Deze Franse stoof uit de bourgogne streek is wat mij betreft de ultieme stoof die je kunt maken. Wij bereiden hem in een dutch oven op de barbecue maar dit kan ook op het fornuis of in de oven. Wat je zelf wilt!
Voorkomt dat je scherm op zwart gaat
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Trefwoord boeuf bourguignon, boeuf bourguignon kerst, boeuf bourguignon recept, boeuf bourguignon recept klassiek, wat eet je bij boeuf bourguignon
We doen allereerst de voorbereiding door eerst het vlees uit de verpakking te halen en goed droog te deppen. Dit snijden we vervolgens in blokjes van circa 3x3cm en voorzien dit met ruim peper en zout. Vervolgens schillen we de wortel en snijden we deze in kleine stukjes. We wassen de bleekselderij stengels en snijden ook in stukjes. Pel de knoflook zodat deze straks met de knoflookpers kan worden geknepen en was de kastanje champignons kort en snijd deze in 2en of 4en, wat je fijner vind. Als laatste ontdoen we de sjalotten van de schil en gaan deze ook door 2en of 4en. Hoe de groenten precies gesneden zijn maakt niet heel veel uit, het mooie aan een stoof is dat het namelijk toch 1 mooi geheel wordt. Zet dit alles samen met de wijn, spekjes, runderfond, laurier, tomatenpuree en tijm klaar voor gebruik zodat je straks mooi in een keer door kan en alles bij de hand hebt.
We steken nu de barbecue aan en gaan voor een koepeltemperatuur van 150 graden en zetten de dutch oven rechtsreeks boven de kolen. Als de barbecue en dutch oven op temperatuur zijn voegen we de roomboter en de olijfolie toe aan de pan en bakken we het vlees kort aan alle kanten aan.
We halen na het korte braden het vlees uit de dutch oven en doen nu spekjes, wortel, bleekselderij en champignons erin en bakken dit rondom voor een minuut of 5.
Hierna voegen we de eetlepel tomatenpuree toe en persen we ook de tenen knoflook erin. Bak dit geheel nog een minuut of 3 mee en roer goed door.
We blussen het geheel nu af met de rode bourgogne wijn en voegen hierna het vlees of runderfond toe. Als laatste voeg je het bosje verse tijm en de laurierblaadjes toe aan de stoof en sluit je nu de deksel van de Dutch oven. We brengen de temperatuur van de barbecue naar net onder de 100 graden Celsius. Een graag of 90 zou mooi zijn. Dan pruttelt het vlees heel zacht en krijg je uiteindelijk het beste resultaat. Tijd gaat nu de rest voor je doen.
Na een uur of 3-4-5 is het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt. Dan is de boeuf bourguignon klaar en kan je deze serveren! Serveer met een paar gekookte opperdoezer ronde aardappeltjes waar je de schil aan kan laten zitten en een aantal geglaceerde worteltjes. Zo heb jij de ultieme maaltijd te pakken. Geniet ervan!