Ga terug
+ servings
tomahawk bbq
Print Pin
4.50 van 2 stemmen

Reverse Seared Tomahawk van de BBQ

Dit overheerlijke flintstones style stuk vlees is een aanrader voor iedere vlees en BBQ liefhebber!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord BBQ Tomahawk, Tomahawk BBQ, Tomahawk BBQ recept, Tomahawk maken, Tomahawk recept, Tomahawk steak
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur 10 minuten
Servings 2
Calorieën 600kcal
Kosten 20

Ingrediënten

Instructies

  • Op kamertemperatuur laten komen en bestrooien met zout. 
    Haal ongeveer 1 uur van tevoren de tomahawk uit de koelkast om deze op kamer temperatuur te laten komen. Na een half uur dep je het vlees droog en bestrooi je het royaal met zout zodat dit nog 30 minuten in kan trekken. Aangezien het een behoorlijk stuk vlees is en je de smaken ook in het vlees tegen wil komen doe je dit zouten best royaal. 
    tomahawk bbq
  • Reverse sear toepassen 
    Maak de BBQ klaar voor een indirecte verwarmingszone van rond de 120 graden Celsius. We gaan de zogenoemde reverse sear methode toepassen wat betekend dat we het vlees van binnen uit gaar gaan maken en pas als laatste de mooie grillstrepen zullen toepassen. Met deze grill methode kan je het vlees en de gaarheid beter controleren, dit is namelijk bij stukken vlees van deze dikte nog wel eens een probleem als je deze op een gloeiend hete BBQ legt. Je heb dan namelijk de kans dat het vlees van binnen nog helemaal rood is terwijl deze van de buitenkant al tegen het verbrande aan zit. 
    Je laat het vlees gedurende 2 uur of totdat je 45 graden kerntemperatuur hebt bereikt liggen op de BBQ. Mocht je niet over een thermometer beschikken dan raad ik je toch aan om er eentje aan te schaffen. Het is namelijk erg lastig om de steak op de gewenste gaarheid te krijgen zonder dat je een thermometer hebt. Deze stap is tevens ook het moment dat je 2 chunks rookhout toevoegt vlak voordat het vlees erop gaat zodat het deze 2 uur durende periode mooi kan roken en die fantastische whisky smaak op kan nemen. 
    tomahawk bbq
  • Af grillen 
    Nadat je de tomahawk van de BBQ af hebt gehaald na het indirect garen laat je dit even 5 minuten rusten. In die tijd verander je de indirecte zone naar een directe zone en zorg je ervoor dat je de BBQ flink opstookt zodat deze een 230-250 graden bereikt en je direct boven het vuur kan grillen. Je doet het grillen vervolgens heel kort (3 minuten per kant of totdat je 52 graden kerntemperatuur bereikt) om en om zodat je de mooie donkere grill strepen krijgt zoals op onderstaande foto. 
    Nadat je de tomahawk van de BBQ hebt afgehaald laat je deze gedurende 10 minuten rusten onder aluminium folie zodat het vocht wat aan de oppervlakte ligt mooi weer terug het vlees in kan trekken. Verwijder eerst het bot en snij daarna de steak in mooie plakken. Nu rest er verder niets meer dan genieten! 
    tomahawk

Voedingswaarden

Calories: 600kcal