Ga naar de inhoud

Moink balls recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Dit is er weer een voor in de boeken hoor, moink balls. De perfecte snack voor een verjaardag of een feestje. Naast dat ze er ook vooral erg smakelijk uit zien zijn ze ook nog eens heel erg lekker en niet al te moeilijk om te bereiden. Dit moink balls recept is dus voor iedereen!

Wat zijn moink balls?

De naam moink balls bestaat uit 3 delen. Met het eerste gedeelte Moink worden de geluiden na gebootst van de dieren waarvan je het vlees gebruikt in dit gerecht. Moo van de koe (het gehakt) , oink van het varken (het ontbijtspek) en balls voor de ronde vorm van de snack.
 

Waar begin je bij dit moink balls recept? 

Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.

Gehakt

Wij kiezen er voor om hier in dit specifieke recept gebruik te maken van Black angus rundergehakt. De reden dat we dit doen is omdat dit gehakt wat meer vet bevat dan normaal supermarkt gehakt. Dit vet zorgt ervoor dat je gerecht veel minder snel uitdroogt en daarnaast geeft het veel meer smaak. Wat ons betreft dus echt wel de moeite. Mocht je dit nu niet op tijd kunnen bestellen zou ik zelf persoonlijk voor half om half gehakt gaan.

Ontbijtspek

Wij hebben hier zelf gekozen voor de meest lange stroken van ontbijtspek. Dit zodat je gemakkelijk 2 keer rondom het gehaktballetje kan en zo het geheel bedekt is met spek.

Ei

Je hebt 1 eitje nodig wat je door het gehakt mengt zodat dit meer een gladde substantie wordt na het kneden.

Kruiden

Wij hebben hier gekozen voor de Pink Devil BBQ Rub. Deze BBQ rub met gerookte knoflook is werkelijk van een andere wereld zo lekker! Wees vooral niet zuinig met de rub want het is wel echt de bedoeling dat de smaken in het vlees trekken, je mag dit dus best royaal toepassen.

BBQ Glaze

Het is de bedoeling om de balletjes in te smeren met Glaze. Dit doe je zodra de balletjes al enige tijd op de BBQ liggen en de spek wat knapperig begint te worden. Je kan hiervoor één van de vele soorten uit de winkel kopen. Een veel gebruikte BBQ glaze is die van Jack Daniels. Wij hebben in dit geval deze smokey BBQ saus gebruikt welke super tot zijn recht komt op deze moink balls.

Waar beginnen we? 

Je volgt onderstaande stappen om zo zelf de moink balls naar wens klaar te maken!

Gehakt mengen

 De eerste stap is dus om het gehakt te mengen met de BBQ rub en het eitje. Zorg dat je het goed door elkaar heen mengt zoals op onderstaande foto. 
gehakt met ei en BBQ rub smokey garlic

Draaien en inpakken

De 2e stap is om er gehaktballetjes van te draaien en deze daarna in te wikkelen met ontbijtspek zoals op onderstaande foto. Als je de balletjes 2 keer omrolt kan je het einde van de spek mooi tussen het begin van het spek vastmaken. Op deze manier heb je ook geen tandenstokertjes of prikkers nodig om het geheel bij elkaar te houden. Handig toch? 
gedraaide moink balls recept

Roken en bakken

De laatste fase is aangebroken. Bij voorkeur rook je bij dit moink balls recept eerst indirect op 100 graden voor ongeveer 1 uur met wat houtkrullen naar keuze. Wij hebben in dit recept een hand vol hickory snippers gebruikt. Mocht je de tijd niet hebben om te roken kunnen deze ook zonder roken op dezelfde temperatuur en indirect worden verhit op de BBQ. Onthoudt dan wel dat ze een groot gedeelte van de lekkere rooksmaak missen. Heb je de tijd, dan zeker roken! Gedurende het bakken smeer je de moink balls meermaals royaal in met de BBQ glaze zoals onderstaande foto. Bij elke keer dat je de balletjes draait breng je nog een laagje aan. 
moink balls recept op de BBQ met glaze

Genieten

Laat de balletjes voor 5 minuten nadat je ze van de BBQ afhaalt rusten , als dat je lukt haha. Op deze manier kan al het vocht weer terug in het vlees trekken en gaat dit de malsheid ten goede. 
moink balls recept klaar

Hebben de moink balls gesmaakt?

Mocht je bovenstaand moink balls recept nou zelf hebben gemaakt en er wat van vinden, laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan dit recept of natuurlijk via de verschillende sociale media kanalen.

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

En ben je benieuwd naar andere snacks voor op de BBQ van dit formaat? Kijk dan vooral eens naar onze Atomic Buffalo TurdsShotgun Shells, Chicken wings of Zalm-Bacon bites. Dit zijn namelijk ook perfecte snacks die niet te lang duren om te bereiden op de BBQ.

Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de reactie mogelijkheid onder aan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

moink balls recept klaar
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Moink balls van de BBQ

Deze heerlijke gehaktbal vormige snack is net even anders en hoog op smaak! Perfect voor feestjes of grotere gezelschappen.
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord moink, Moink balls, moink balls bbq recept, moink balls recept, moinkballs, moinkballs bbq, moinkballs bbq recept
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 6 personen
calorieën 450kcal
Kosten 10

Ingrediënten

  • 0,5 KG black angus rundergehakt of half om half gehakt
  • 1 pakje stroken ontbijtspek
  • 1 stuk Ei
  • 3 eetlepels Pink devil BBQ rub
  • 200 ml Smokey BBQ saus

Instructies

  • Gehakt mengen 
    De eerste stap is dus om het gehakt te mengen met de BBQ rub en het eitje. Zorg dat je het goed door elkaar heen mengt zoals op de foto. 
    gehakt met ei en BBQ rub smokey garlic
  • Draaien en inpakken 
    De 2e stap is om er gehaktballetjes van te draaien en deze daarna in te wikkelen met ontbijtspek zoals op onderstaande foto. Als je de balletjes 2 keer omrolt kan je het einde van de spek mooi tussen het begin van het spek vastmaken. Op deze manier heb je ook geen tandenstokertjes of prikkers nodig om het geheel bij elkaar te houden. Handig toch? 
    gedraaide moink balls recept
  • Roken en bakken
    De laatste fase is aangebroken. Bij voorkeur rook je bij dit moink balls recept eerst indirect op 100 graden voor ongeveer 1 uur met wat houtkrullen naar keuze. Wij hebben in dit recept een hand vol hickory snippers gebruikt. Mocht je de tijd niet hebben om te roken kunnen deze ook zonder roken op dezelfde temperatuur en indirect worden verhit op de BBQ. Onthoudt dan wel dat ze een groot gedeelte van de lekkere rooksmaak missen. Heb je de tijd, dan zeker roken! Gedurende het bakken smeer je de moink balls meermaals royaal in met de BBQ glaze zoals onderstaande foto. Bij elke keer dat je de balletjes draait breng je nog een laagje aan. 
    moink balls recept op de BBQ met glaze
  • Genieten
    Laat de balletjes voor 5 minuten nadat je ze van de BBQ afhaalt rusten , als dat je lukt haha. Op deze manier kan al het vocht weer terug in het vlees trekken en gaat dit de malsheid ten goede. 
    moink balls recept klaar

2 reacties op “Moink balls recept”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.