Ga terug
+ servings
runder stoofvlees maken
Print Pin
5 van 2 stemmen

Stoovlees met bier van de BBQ

Overheerlijk runder stoofvlees gemaakt op je eigen barbecue in de Dutch Oven. Zo zacht dat je het wel met je lepel kunt eten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken belgisch, Engels, Nederlands
Trefwoord recept stoofvlees, stoofvlees bier, stoofvlees maken, stoofvlees met bier, stoofvlees recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 5 uur
Servings 6 personen
Calorieën 500kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ
  • 1 snijplank en scherp mes
  • 1 maatbeker
  • 1 rol keukenpapier
  • 1 BBQ tang of spatel
  • 1 knoflookpers
  • 1 eetlepel

Ingrediënten

Instructies

  • We halen de riblappen uit de verpakking en deppen deze goed droog. Vervolgens snijden we deze in blokjes van ongeveer 2x2cm. We snipperen de uien, snijden de wortel in blokjes en hakken de verse tijm fijn.
    stoofvlees maken alles snijden
  • Vervolgens maken we de barbecue klaar voor directe verhitting op zo'n 175-200 graden Celsius koepeltemperatuur en zetten we de Dutch oven hier bovenop. Zodra de pan op warmte is voeg je de roomboter toe en laat je dit smelten. Hierna voeg je de eetlepel bloem toe aan de riblappen blokjes en haal je deze er goed doorheen. De riblappen blokjes bak je nu aan in de pan. Dat de bloem iets aankoekt geeft niet, dit gaat straks het bindingsproces helpen en maakt er een mooie dikke emulsie van.
    riblappen aanbakken met bloem
  • We halen zodra het vlees is aangebruind dit uit de pan en gaan nu de wortel en ui aanfruiten. Voeg zodra de ui wat glazig is de teen geperste knoflook en eetlepel tomatenpuree toe. Bak dit kort mee.
    wortel, ui en knoflook aanfruiten
  • Hierna gaat het vlees terug in de pan, roeren we het geheel nog eens goed door en gaan de 2 flessen Leffe bruin erbij en de helft van je runderfond. De andere helft gebruik je in een later stadium om het vocht aan te vullen(mits dit nodig is). Voeg nu ook de laurierblaadjes en vers gesneden tijm toe. Roer nogmaals goed door.
    We sluiten nu de Dutch oven en barbecue en laten de warmte zijn werk doen. Laat de warmte van je barbecue wat zakken richting 120-130 graden. Deze fase kan gerust een uur of 3-4 duren voordat je vlees echt mooi zacht is. Roer geregeld even door de pan om te voorkomen dat de onderkant aankoekt en breng daarnaast het vocht op peil met runderfond als je vlees nog niet zacht is en de saus al wel indikt.
    stoofvlees maken pruttelen met bier
  • Na de periode van 3-4 uur zachtjes stoven heb je als het goed is een resultaat zoals dit. Heerlijk zacht stoofvlees waar je niet eens meer op hoeft te kauwen met een hele rijke volle smaak van alle gebruikte ingrediënten.
    Eetsmakelijk!
    runder stoofvlees maken

Voedingswaarden

Calories: 500kcal