,

          Bart van Turn Don’t Burn

  2. f2af0b99b457dd9e4502018bd1118ad3060d1174345ec049b6e7757f47dddf78?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Wederom een heerlijk recept!! Deze gaan we vaker maken, lekker makkelijk en snel klaar. Om de avondmaaltijd compleet te maken hebben we er Tabouleh salade bij gemaakt (met bulgur, peterselie, munt, citroen, komkommer, tomaat en rode ui).

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Cor,

      Bedankt dat je ook hier even de tijd neemt om een review te schrijven, dat kan ik waarderen! Super combi ook met die tabouleh salade al zeg ik het zelf, Dat past echt perfect!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

  3. eee679d25cdcc2e9b27cfc855de752b2e729498d77fc16f1a35651d49ca4fe55?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    Beste
    Enorm fan van jouw recepten. De arayes, gaat dit redelijk snel dat garen? Ik zou deze willen maken voor een feestje met om en bij de 18 personen. Of werk ik dan best met 2 barbecues?

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Kimberley,

      Bedankt voor je leuke reactie, dat doet me goed! Ja dat gaat vrij snel hoor, dat kan je prima op 1 barbecue doen lijkt mij. Er zit namelijk niet zo heel erg veel gehakt in de pita’s, dus de kerntemperatuur stijgt snel.

      Heel veel succes, wordt vast een mooi feestje!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept