Ga naar de inhoud

Stoofperen van de BBQ

De herfst is hét seizoen om lang te tafelen, te genieten van diepe smaken en gerechten die warmte brengen. En ja, dat kan gewoon van de barbecue! Stoofperen van de BBQ zijn daar het perfecte voorbeeld van. Ze combineren de klassieke, nostalgische smaak van oma’s stoofperen met het lekker buiten zijn met de iets frissere temperaturen. We weten allemaal dat dat de mens echt goed doet! Want hoe mooi is het om in deze tijd van het jaar buiten te zijn en lekker bezig te zijn met fikkie stoken en lekkere dingen maken. Dat dacht ik dus ook! 

Wat zijn stoofperen?

Stoofperen zijn harde, frisse peren die je niet rauw eet, maar langzaam gaart in een mengsel van vocht(wijn of bessensap), suiker en specerijen. Tijdens het stoven worden ze zacht, krijgen ze die kenmerkende dieprode kleur en ontwikkelen ze een volle, zoete smaak. Traditioneel doe je dit in een mooie stoofpan maar tijdens onze bereiding op de barbecue doen we dit in een Dutch Oven, die hier perfect geschikt voor is!

Welke peer kan je er het beste voor gebruiken en waarom?

De Gieser Wildeman is dé stoofpeer die je wil hebben. Deze kleine, stevige peer bevat veel tannines en blijft tijdens het stoven mooi in vorm. Door het langere garen op de barbecue worden ze boterzacht zonder uit elkaar te vallen en krijgen ze die diepe, kaneel achtige smaak waar iedereen dol op is. Kun je geen Gieser Wildeman vinden? Dan is de Saint Rémy een goed alternatief, iets groter maar ook perfect geschikt voor langzaam garen.

Waar kan je stoofperen het beste bij eten?

Stoofperen zijn ongelofelijk veelzijdig. Ze passen geweldig bij wildgerechten, stoofvlees of gebraden varkenshaas, maar ook als zoet bijgerecht bij een winterse BBQ-plank. Serveer ze eens naast een stuk langzaam gegaarde procureur of eendenborst van de barbecue. De zoete, kruidige smaak vormt een prachtig contrast met het hartige vlees. En als je wat overhoudt? Koud zijn ze fantastisch bij een bolletje vanille-ijs of door de yoghurt met wat granola.

Stoofperen maken is echt lekker!

Het mooie van stoofperen op de BBQ is dat ze bijna geen aandacht vragen. Je zet ze in een gietijzeren pan met rode wijn, kaneel, kruidnagel, steranijs, sinaasappelschil en een beetje suiker, sluit de deksel van de Dutch Oven en de barbecue en laat het vuur het werk doen. Na een paar uur zijn je peren perfect zacht en vol van smaak. De combinatie van zoet, zuur, kruidig en rokerig maakt ze onweerstaanbaar. Laten we lekker beginnen!

Stoofperen van de BBQ
Print Pin
5 van 1 stem

Stoofperen van de BBQ

Heerlijke zachte stoofperen gemaakt in de Dutch oven op de barbecue. Waarom? Gewoon omdat het kan! En deze periode van het jaar de beste is om lekker te BBQ-en.
Gang Bijgerecht, dessert
Keuken Nederlands
Trefwoord stoofpeertjes, stoofpeertjes maken, stoofperen, stoofperen maken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Servings 6 personen
Calorieën 250kcal

Uitrusting

Ingrediënten

  • 12-15 Stoofpeertjes (bijv: Gieser Wildeman)
  • 750 ml rode wijn(merlot of andere zachte rode wijn)
  • 50 gram bruine bastardsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 1 kruidnagel
  • Schil van een 1/2e sinaasappel (zonder wit)
  • 1 eetlepel Maizena

Instructies

  • Schil de stoofpeertjes van onder naar boven en laat het steeltje zitten. Snijd een dun plakje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan in de pan.
    stoofperen schillen en snijden
  • Leg de peren in de dutch oven en voeg de rode wijn, bruine bastard suiker, kaneel, steranijs, kruidnagel en sinaasappelschil toe. Vul eventueel aan met water tot de peren net onderstaan.
    stoofperen in dutch oven met rode wijn en specerijen
  • Steek de barbecue aan en ga voor een temperatuur van 130-140 graden in de koepel. Breng vervolgens de stoofperen aan de kook met de deksel erop. Laat 2–3 uur zachtjes pruttelen tot de peren diep rood en boterzacht zijn. Draai ze tussendoor voorzichtig om zodat ze evenredig van kleur zijn.
    Stoofperen op de barbecue
  • Haal de peren uit de pan en kook het stoofvocht in tot een licht stroperige saus. Als je de tijd niet hebt om het helemaal in te koken kan je ook 1 eetlepel maizena met 1 eetlepel water mengen totdat deze is opgelost en dit door het vocht heen te roeren. Dat maakt het wat sneller dik. Giet het vocht bij het serveren over de peren.
    Serveer de stoofpeertjes vervolgens warm of koud. Perfect bij wild, stoofvlees, kaasplank, als nagerecht met vanille-ijs. Of je maakt er stoofpeertjes ijs van door de stoofpeertjes te mengen met vanille-ijs, ook erg lekker!
    Stoofperen van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 250kcal

Heb je zelf deze stoofperen op de BBQ gemaakt?

Ik ben heel benieuwd naar jouw resultaat! Laat vooral van je horen via de reacties onderaan deze pagina of stuur een berichtje via een van mijn social media kanalen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van nieuwe BBQ recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw gerecht en krijg je wekelijks verse inspiratie in je inbox.

Meer zin gekregen in barbecueën na dit stoofperen recept?

Op mijn site vind je een uitgebreid aanbod aan BBQ recepten. Alles van snelle hapjes tot low & slow klassiekers waar je gerust een halve dag voor uittrekt. Gebruik het menu bovenaan de pagina om makkelijk door de recepten te bladeren. Binnen de categorie ‘BBQ recepten’ vind je handige subcategorieën met een overzichtelijke indeling en zoekfunctie. Genoeg om van te watertanden!

BBQ’en leer je bij Turn Don’t Burn

Turn Don’t Burn is er voor iedereen die zijn barbecue skills wil verbeteren. Of je nu net begint of al jaren grilt: je vindt hier volop recepten, tips en handige uitleg om met meer vertrouwen én plezier aan de slag te gaan. Alles draait om smaak en om het genieten natuurlijk.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon iets kwijt? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina of stuur me een bericht via social media.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

BBQ black friday deals

De beste BBQ Kerst cadeaus

Home De beste BBQ Kerst cadeaus Door Bart van Heulen Kerst, toch wel een van de gezelligste periodes van het jaar. We zien de laatste

Skillet cookie met kinder bueno

Skillet Cookie met Kinder Bueno

Skillet Cookie met Kinder Bueno Facebook Instagram Home Door Bart van Heulen Het mag geen geheim zijn dat ik wel houd van een goed BBQ-dessert

Laat hier je review achter

2 gedachten over “Stoofperen van de BBQ”

  1. 247bba288c5b4297970d3531e90eb2af0e53ae2a0c2871b9813363c06467b9b3?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

    5 sterren
    Vanmiddag de stoofpeertjes gemaakt volgens jou recept en ze waren voortreffelijk. Op zich vrij eenvoudig te maken en samen met de Italiaanse gevulde varkenshaas een heerlijke combi

    1. 87914ed50bf4da102d27fbde0b48f2f66ac89b06b993781c5d394f6e73f0f339?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

      Hey Danny!

      Wat fijn om te lezen man, doet me altijd goed om dit soort berichten te ontvangen, dankjewel!

      Klinkt ook als een top combinatie met de varkenshaas inderdaad.

      Hopelijk vind je nog meer mooie recepten op mijn website!

      Met smakelijke groet,

      Bart van Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept