Ga terug
+ servings

Gambas met zelfgemaakte chili olie

Een heerlijk tapas gerechtje om te serveren als voorgerecht, snack of hoofdgerecht. Het kan allemaal! Lekkere kruidige smaken en niet te extreem qua pittigheid.
Gang Hoofdgerecht, Snack, Voorgerecht
Keuken BBQ
Trefwoord gamba's bbq, gambas pil pil, gambas recept
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Servings 4 personen
Calorieën 280kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

Ingrediënten

  • 800 gram Black tiger garnalen 26/30

Voor de chili olie

  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 eetlepels chilies gemalen
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 3 tenen knoflook
  • 1 sjalotje

Instructies

  • We beginnen met het maken van de chili olie, dit doen we in de ochtend voordat we de garnalen gaan bereiden zodat dit goed af kan koelen.
    Pak een glazen weckpotje en knijp hier 3 tenen knoflook in. Pak vervolgens een rasp en rasp het sjalotje fijn en voeg dit ook toe. Lepel nu de gedroogde kruiden er bij in en zet een steelpan op hoog vuur met de zonnebloemolie erin. We verwarmen de olie nu tot het rookpunt. In de tussentijd verwarmen we de buitenkant van het glazen weckpotje met wat warm kraanwater. Dit zodat het potje niet uit elkaar spat als we straks de olie erin gieten.
    Zodra de olie rookt is het tijd om dit in delen in het potje te gieten. Roer dit tussendoor goed door elkaar en kijk uit voor je vingers. Het beste doe je dit alles ook in de wasbak voor de zekerheid. Giet het potje helemaal vol en laat het vervolgens afkoelen. Je chili olie is nu klaar voor gebruik!
    chili olie maken
  • We halen vervolgens de gambas uit de vriezer en ontdooien deze. Dep ze vervolgens goed droog met keukenrol en stop ze in een bakje om te marineren. Meng hier nu 2-3 eetlepels van de afgekoelde chili olie aan toe en laat marineren.
    gambas ontdooien en kruiden
  • Nu is het tijd om de barbecue op te stoken naar een temperatuur van tussen de 200 en 220 graden Celsius. Zodra deze temperatuur is bereikt gaat de gietijzeren skillet op de barbecue en voeg je de gemarineerde gambas toe. Bak deze rondom totdat ze niet meer doorzichtig zijn, dit is een indicatie van de juiste gaarheid.
    gambas bbq-en
  • Serveer de garnalen vervolgens en voeg nog wat meer chili olie toe naar smaak als garnering. Geniet ervan!
    gambas in chili olie

Voedingswaarden

Calories: 280kcal