Ga terug
+ servings

Botermalse beefhammer van de BBQ

Dit huzarenstuk wil jij zeker een keer hebben gemaakt! En op mijn manier, is die zeker weten heerlijk mals.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord beef hammer bbq, beefhammer bbq, beefhammer recept, meat hammer
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 uur
Totale tijd 11 uur
Servings 6 personen
Calorieën 450kcal
Kosten 45 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool of pellets
  • 3 chunks eiken rookhout(als je een kamado of ketel barbecue hebt)
  • 1 scherp mes en snijplank
  • 1 stalen of aluminium lekbak
  • 1 rol vershoudfolie

Ingrediënten

Voor de barbecue rub

Voor de injectiemarinade

Voor de inpakfase

  • 100 ml runderboullion

Instructies

  • We maken allereerst de barbecue rub door alle ingrediënten uit de lijst samen te voegen en goed door elkaar te roeren. Als de boel wat klonterig wordt door de bruine suiker kan het wijs zijn het geheel even door de vijzel heen te halen. Dan krijg je echt een fijn mengsel.
    dry rub voor rundvlees
  • We halen de beefhammer 2 dagen voor de bereiding uit de vriezer en laten deze ontdooien in de koelkast. De avond voor de bereiding haal je de beefhammer uit de verpakking en dep je deze rondom goed droog. Het is nu tijd om het witte vlies rondom het vlees te verwijderen. Snijd van je af en houd het mes tegen het vlies aan en van het vlees af, je zal dan zien dat je met redelijk gemak het vlees kan ontzien van het vlies.
    Beefhammer ontvliezen
  • Na het ontvliezen zal je zien dat het vlees een beetje wiebelig is en hier en daar los komt van het bot. Dit geeft niet, want we binden hem zo op met het slagerstouw. Maar eerst gaan we het injecteren. Meng de runderbouillion, appelciderazijn, worchesterhiresaus en tabasco goed door elkaar en spuit de gehele hoeveelheid van de vloeistof in de beefhammer. Zorg ervoor dat je tussen elke injectie zo'n 3-4cm ruimte laat en ga helemaal rond van boven tot onder.
    Droog hierna de boel een beetje af en strooi nu de rub over de beefhammer heen. Zorg dat je hier ook geen stuk van het vlees overslaat en de beefhammer rondom kruid. Zodra je dit hebt gedaan bind je de beefhammer goed op met slagerstouw en rol je de beefhammer strak in met vershoudfolie en zet je deze terug in de koelkast om een nacht te marineren.
    beefhammer opknopen, injecteren en rubben
  • Aangezien de bereiding van de beefhammer varieert tussen de 8 en 12 uur(soms langer) is het wijs om de dag vroeg te beginnen. Stel je barbecue in op 120 graden Celsius onder de koepel en rook de beefhammer nu totdat deze een kerntemperatuur van rond de 70 graden heeft. Gebruik bij je kamado of ketel barbecue in deze fase ook 3 chunks eiken rookhout. Ik gaar deze fase in een lekbak omdat we het beenmerg uit het bot opvangen en in de 2e fase gebruiken.
    beefhammer roken fase 1
  • We gaan zodra de beefhammer de 70 graden kern heeft bereikt inpakken. Dit doen we met 2 vellen butcherspaper welke we vastbinden met slagerstouw. Zorg ervoor dat je net voordat je het geheel dichtvouwt je de 100ml runderbouillion en de inhoud van het bot(het vloeibare beenmerg) samen mengt en over het vlees heen giet. Dit gaat helpen bij de garing en daarnaast met een hoop smaak. Verander de temperatuur in je barbecue nu naar 140 graden Celsius en gaar de beefhammer door tot een kerntemperatuur van tussen de 92 em 98 graden kerntemperatuur. Prik met een sateprikker tussen deze temperaturen. Voel je nog veel weerstand? Gaar hem nog een aantal graden verder.
    beefhammer inpakken en verder garen
  • Zodra de beefhammer de gewenste gaarheid heeft bereikt is het tijd om deze van de barbecue te halen en in te pakken in een handdoek. We laten deze nu voor minimaal 30 minuten rusten. Na de 30 minuten pakken we hem uit en presenteren we de beefhammer op een mooi bord.
    Je kan er vervolgens pulled beef van maken of zo aan tafel serveren en aansnijden. Gebruik de vloeistof uit het butcherspaper als jus en meng dit door de pulled beef of giet dit over je aangesneden vlees heen. Dit zit vol met smaak.
    Dat was hem, geniet ervan!
    beefhammer bbq

Voedingswaarden

Calories: 450kcal