Ga naar de inhoud

Perzik upside down cake

De barbecue staat voor veel mensen synoniem met vlees. Begrijpelijk, maar eerlijk? Echt zonde. Want wist je dat je op de barbecue ook fantastische desserts kunt maken? Zo maakte wij een tijdje terug een heerlijke zomerfruit crumble en mag ook deze perzik upside down cake uit de gietijzeren skillet echt in dat rijtje met toppers. Hij wordt rechtstreeks gebakken op de barbecue, en krijgt dankzij de gietijzeren pan en de hitte van het vuur nét dat beetje extra smaak. De perziken karamelliseren prachtig en de cake wordt luchtig maar ook licht rokerig(niet storend). Echt een nagerecht waar je gasten voor terugkomen.

Waarom doen we een upside down cake op de barbecue?

Omdat het kan. En omdat het stiekem veel lekkerder is dan in de oven. De combinatie van boter, licht bruine suiker, rietsuiker en perziken smelt in de pan tot een stroperige laag. Daarbovenop giet je het beslag. Na het bakken draai je de cake om, en wat er dan gebeurt is magisch: een smeuïge cake met bovenop glanzende, gekarameliseerde perzik want na verloop van tijd veranderd in een soort karamel laagje, echt waanzinnig. Door de gelijkmatige warmte verdeling van een kamado of gesloten barbecue kun je deze cake zonder problemen in de barbecue bakken. Ideaal voor warme zomeravonden of wanneer je gewoon geen zin hebt om naar binnen te gaan.

Zo doe je het: indirect bakken op 150 graden

We bakken deze perzik upside down cake op zo’n 150 graden indirecte hitte. Dat is vergelijkbaar met je oven, maar dan met de extra smaak van de barbecue. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren skillet. Die houdt de warmte perfect vast en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling. Zo wordt de cake evenredig gaar en krijg je geen verbrande plekken. Zorg dat je barbecue goed is ingesteld op indirect garen. Dat betekent: kolen aan de zijkant of een hitteschild ertussen, zodat de onderkant van je cake niet verbrandt.

Serveer hem zoals jij dat wilt

Deze cake is direct uit de skillet al onweerstaanbaar, maar met een bolletje vanille-ijs erbij maak je er een feestje van. Of serveer ‘m lauwwarm met een scheutje bourbon erover – voor de liefhebber.

Klaar voor iets anders dan ribs en burgers?

Dan is dit jouw moment. Gietijzeren pan erbij, barbecue opstoken, perziken snijden en gaan.
Je zult zien: desserts van de barbecue zijn zwaar ondergewaardeerd. Maar als je deze perzik upside down cake eenmaal hebt geproefd, denk je daar nooit meer hetzelfde over.

perzik upside down cake uit de skillet
Print Pin
5 van 1 stem

Perzik upside down cake van de BBQ

Dit verschrikkelijk lekkere BBQ dessert wil je een keer proberen, fantastisch met een bolletje ijs of als traktatie bij de koffie in de middag.
Gang dessert, Nagerecht
Keuken BBQ
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Servings 6 personen
Calorieën 350kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter ongezouten
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gram rietsuiker
  • 3 hele perziken (liefst mooi rijp)
  • een beetje boter om de skillet mee in te vetten

Voor het cakebeslag

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 140 gram suiker
  • 8 gram bourbon vanille suiker
  • 150 gram roomboter ongezouten op kamertemperatuur
  • 3 stuks eieren
  • 1 snuf zout

