We beginnen in dit recept door eerst de riblappen uit de verpakking te halen, deze goed droog te deppen en te voorzien met een mooie laag van de Asian barbecue rub. Hierna kun je ze 30 minuten in de koelkast laten marineren terwijl je de barbecue aansteekt. Ga voor 120 graden Celsius in de koepel en een indirecte setting. We gaan als de barbecue deze temperatuur bereikt heeft de riblappen eerst voor 2 uur roken met wat eiken rookhout. Ik gebruikte 2 chunks.
In de tussentijd maken we de marinade voor tijdens het stoven. We ontzien de gember en knoflook van het velletje en raspen deze beiden. Hierna zetten we een pannetje op het fornuis op laag vuur en verwarmen we de runderfond. We voegen hier de sojasaus, mirin, rietsuiker en de geraspte gember en knoflook aan toe. We verwarmen dit geheel nu kort net zolang totdat de suiker is opgelost en dan halen we het van het vuur. We snijden nu ook de uien in halve ringen en de bosui in dunne ringetjes. Deze zetten we beiden apart.
Hierna gaat de Dutch Oven op de barbecue en laten we deze kort op temperatuur komen. In ons geval gebruiken we de Monolith Firepot, dit is een halve maan Dutch oven die precies in het systeem van de Monolith past, zo kan je er ook nog met gemak naast grillen!
Dan doen we de zonnebloemolie in de pan en bakken we de uien ringen kort aan totdat ze glazig zijn. Hierna gaan de riblappen erbij en voegen we als laatste de marinade/vocht toe. We doen nu de Dutch oven dicht, brengen de temperatuur terug naar 100 graden Celsius in de koepel en laten het vlees rustig sudderen. Dit proces duurde bij mij zo'n 2.5 uur en toen viel het vlees letterlijk uit elkaar. Duurt het iets langer? Geen probleem, laat de boel gewoon even wat langer sudderen. Geef het de tijd.
Laat vervolgens het vlees even rusten terwijl je de friet bakt en serveer het geheel door eerst te beginnen met een mooie laag friet, dan afgetopt met een mooie lading van de Aziatische pulled beef afgemaakt met wat wasabi mayonaise en bosui. Je kan er eventueel nog wat geroosterde sesamzaadjes aan toe voegen mocht je willen. En dit is me daar een partijtje lekker joh! Geniet ervan!