Ga naar de inhoud

NGP Short Ribs van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Short ribs, we hebben ze al veelvoudig klaar gemaakt en vinden dit toch voor de verandering ook wel eens lekker. Het is totaal wat anders als je reguliere varkens spareribs en je hebt ook wat meer tijd nodig om ze te bereiden. Rund is namelijk over het algemeen een stuk minder vet als varkensvlees. Om die reden is het vaak wat stugger. Dit betekend overigens niet dat je rundvlees niet mals kunt krijgen. In tegendeel, met de juiste hoeveelheid geduld, een mooie hoeveelheid rook en op de juist kerntemperatuur worden deze ribbetjes heerlijk mals en daarmee een werkelijk genot! Lees dus gerust eens verder hoe je deze NGP short ribs van de BBQ klaar maakt!

Wat zijn short ribs?

Een rund heeft in principe 2 verschillende soorten ribben. De short ribs en de back ribs. De back ribs zijn de dikke en fijne ribs in het ribstuk. Dit gedeelte van de ribben bestaat uit een rack van 7 ribs. Het vlees zit bij de back ribs veelal tussen de ribben. Bij short ribs daarentegen zit het vlees niet tussen de botten maar er juist meer op. Deze short ribs bevatten meestal 4 ribben. De short ribs worden in Nederland ook wel klapribben genoemd. Het is bij short ribs belangrijk om goed te kijken naar de marmering of het intramusculaire vet dat door het vlees heen loopt. Hoe meer van dit intramusculaire vet, hoe beter namelijk! Vet is namelijk smaak, en dat willen we natuurlijk zoveel mogelijk.

Wat is de afkorting NGP?

De afkorting NGP staat voor de Naked Gun Powder BBQ rub die we in dit recept gebruiken. Op het moment dat je in google afkortingen gebruikt waar in dit geval naakt of 18+ termen in gebruikt dan vinden ze dat niet zo tof haha. In dit geval daarvoor dus de afkorting gebruikt. De NGP BBQ rub bevat hele bijzondere aardse smaken en heeft als basis de smaken knoflook en peper. Meer heeft een mooi stuk vlees ook eigenlijk niet nodig. Naast de smaken bevat deze rub ook koolstof wat een ongelofelijk gaaf effect geeft aan het eindresultaat. Niet alleen mooi in smaak dus maar ook echt tof om te zien! Een gegarandeerde showsteler!

Indirecte bereiding

We bereiden deze runder spareribs indirect wat betekend dat we ze niet rechtstreeks boven de kolen plaatsen maar ervan af. Dit doen we in een kamado doormiddel van een platesetter. Bij een kogel barbecue of andere BBQ zorg je gewoon dat je de short ribs zo ver mogelijk vandaan legt als waar de kolen liggen. Op deze manier als we de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat er voor zorgt dat de short ribs rondom mooi gegrilld worden i.p.v. dat het aan een kant heel hard gaat en je steeds je vleugels om dient te draaien. We kunnen met deze indirecte manier van bereiden ook rookhout gebruiken. In dit geval hebben we gebruik gemaakt van de Whisky vaten hout chunks. Dit eiken hout wat jaren lang doordrenkt is met whisky geeft een hele bijzondere smaak af en komt de bereiding van dit vrij zware stuk vlees echt ten goede. In combinatie met de NGP rub echt werelds.

Gebruik van aluminiumfolie of butcher paper

Mensen hebben ons deze vraag al heel vaak gesteld en wij hebben zelf ook vaak getest en gedaan. Het is naar ons idee eigenlijk heel simpel. Je kan met beide manieren het proces van gaaring versnellen. Met butcher paper behoud je alleen simpelweg de bark veel beter als bij aluminium folie. De zuur verdiende bark waar je uren voor hebt moeten wachten totdat deze vormt wil je natuurlijk ook graag behouden. Aluminium folie is naar ons idee wel ietsje sneller als butcher paper. Maar goed, wij zeggen dan altijd ook maar, BBQ-en kost nu eenmaal tijd. Het is natuurlijk ook geen straf om ietsje langer bezig te zijn ofwel?

Dus, hoe maak je deze NGP Short Ribs van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

NGP Short Ribs van de BBQ!

Short Ribs van de BBQ! Bereid met butcher paper voor het optimale behoud van de bark! Probeer het zelf maar eens!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord runder spareribs, runder spareribs bbq, runder spareribs van de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Porties 2 personen
calorieën 600kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 2 Chunks whisky vaten hout
 • 1 kernthermometer
 • 1 koelbox
 • 1 theedoek

Ingrediënten

 • 1 KG Short ribs (ongeveer 1kg soms wat meer of minder)
 • 4 eetlepels Naked Gun Powder BBQ rub
 • 3 eetlepels ongezouten roomboter

Instructies

 • Haal de short ribs uit de verpakking en dep deze goed droog met keuken papier. Leg de short ribs vervolgens met de vlees kant naar beneden en verwijder het vlies dat onder de ribben vast zit. Dit doe je het beste met de achterkant van een vork of lepel. Hiermee kan je er perfect onder wippen en het dan vanuit het midden omhoog trekken en verwijderen.
  NGP short ribs bbq
 • Draai de short ribs vervolgens weer om en verwijder aan de bovenkant overtollig oppervlakte vet. Je hoeft niet al het vet te verwijderen maar als er grote dikke stukken op zitten haal je deze er af. Dit hele dikke vet zorgt er namelijk voor dat de BBQ rub niet goed in het vlees kan trekken, en dat willen we natuurlijk niet.
  NGP short ribs bbq
 • masseer vervolgens de 4 eetlepels BBQ rub mooi in de short ribs en zorg dat het vlees rondom bedekt wordt met de rub. Leg de ribben vervolgens afgedekt met wat aluminiumfolie terug in de koelkast voor minimaal 4 uur en maximaal 24 uur voor de optimale smaak beleving.
  NGP short ribs bbq
 • Maak vervolgens je BBQ klaar voor indirecte bereiding en ga voor een koepeltemperatuur van 100 graden Celsius. Op het moment dat de BBQ deze temperatuur bereikt heeft gooi je de whisky chunks er bij en leg je het vlees op de BBQ met de ribben naar beneden. Je sluit vervolgens de deksel. Deze fase duurt 4 uur. Laat de deksel zo veel mogelijk gesloten gedurende deze fase zodat de short ribs de rook goed op kunnen nemen. Houdt de temperatuur zo goed mogelijk op 100 graden.
  NGP short ribs bbq
 • Haal na de 4 uur de short ribs van de BBQ en wikkel deze in het butcher paper. Maar voordat je het in wikkelt voeg je 3 klontjes roomboter toe. Deze verspreid je mooi over de gehele breedte. Vouw vervolgens het butcher paper dicht en leg het pakketje terug op de BBQ op dezelfde 100 graden Celsius als in de fase hiervoor.
  NGP short ribs bbq
 • De 2e BBQ fase ofwel de ingepakte fase duurt nog een keer 3 a 4 uur op 100 graden koepeltemperatuur. Als je een kernthermometer hebt stel je deze in op 95 graden kerntemperatuur en prik je deze in het dikste gedeelte van het vlees door de butcher paper heen. Heb je deze niet wacht je gewoon tot de 4 uur om is voor dat je het van de BBQ afhaalt.
  NGP short ribs bbq
 • Nadat je de kerntemperatuur van 95 graden hebt behaald of de 4 uur ingepakt voorbij is wikkel je het gehele pakket inclusief butcher paper in een theedoek en stop je deze in een koelbox om nog eens 30 minuten na te garen. Het vlees heeft een temperatuur van rond de 100 graden dus je hoeft niet bang te zijn dat het koud is na het half uur in de koelbox. In dit half uur kan het vocht dat aan de oppervlakte van het vlees ligt zich mooi her distribueren door het vlees en wordt het een sappig geheel.
  NGP short ribs bbq
 • Serveer na de rusttijd de runder spareribs! Genieten maar!
  NGP short ribs bbq

Heb je de NGP short ribs zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief. We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte.

Ben je naast dit runder spareribs of short ribs recept ook geïnteresseerd in andere soorten gerechten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ recepten die te bereiken is via het hoofdmenu. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : lamsrack van de BBQ, tonijn tataki, picanha op Braziliaanse wijze, entrecote van de BBQ of onze snelle pulled pork.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

En vergeet niet,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept