Meteen naar de inhoud

Beenham honing-mosterd van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Door Bart van Heulen

Een echte BBQ klassieker met een eigen twist, dat is dit recept met honing-mosterd beenham wel. We eten in Nederland namelijk nog wel eens wat beenham en vooral met deze honing-mosterd bereiding is hij echt geliefd. In dit recept maken we hem alleen nog lekkerder! Lees dus snel verder waar ik je niet alleen een mooi recept mee geef maar ook wat meer vertel over beenham, en waar dit nu precies vandaan komt. Want het is mooi om lekker te eten maar ook waardevol om te weten waar het precies vandaan komt al zeg ik het zelf!

Wat is beenham?

Beenham is varkensvlees dat wordt gesneden uit de achterpoten van het dier. Vandaar ook de naam beenham. De beenham is een smaakvol stuk vlees omdat het veelal wordt gegaard aan het bot en omdat het een mooie vettige zwoerd heeft. Deze 2 elementen zorgen ervoor dat bij garing de beenham de sappen goed binnen weet te houden. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat het niet droog wordt.

Gepekelde beenham

We gebruiken in ons recept beenham die al gepekeld is. De pekel zorgt voor de roze kleur van het vlees en geeft het varkensvlees zijn authentieke ham smaak. Als deze pekel niet is toegevoegd heb je simpelweg gewoon varkensvlees. Pekel zorgt naast de hamsmaak ook voor een mooi stuk extra vochtopname van het vlees. Dit zorgt er dan vervolgens weer voor dat je heerlijk mals en sappig vlees hebt als je het van de BBQ haalt en aansnijd. Je kunt er ook voor kiezen om het pekelproces zelf te doen maar dit gaat wat ons betreft net zo makkelijk. Vraag je slager in de buurt naar meer informatie, die kan je zeker wel helpen!

Indirecte bereiding

We bereiden deze beenham indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toe voegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Vul dan de helft van je barbecue met kolen. Zo maak je een warme en koude zone en plaats je de beenham op dit koude gedeelte. Op het moment dat je dan de deksel sluit creeer je een soort oven effect wat het vlees rondom doet garen. Op deze manier, als je de temperatuur laagt houdt hoef je ook niet bang te zijn dan de boel verbrand. Lekker gevoel toch?

Net even anders

Om het toch net even anders te doen als anderen gebruiken we in dit recept onze eigen Mediterranean Heat BBQ rub. We roken de beenham daarnaast licht met wat kersen houten rooksnippers. Deze geven een licht zoete rooksmaak welke perfect gaat bij varkensvlees.  

Wil je de producten die wij in dit recept gebruiken? Koop ze in onze BBQ shop!

Dus, hoe maak je deze Beenham honing-mosterd van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

Beenham honing-mosterd van de BBQ

Overheerlijke beenham honing-mosterd van je eigen barbecue! Geserveerd op een wit bolletje met overheerlijke honing mosterd saus.
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Nederlands
Trefwoord bbq beenham, beenham, beenham bbq
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Porties 3 personen
calorieën 600kcal
Kosten 20

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 lading houtskool
 • 1 kernthermometer
 • 1 BBQ tang
 • 1 handje kersenhout snippers

Ingrediënten

Voor het vlees

 • 500 gram beenham gepekeld (ongeveer)
 • 1 eetlepel franse milde mosterd
 • 2 eetlepels Mediterranean Heat BBQ rub

Voor de laksaus

 • 2 eetlepels franse milde mosterd
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel appelsap

