Ga terug
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Hele ribeye met chimichurri BBQ recept

Wat een geweld! Deze ribeye met chimichurri wil je na de eerste keer zeker nog een keer maken! Probeer hem nu.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bbq hele ribeye, bbq ribeye, hele ribeye, hele ribeye bbq, hele ribeye op de bbq, ribeye bbq, ribeye op bbq, ribeye op de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 6 personen
calorieën 450kcal
Kosten 45 euro

Ingrediënten

voor de ribeye

  • 1 hele ribeye ca 2.5kg
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel peper

voor de chimichurri

  • 8 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels rode wijn azijn
  • 1 bosje verse peterselie
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel gedroogd oregano
  • 1 eetlepel gedroogd tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 kleine rode ui
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Verwijder overtollig vet
    Haal een uur voordat je de hele ribeye gaat bereiden deze uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen. Dit is ook het moment dat je al het overtollige vet verwijderd. Je hoeft hier niet al het vet weg te halen want vet geeft ook smaak, dus om wat te laten zitten is ook een goed idee! 
    hele ribeye bbq
  • Peper en zout toevoegen en indirecte bereiding
    We gaan in dit recept voor de reverse sear methode wat betekend dat we de ribeye van binnen uit naar buiten gaan garen. Dit doen we door de BBQ klaar te maken voor indirecte verhitting op 125 graden keteltemperatuur. Voordat we het vlees op de BBQ leggen voorzien we het rondom van zout en peper. We vullen vervolgens een lek bak onder het vlees met een laagje water. Hierna gaat het vlees erop, welke we doorgaren tot de kerntemperatuur van 53 graden celsius. Qua tijd houden we 45 minuten per kilo vlees aan op deze temperatuur. Het duurt met een hele ribeye van 2.5kg dus een 2 uur voordat deze temperatuur is bereikt. We voegen tijdens dit indirecte gedeelte van de bereiding ook 2 chunks eiken houten rookhout toe.  
    hele ribeye bbq
  • Directe fase
    Nadat je ribeye ongeveer 2 uur heeft liggen roken op 125 graden ziet hij er uit als onderstaand, je zou het liefst nu al een hap nemen maar nog even geduld. We gaan nu de ribeye van de BBQ afhalen en de BBQ ombouwen tot directe verhitting. Je mag hem flink op stoken naar 250 graden. We gaan nu de buitenkant een nog mooier kleurtje geven. Let wel op dat door het vet je veel vlammen kan krijgen, beweeg je ribeye daarom ook weg van de vlammen om geen verbrand effect te krijgen. 
    ribeye bbq
  • Nadat je ribeye de gewenste kleur heeft gekregen is het tijd om deze 20 minuten te laten rusten onder aluminium folie. In deze tijd kunnen we mooi de chimichurri maken welke eigenlijk heel simpel is. Hak alles wat nog niet fijn is fijn. Zorg dat je de zaadjes uit de peper verwijderd. en voeg alle producten vervolgens bij elkaar. alles hoeft niet helemaal perfect fijn gesneden te zijn. De grove structuur heeft namelijk wel weer wat qua smaakbeleving. 
    chimichurri
  • Nadat je de chimichurri hebt gemaakt is het tijd om dit op te dienen met de hele ribeye die 20 minuten heeft gerust. Je snijdt het vervolgens in mooi dunne plakken tegen de draad in en smeert er wat chimichurri overheen. 
    Geniet ervan, maar dat moet vast lukken! 
    hele ribeye bbq