
Dit is er weer een voor in de boeken hoor, moink balls. De perfecte snack voor een verjaardag of een feestje. Naast dat ze er ook vooral erg smakelijk uit zien zijn ze ook nog eens heel erg lekker en niet al te moeilijk om te bereiden. Dit moink balls recept is dus voor iedereen!
Wat zijn moink balls?
Waar begin je bij dit moink balls recept?
Om te beginnen heb je maar een paar ingrediënten nodig. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.
Gehakt
Wij kiezen er voor om hier in dit specifieke recept gebruik te maken van Black angus rundergehakt. De reden dat we dit doen is omdat dit gehakt wat meer vet bevat dan normaal supermarkt gehakt. Dit vet zorgt ervoor dat je gerecht veel minder snel uitdroogt en daarnaast geeft het veel meer smaak. Wat ons betreft dus echt wel de moeite. Mocht je dit nu niet op tijd kunnen bestellen zou ik zelf persoonlijk voor half om half gehakt gaan.
Ontbijtspek
Wij hebben hier zelf gekozen voor de meest lange stroken van ontbijtspek. Dit zodat je gemakkelijk 2 keer rondom het gehaktballetje kan en zo het geheel bedekt is met spek.
Ei
Je hebt 1 eitje nodig wat je door het gehakt mengt zodat dit meer een gladde substantie wordt na het kneden.
Kruiden
Wij hebben hier gekozen voor de Pink Devil BBQ Rub. Deze BBQ rub met gerookte knoflook is werkelijk van een andere wereld zo lekker! Wees vooral niet zuinig met de rub want het is wel echt de bedoeling dat de smaken in het vlees trekken, je mag dit dus best royaal toepassen.
BBQ Glaze
Het is de bedoeling om de balletjes in te smeren met Glaze. Dit doe je zodra de balletjes al enige tijd op de BBQ liggen en de spek wat knapperig begint te worden. Je kan hiervoor één van de vele soorten uit de winkel kopen. Een veel gebruikte BBQ glaze is die van Jack Daniels. Wij hebben in dit geval deze smokey BBQ saus gebruikt welke super tot zijn recht komt op deze moink balls.
Waar beginnen we?
Je volgt onderstaande stappen om zo zelf de moink balls naar wens klaar te maken!
Gehakt mengen
Draaien en inpakken
Roken en bakken
Genieten

Hebben de moink balls gesmaakt?
Mocht je bovenstaand moink balls recept nou zelf hebben gemaakt en er wat van vinden, laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan dit recept of natuurlijk via de verschillende sociale media kanalen.
Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!
En ben je benieuwd naar andere snacks voor op de BBQ van dit formaat? Kijk dan vooral eens naar onze Atomic Buffalo Turds, Shotgun Shells, Chicken wings of Zalm-Bacon bites. Dit zijn namelijk ook perfecte snacks die niet te lang duren om te bereiden op de BBQ.
Als je verder vragen of opmerkingen hebt dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via de reactie mogelijkheid onder aan deze pagina. We staan je via deze weg graag te woord.
En denk eraan,
Turn Don’t Burn
Moink balls van de BBQ
Ingrediënten
- 0,5 KG rundergehakt
- 1 pakje stroken ontbijtspek
- 1 stuk Ei
- 3 eetlepels Pink devil BBQ rub
- 200 ml Smokey BBQ saus
Instructies
- Gehakt mengen De eerste stap is dus om het gehakt te mengen met de BBQ rub en het eitje. Zorg dat je het goed door elkaar heen mengt zoals op de foto.
- Draaien en inpakken De 2e stap is om er gehaktballetjes van te draaien en deze daarna in te wikkelen met ontbijtspek zoals op onderstaande foto. Als je de balletjes 2 keer omrolt kan je het einde van de spek mooi tussen het begin van het spek vastmaken. Op deze manier heb je ook geen tandenstokertjes of prikkers nodig om het geheel bij elkaar te houden. Handig toch?
- Roken en bakkenDe laatste fase is aangebroken. Bij voorkeur rook je bij dit moink balls recept eerst indirect op 100 graden voor ongeveer 1 uur met wat houtkrullen naar keuze. Wij hebben in dit recept een hand vol hickory snippers gebruikt. Mocht je de tijd niet hebben om te roken kunnen deze ook zonder roken op dezelfde temperatuur en indirect worden verhit op de BBQ. Onthoudt dan wel dat ze een groot gedeelte van de lekkere rooksmaak missen. Heb je de tijd, dan zeker roken! Gedurende het bakken smeer je de moink balls meermaals royaal in met de BBQ glaze zoals onderstaande foto. Bij elke keer dat je de balletjes draait breng je nog een laagje aan.
- GenietenLaat de balletjes voor 5 minuten nadat je ze van de BBQ afhaalt rusten , als dat je lukt haha. Op deze manier kan al het vocht weer terug in het vlees trekken en gaat dit de malsheid ten goede.
Weer zo’n heerlijk recept gemaakt. Erg smakelijk. Makkelijk beschreven hoe je het moet maken. Volgende keer weer..
Thanks Andries! Fijn om te lezen dat het heeft gesmaakt!
Wij willen de moink balls maken voor aanstaande zaterdag tijdens onze vrienden bbq. Hoeveel balletjes kunnen er worden gemaakt van het bovenstaande recept?
Goedemorgen Anique,
Bedankt voor je bericht. Als je balletjes van 50 gram aanhoud kan je er zo’n 10 stuks maken van 500 gram gehakt. Dus als je dat aanhoud dan kom je er vast wel uit.
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn
Welke kerntemperatuur houdt je aan?
Hey Marco!
Goede vraag, bij een kerntemperatuur van 70 graden zijn de moink balls klaar.
Met smakelijke groet,
Bart van Turn Don’t Burn