Voor de eindsaus

 • 2 eetlepels Mayonaise
 • 1 eetlepel honing
 • 2 eetlepels mosterd

Instructies

 • Haal de gepekelde beenham uit de verpakking en dep deze rondom goed droog met keukenpapier. Als er losse stukjes vet aan zitten is dit het moment om deze er af te snijden. Zodra de beenham helemaal glad is smeer je hem nu in met de eetlepel mosterd. Zorg dat je geen stukjes mist, de mosterd dient namelijk als een binder voor de BBQ rub en we willen wel dat de BBQ rub aan het gehele vlees blijft plakken. Pas vervolgens de BBQ rub toe en druk dit lichtjes aan. Bij voorkeur pak je de beenham nu in met vershoudfolie en leg je deze terug in de koelkast voor een periode van minimaal 4 uur. Zo krijgt de rub de kans om de smaken in het vlees te laten trekken en krijg je het beste resultaat. Heb je de tijd niet? Dan kan je nu ook in een keer door naar de volgende stap.
  Beenham ingesmeerd met mosterd en gerubt
 • Vervolgens is het tijd om de BBQ aan te steken en deze in te stellen op 150 graden Celsius met een indirecte bereiding. Op het moment dat de BBQ deze temperatuur heeft bereikt gooi je een handje kersen rooksnippers over de houtskool. Zorg ervoor dat je dit verspreid zodat je een constante stroom van rook creëert. Leg vervolgens de beenham op het rooster en steek de kernthermometer in de kern van het vlees. Stel deze in op 65 graden en sluit de deksel van de BBQ.
  Beenham indirect op de BBQ op 150 graden
 • Maak in de tussentijd de laksaus klaar. Meng 2 eetlepels mosterd met 1 eetlepel honing en 1 eetlepel appelsap. Meng het goed door elkaar.
  glaze voor de beenham honing-mosterd
 • Vervolgens na 40 minuten garen op de BBQ is het tijd om de beenham met de laksaus in te smeren. Doe dit volledig rondom en sluit de deksel weer. Mocht je nog wat over hebben na het insmeren doe dit dan een kwartier later nog eens.
  beenham insmeren met honing-mosterd saus
 • Als de kerntemperatuur van 65 graden is bereikt is het tijd om de beenham van de BBQ te halen en deze 10 minuten te laten rusten onder een stukje aluminium folie voordat je deze aansnijd. Deze rusttijd is erg belangrijk omdat je het vocht in het vlees de kans geeft om zich te herverdelen door het vlees. Zo krijg je een sappig geheel. Snijd de beenham vervolgens in plakken van ongeveer 0.5cm.
  Beenham laten rusten en aansijden
 • Maak vervolgens de honing mosterd saus klaar door 2 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels mosterd en 1 eetlepel honing samen te voegen en goed door te roeren. Leg vervolgens de gesneden beenham op de broodjes en voeg de gemaakte saus als laatste toe. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de beenham naast je aardappels en groente te serveren. Het broodje is meer als tip. Eetsmakelijk!
  beenham serveren op een broodje met honing mosterd saus

Heb je deze beenham honing-mosterd gemaakt? 

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!  

Ben je naast dit beenham honing mosterd recept voor de BBQ geïnteresseerd in andere recepten? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu onder de categorie BBQ recepten & tips. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst! 

Barbecue winkel voor een totaal beleving! 

Turn Don’t Burn is een barbecue winkel waarbij we onze klanten van product tot recept tot gerecht meenemen, van begin tot eind. Dit doen we door middel van recepten te maken waarbij we producten gebruiken die we verkopen in onze barbecue shop. Koop je dus producten dan is de kans groot dat wij er een mooie hoeveelheid recepten hebben gewaagd die je vervolgens met deze producten na kunt maken. Hoe mooi is dat? Een echte totaal beleving dus, zoals we het graag zien.
 

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten & blogs

stoofvlees klaarmaken

Winter BBQ

Winter BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Na een hele lange tijd enkel recepten te hebben gepost is het weer eens tijd voor wat

hasselback aardappels bbq

Hasselback aardappels van de BBQ

Hasselback aardappels van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Het was weer eens tijd voor iets anders dan al die dikke stukken vlees

Bart van Heulen achter de BBQ

BBQ Trends en Innovaties 2023

BBQ trends en innovaties 2023 Door Bart van Heulen Ben jij een fervent BBQ liefhebber en ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om

Laat hier je review achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.