Ga terug
+ servings
Mediterrane kipgehaktballetjes van de BBQ
Print Pin
5 van 2 stemmen

Mediterrane kip gehaktballetjes van de BBQ

Heerlijke mediterrane kip gehaktballetjes met een zelfgemaakte koude tomatendipsaus. Een heerlijke frisse BBQ snack die geweldig zomers is maar ook gewoon in de winter kan als je van mediterrane smaken houd zoals ik doe.
Gang Borrelhapje, Snack
Keuken Grieks, Italiaans, Mediterraans, Mediterrane, Spaans
Trefwoord gehaktballetjes bbq, kip gehaktballetjes
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 400kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 snijplank
  • 2 schaaltjes
  • 1 eetlepel
  • 1 theelepel
  • 1 mengkom

Ingrediënten

  • 600 gram kipgehakt
  • 1 bakje kleine mozzarella bolletjes
  • 1 beschuit of 3 eetlepels paneermeel

Voor de tomatendipsaus

  • 1 pakje tomaten frito naturel (heinz)
  • 1 limoen
  • 1 takje basilicum

Voor de kruidenmix

Instructies

  • We maken allereerst de mediterrane BBQ rub voordat we aan alle andere stappen beginnen. We mengen alle kruiden uit het recept in een schaaltje goed door elkaar. Mocht je nu hele grove gedroogde tijm en rozemarijn hebben? Dan is het een goed idee deze eerst even door de vijzel heen te halen om het echt fijn te maken.
    Mediterrane BBQ rub
  • Vervolgens pakken we een mengkom en doen we hier het kipgehakt in en knijpen we het beschuitje hierover kapot. Mocht je dit niet in huis hebben dan kan je natuurlijk ook wat paneermeel gebruiken. Dit heeft een soorgelijk effect. Kneed de boel nu goed door elkaar.
    Kip gehakt paneermeel
  • Nu is het tijd om de kip gehaktballetjes te vormen. We plaatsen binnen het kip gehakt een bolletje mozzarella en vouwen vervolgens het gehakt er goed om heen. Rol hierna het balletje nogmaals helemaal door je handen zodat de buitenkant mooi egaal is. Dit zorgt er dan weer voor dat de mozzarella zo goed mogelijk binnen boord blijft tijdens de bereiding.
    kip gehakt balletjes vormen met mozzarella
  • Op het moment dat je alle gehakt balletjes hebt gevormd is het tijd om ze te voorzien met een laagje van je zelfgemaakte BBQ rub. Ik strooi dit er licht overheen en druk het verder niet aan. Je hoeft de BBQ rub er ook niet heel dik op te doen, zolang de gehakt balletjes maar aan alle kanten bedekt zijn.
  • Nu is het tijd om de tomaten dipsaus te maken. We mengen de inhoud van het pakje tomaten frito met 2 theelepels van de zelfgemaakte kruidenmix. Vervolgens knijpen we hier het sap van een halve limoen doorheen en roeren we het geheel goed door. We toppen dit af met een takje basilicum en zetten dit terug in de koelkast.
    tomaten dipsaus maken
  • Nu is het tijd om de gehaktballetjes op de BBQ te leggen. We steken de barbecue eerst aan en gaan voor een indirecte setup met een koepeltemperatuur van 140 graden Celsius. Als de barbecue deze temperatuur heeft bereikt mogen de balletjes erop en mag je de deksel sluiten. We gaan voor een kerntemperatuur van 75 graden Celsius, dit duurt ongeveer 45 min tot 1 uur. Een klein advies, meet niet te vaak. Want je hebt kans dat de zachte mozzarella dan helemaal uit de balletjes loopt en dit zou natuurlijk zonde zijn!
    BBQ aansteken voor kip gehaktballetjes
  • Serveer de kip gehaktballetjes met de tomaten dipsaus op een mooi bordje en geniet ervan! Maar dat gaat vast en zeker wel lukken.
    Mediterrane kipgehaktballetjes van de BBQ

Voedingswaarden

Calories: 400kcal