Instructies

  • We smelten om dit recept te beginnen eerst boter met lichtbruine basterdsuiker en rietsuiker in een pannetje op laag vuur tot de boter is gesmolten en het een geheel is.
    suiker en boter smelten tot karamel achtige saus
  • Hierna pakken we een velletje bakpapier en knippen we hier een rondje uit wat precies de bodem van de gietijzeren skillet bedekt die je gebruikt. Hier gieten we vervolgens het boter/suiker mengsel op en spreiden het goed uit. Vervolgens snijden we de perziken in partjes en verdelen we deze mooi over de bodem.
    karamelsaus erin en perziken erop
  • Hierna mengen we alle bestanddelen voor het cakebeslag door elkaar waarna we de eitjes er 1 voor 1 doorheen klutsen totdat het een mooi glad geheel is en echt een beslag vorm heeft. Dit spreiden we nu met een pannenlikker over de perzikbodem heen en zorgen dat het over de gehele breedte even dik is.
    cakebeslag erin en uitstrijken
  • Nu steken we de barbecue aan en gaan we voor een indirecte setup en een koepeltemperatuur van 150 graden Celsius. Als deze temperatuur is bereikt gaat de skillet erop en sluiten we de barbecue voor een uur. Na een uur doen we met een saté prikkertje een priktest in het midden. Als er geen cakebeslag blijft zitten aan de prikker is de cake klaar en mag deze van de barbecue. Blijft het nog zitten gaar je de cake nog een paar minuten door.
    garen in de kamado
  • Laat de cake vervolgens zo'n 5-10 minuten rusten voordat je de skillet omdraait boven een snijplank. De cake moet door het bakpapiertje nu zo loslaten en mooi op de snijplank landen.
    Snijd hem in stukken en serveer hem als die nog warm is met een bolletje ijs, dit is echt zo verschrikkelijk lekker! Geniet ervan!
    perzik upside down cake uit de skillet

Voedingswaarden

Calories: 350kcal

Heb jij deze perzik upside down cake zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het mij dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor mijn nieuwsbrief. Ik stuur wekelijks nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Zin gekregen in meer BBQ inspiratie na dit upside down cake recept? Op mijn website vind je een flinke verzameling recepten: van snelle snacks tot uitgebreide low & slow sessies van 14 uur. In het menu bovenaan de pagina kun je eenvoudig navigeren naar de categorie ‘BBQ recepten’. Binnen die categorie vind je handige sub rubrieken met elk hun eigen overzicht en zoekfunctie. Duik er lekker in en veel plezier met barbecueën. 

Leren barbecueën doe je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is dé plek voor iedereen die meer uit zijn barbecue wil halen. van recepten tot praktische tips en uitleg: we delen een mix van content die je helpt om met meer vertrouwen en plezier te barbecueën. Toegankelijk, leerzaam en altijd met een flinke dosis smaak. Want smaak is wat ons betreft het belangrijkste, en lol natuurlijk!

Heb je na het lezen van dit recept een vraag of wil je iets kwijt? Laat gerust een reactie achter onderaan de pagina of stuur me een berichtje via de verschillende social media kanalen.

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

stroopwafel bbq

Stroopwafel dessert van de BBQ

Stroopwafel Dessert van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen De BBQ, een bron van warmte en vuur. Een stuk gereedschap waar de

Flank steak van de BBQ

Flank steak met romesco saus

Flank steak met romesco saus Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Weer eentje voor in de boeken, de recepten boeken van Turn Don’t Burn.

Zomerfruit crumble van de BBQ eindresultaat

Zomerfruit crumble van de BBQ

Zomerfruit crumble van de BBQ Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Zin in een fris en zoet toetje na een gezellige BBQ-avond? Dan is

Laat hier je review achter

2 gedachten over “Perzik upside down cake”

  1. 1d12e69e6f323e0b8a298d77ffd4f00b5914befe1969222393e8fa13e617c416?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Wat een geweldig mooi recept de up site down skillet perzik cake. Het water loopt je uit de mond als je bezig bent met het bbq en geweldige geuren komen je tegemoet. Top idee zeker het maken waard.

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Peet,

      Hartelijk dank voor je mooie review! Fijn om te lezen dat de cake je zo gesmaakt heeft!

      Hopelijk zie je nog meer lekkere BBQ recepten op mijn website.

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept