Meteen naar de inhoud

Shoarma van het spit op de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Door Bart van Heulen

Poahhh, een broodje shoarma van het spit en nog wel zelf gemaakt in je eigen achtertuin ook! Het kan vandaag de dag allemaal. Het enige dat jij nodig hebt voor je barbecue is jawel.. Een spit. Maar voordat we in de bereiding duiken van heerlijke zelfgemaakte shoarma ga ik jullie wat meer vertellen over dit gerecht. Want waar komt shoarma eigenlijk vandaan? En welke kruiden zorgen er nu voor dat dit vlees zo fantastisch smaakt? Ik ga het je allemaal vertellen in dit recept! Lees lekker verder.

Wat is shoarma?

Shoarma is een populair vleesgerecht dat oorspronkelijk komt uit het Midden-Oosten, met name in landen zoals Libanon, Syrië en Turkije. Het woord “shoarma” is afgeleid van het Turkse woord “çevirme”, wat “draaiend” betekent. Het gerecht bestaat uit dun gesneden plakjes vlees, zoals lamsvlees, kip of rundvlees , die gemarineerd worden in een mengsel van kruiden en specerijen zoals knoflook, komijn, paprika en koriander. Het vlees wordt vervolgens gestapeld op een spit waarna deze boven vuur wordt rondgedraaid totdat de buitenste laag van het vlees gaar is en een bijna knapperig laagje heeft.

Directe bereiding op het spit

We bereiden deze shoarma op het spit in onze kamado BBQ. Dit doen we direct boven de kolen. Om er voor te zorgen dat dit niet te hard gaat vullen we de kolenmand maar aan 1 kant. Zodat het vlees ook tijd heeft om bij te komen en niet aan alle kanten wordt voorzien van stralingswarmte. Zo kan je de temperatuur beter controleren en kan de shoarma rustig draaien aan het spit.

Kip, kruiden en geduld

We hebben er in dit recept voor gekozen om kip dijfilet te gebruiken voor de shoarma. Dit is omdat kipdijfilet van zichzelf behoorlijk veel vet heeft en dat daar veel smaak in zit. Op het moment dat de warmte oploopt in de BBQ dan draait het vet zo mooi over het hele vlees heen en krijg je een heel erg smakelijk geheel. Daarnaast kruiden we de shoarma in verschillende kruiden en doen we dit het liefst de dag van tevoren. Zo kunnen de kruiden goed in het vlees trekken en bevordert dit ook de uiteindelijke smaak weer.

Wil je de producten die wij in dit recept gebruiken? Koop ze in onze BBQ shop!

Dus, hoe maak je kip shoarma van het spit op de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Shoarma van het spit op de BBQ

Heerlijke zelfgemaakte kipshoarma van het spit. Nu klaargemaakt in je eigen achtertuin! Probeer het recept zelf maar eens, echt heel simpel op te maken en heerlijk qua smaak!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Turks
Trefwoord bbq spit, kip aan het spit bbq, shoarma aan het spit, shoarma spit bbq
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Porties 6 personen
calorieën 600kcal
Kosten 25 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ
 • 1 lading houtskool
 • 1 draaiend spit
 • 1 tang
 • 1 scherp mes

Ingrediënten

 • 2 KG Kip dijfilet
 • 6 stuks Turkse broodjes
 • 1 zakje ijsbergsla
 • 1 hele Rode ui
 • 1 fles knoflooksaus
 • 1 flesje sambal

Voor de kruiden

 • 1 eetlepel koriander
 • 2 eetlepel komijn
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 eetlepel peper
 • 1 eetlepel zout
 • 1/4e theelepel cayennepeper

Instructies

 • Haal de kip dijfilet uit de verpakking en dep deze goed droog. Snijd eventuele hele grote stukken vet weg maar wees niet te kritisch want dit vet zorgt ook voor veel smaak tijdens de bereiding. Meng vervolgens alle kruiden met elkaar en strooi dit over de kip dijfilet. Laat dit bij voorkeur een nacht in de koelkast marineren. Vervolgens is het tijd om de kip dijfilet aan je spit te rijgen zoals op de foto. Zorg dat je dit stevig aandrukt en dat er geen grote loshangende stukken zijn.
  Kip aan het spit rijgen voor op de BBQ
 • Vervolgens drukken we de beide kanten van het spit aan en draaien we de schroeven goed aan. Steek vervolgens de barbecue aan en zorg dat je de helft van de kolenmand hebt gevuld met houtskool. Zo heb je aan 1 kant stralingswarmte en kan je de gaarheid goed controleren. We garen het vlees daarnaast direct boven de kolen. Mocht je willen kan je er eventueel ook nog een lekbakje onder plaatsen maar dit is aan jou.
  Kip shoarma op het spit vast zetten
 • Na enige tijd draaien zal je zien dat de buitenkant van de shoarma een mooie kleur begint te krijgen. Zet het spit af en toe stil en meet de kerntemperatuur van de buitenste laag vlees. Is deze de 75 graden gepasseerd dan mag het spit er even af.
  kip shoarma van het spit op de BBQ
 • Snijd vervolgens de buitenste laag van het vlees af in dunne plakjes. Ben je een rondje geweest dan kan het spit weer terug op de BBQ en mag het weer rustig verder draaien totdat je hetzelfde kernpunt bereikt als in een stap eerder.
  kip shoarma snijden van het spit
 • Bak de Turkse broodjes even kort af in de oven volgens de beschrijving en beleg deze met de shoarma. Snijd vervolgens een rode ui in halve ringen en leg dit samen met de sla op het broodje. Top dit geheel vervolgens af met je favoriete saus naar keuze en Voila! Heerlijke zelfgemaakt shoarma van het spit op je eigen barbecue!
  Turks broodje beleggen met kip shoarma, sla en saus

Heb je de shoarma aan het spit zelf gemaakt? 

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!  

Ben je naast dit BBQ spit recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst! 

Barbecue winkel voor de totaal beleving! 

Turn Don’t Burn is een barbecue winkel waarbij we onze klanten van product tot recept tot gerecht meenemen, van begin tot eind. Dit doen we door middel van recepten te maken waarbij we producten gebruiken die we verkopen in onze webshop. Koop je dus producten uit onze shop dan is de kans groot dat wij er een legio aan recepten hebben gewaagd die je vervolgens met deze producten na kunt maken. Hoe mooi is dat? Een echte totaal beleving dus, zoals we het graag zien.
 

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

gepofte aardappel BBQ

Gepofte aardappel BBQ recept

Gepofte aardappel BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen Jaja, bijgerechten worden vaak onderschat maar zijn toch wel bijna net zo belangrijk als the

NGP short ribs bbq

NGP Short Ribs van de BBQ

NGP Short Ribs van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Short ribs, we hebben ze al veelvoudig klaar gemaakt en vinden dit toch

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.