Haal het stuk zalm uit de verpakking en dep deze goed droog. Snijd deze vervolgens in blokjes van ongeveer 2x2cm en leg deze in een diep bord of schaal om te marineren.
Voeg vervolgens de halve theelepel 5 spice en 2 eetlepels sojasaus toe aan de zalm blokjes en meng dit goed door elkaar. Nu kan het het geheel een 20-30 minuten de koelkast in om goed te marineren.
Als de zalm heeft gemarineerd in de koeling is het tijd deze blokjes mooi op de ceder houten rookplank te leggen. Deze hoeft overigens niet van te voren in water te hebben gestaan. De bereiding is namelijk heel kort, en daarom hebben we wel goede rook nodig van de plank. Zorg ervoor dat er wat ruimte tussen de blokjes is en smeer ze vervolgens in met de teriyaki sesam saus. Nu is het tijd om de barbecue aan te steken. We gaan voor een koepeltemperatuur van 150 graden Celsius. Als de barbecue dit heeft bereikt mag de rookplank direct op het rooster boven de kolen. We sluiten vervolgens de deksel en laten dit gedurende 15-20 minuten roken totdat de zalm een kerntemperatuur heeft van 49 graden Celsius. Gaar je hem verder door dan 52 graden? Dan zetten de eiwitten uit en krijg je hele droge zalm, dit wil je dus niet. Let hier dus goed op.
Zodra de kerntemperatuur is bereikt mag de plank van de barbecue en doe je op elke zalm bonbon een dotje wasabi mayonaise en wat sesamzaadjes. Het is nu aanvallen geblazen. Geniet er van!