Ga naar de inhoud

Sloppy Joe van de BBQ

Ik maakt weer een nieuw recept! En dit keer gingen we naar de USA voor een echte klassieker. Namelijk de Sloppy Joe en dat is zo verschrikkelijk lekker en staat ook zo op tafel. Lees lekker verder waar ik je precies vertel hoe je hem maakt. 

Wat is een Sloppy Joe?

Een Sloppy Joe is het ultieme comfort food uit Amerika: sappig rundergehakt in een kruidige, licht zoete tomatensaus, geserveerd op een zacht getoast broodje met wat augurk. Het gerecht is messy zoals de naam al zegt maar dat is juist de charme. Je eet het met je handen, het saus mengsel loopt er een beetje uit, en dat maakt het zo verschrikkelijk lekker.

Waar het vandaan komt? De oorsprong ligt waarschijnlijk in de jaren ’30, toen een kok genaamd Joe een hamburger-achtig broodje bedacht maar met een gehaktmengsel in plaats van een burger. Inmiddels is het een echte klassieker in de VS en steeds populairder op de BBQ. Perfect als hoofdgerecht tijdens een etentje of als streetfood achtige snack tijdens een gezellige barbecue avond.

Goed rundergehakt is de basis

Een Sloppy Joe staat of valt met het gehakt dat je gebruikt. Kies voor rundergehakt met een hoger vetpercentage (minimaal 20%). Dit geeft veel meer smaak én zorgt dat het gehakt tijdens het garen lekker sappig blijft en niet snel droog wordt. Op de BBQ bereid je het gehakt het liefst in een gietijzeren pan die je direct op het rooster zet. Het voordeel hiervan is dat het vlees een lichte rooksmaak krijgt, iets wat je in een pan op het fornuis niet voor elkaar krijgt.
Bak het gehakt rustig aan zodat het gelijkmatig bruin wordt en kruid het met een goede BBQ rub of alleen zout en peper.

De saus maak je vervolgens in dezelfde pan. Denk aan tomatenpuree, mosterd, worcestersaus, ui, knoflook en een klein beetje bruine suiker voor een mooie balans tussen zoet en hartig. Het geheim? Laat het geheel even pruttelen zodat de smaken goed kunnen mengen en het gehakt de saus echt opneemt.

Tips voor de beste Sloppy Joe

  1. Rooster je broodjes kort op de BBQ. Zo krijg je een licht krokante buitenkant die perfect contrasteert met de smeuïge vulling.
  2. Niet te droog bakken. Haal het gehakt op tijd van het vuur zodat het sappig blijft en de saus niet te ver inkookt.
  3. Extra bite? Voeg stukjes paprika of jalapeño toe aan het gehaktmengsel. Dit geeft niet alleen smaak, maar ook een beetje textuur.
  4. Toppings maken het verschil. Denk aan plakjes augurk, cheddar of zelfs een spiegelei bovenop voor de ultieme comfort food beleving.
  5. Serveer direct. Een Sloppy Joe is op z’n allerlekkerst als hij warm en een beetje messy is.

 

Met dit recept heb je een gerecht dat niet alleen fantastisch smaakt, maar er ook nog eens geweldig uitziet op tafel. Of je hem nu serveert als hoofdgerecht met frietjes en coleslaw, of als kleine sliders tijdens een feestje het is succes gegarandeerd. Tijd om je handen vies te maken en te genieten van dit iconische BBQ recept!

Sloppy Joe van de BBQ

Een echte BBQ klassieker! Deze Sloppy Joe maken we lekker klaar op de barbecue en dat is echt genieten. Deze kan in het lijstje van ultiem comfortfood wat mij betreft!
Gang Hoofdgerecht, Snack
Keuken Amerikaans, BBQ
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 300kcal

Uitrusting

Ingrediënten

  • 4 witte bollen/broodjes
  • augurkschijfjes
  • olie om in te bakken

Voor het gehakt mengsel

Instructies

  • We beginnen in dit recept door de barbecue te verwarmen naar 180 graden Celsius. We richten de barbecue half indirect in zodat we zowel direct kunnen grillen als indirect kunnen garen. In de tussentijd als de barbecue opwarmt snipperen we de ui fijn, persen we de knoflook en maken we de runder bouillon warm.
    monolith kamado aanzetten
  • Als de barbecue op temperatuur is zetten we de gietijzeren skillet rechstreeks boven de kolen en fruiten we de ui aan in wat olie. Als deze mooi glazig is voegen we het rundergehakt toe en de geperste knoflook toe, dit bakken we rul. Hierna gaat de tomatenpuree erbij en bakken we dit 2 minuten mee.
    half direct/indirect inrichten
  • Hierna gaan alle andere ingrediënten voor de saus erbij, de ketchup, bouillon, mosterd, suiker en worchestersaus. Roer dit goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Laat dit geheel vervolgens 10 minuten zachtjes pruttelen op het indirecte gedeelte zodat de smaken goed door elkaar kunnen trekken.
    tomatenmengsel klaarmaken sloppy joe
  • In de tussentijd grill je de broodjes even kort aan de binnenkant en kan je ze daarna gelijk serveren. Schep er wat van het Sloppy Joe mengsel in en top af met een paar augurkjes.
    Eetsmakelijk!
    sloppy joe van de barbecue

Voedingswaarden

Calories: 300kcal

Heb je zelf deze Sloppy Joe’s op de BBQ gemaakt?

Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat! Laat vooral van je horen via de reacties onderaan deze pagina of stuur een berichtje via een van mijn social media kanalen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe BBQ recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw gerecht en krijg je wekelijks verse inspiratie in je inbox.

Meer zin gekregen in barbecueën na dit sloppy joe recept?

Op mijn site vind je een uitgebreid aanbod aan BBQ recepten.  Alles van snelle hapjes tot low & slow klassiekers waar je gerust een halve dag voor uittrekt. Gebruik het menu bovenaan de pagina om makkelijk door de recepten te bladeren. Binnen de categorie ‘BBQ recepten’ vind je handige subcategorieën met een overzichtelijke indeling en zoekfunctie. Genoeg om van te watertanden!

BBQ’en leer je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is er voor iedereen die zijn barbecue skills wil verbeteren. Of je nu net begint of al jaren grilt: je vindt hier volop recepten, tips en handige uitleg om met meer vertrouwen én plezier aan de slag te gaan. Alles draait om smaak en om het genieten natuurlijk.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon iets kwijt? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina of stuur me een bericht via social media.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept