Meteen naar de inhoud

Candied Bacon

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

Bacon en spek, ik ben er echt dol op. Het mooie aan bacon is dat je het werkelijk met van alles kunt combineren. Zo is het een fantastische toevoeging aan je broodje hamburger, kan je het gebruiken om bepaalde dingen te omwikkelen maar bovenal is het ook gewoon heel goed op zichzelf. In dit recept gaan we dus aan de slag met bacon en combineren we deze met een aantal zoete ingrediënten om er een soort bacon snoep van te maken ook wel candied bacon genoemd. Deze snack is over komen waaien uit de USA en wordt daar veelvuldig gebruikt in allerlei soorten bereidingen. Lees daarom snel verder als jij deze candied bacon ook graag klaar wil maken op je eigen BBQ! 

Wat is candied bacon?

Candied bacon staat simpelweg voor bacon snoep. Je maakt candied bacon door de bacon of ontbijtspek te voorzien van een laagje suiker voordat je deze op de BBQ legt. Het karameliserende effect van de suiker zorgt ervoor dat de bacon een krokant suikerlaagje krijgt wat uithardt nadat je deze van de BBQ af haalt. Laat het nu net zo zijn dat bacon en spek bijna met alles te combineren zijn. Deze candied bacon bewijst dat echter. Zoet en zout in een combinatie, echt perfect.  

Indirecte bereiding

We bereiden deze bacon indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kegel BBQ of andere BBQ? Leg dan de bacon plakjes zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de bacon rondom doet garen.

Ontbijtspek of bacon? 

Wij hebben in ons geval een bezoekje gebracht aan de lokale slager en hebben daar ontbijtspek laten snijden in 0.5cm dikte. Als je namelijk met de dunne plakjes ontbijtspek of bacon van de supermarkt aan de gang gaat heb je een grote kans dat het verbrand en het geheel net iets te knapperig wordt voor het mooie. Ik raad je dus aan even naar de slager te gaan om hiervoor het juiste product in huis te halen. 

Wil je de producten die wij in dit recept gebruiken? Koop ze in onze webshop!

Dus, hoe maak je deze Candied Bacon van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je moet doen. 

candied-bacon-bbq-recept (7)
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Candied Bacon van de BBQ

Heerlijke zoet-zoute bacon strips gemaakt op de BBQ in een paar minuten! Deze moet je eens proberen!
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bacon snoep, candied bacon, candy bacon, pig candy
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 10 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 1 BBQ tang
  • 1 siliconen kwast

Ingrediënten

  • 4 plakken bacon of ontbijtspek circa 0.5cm dik.
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels maple syrup(esdoorn siroop)
  • 1 theelepel sriracha saus(bijvoorbeeld Go-Tan met groene dop)

Instructies

  • Allereerst leggen we de bacon of ontbijtspek op een snijplank en strooien we de lichtbruine basterdsuiker eroverheen zodat deze goed bedekt zijn. Draai de spek vervolgens om en doe dit zelfde ook aan de andere kant.
    candied-bacon-bbq-recept (3)
  • Steek vervolgens de BBQ aan en maak deze klaar voor een indirecte bereiding op een koepeltemperatuur van 175 graden Celsius. Als de BBQ op deze temperatuur is mag de smokerbox met kersen rooksnippers op de brandende houtskool en sluit je de deksel voor 20 minuten. De bacon strips kunnen nu mooi extra rooksmaak opnemen. Meng in de tussentijd de 4 eetlepels maple syrup met de theelepel sriracha saus.
    candied-bacon-bbq-recept (4)
  • Pak na de 20 minuten je siliconen kwast en smeer de helft van het mengsel dat je hebt gemaakt uit over bacon strips. Sluit hierna voor een minuut of 5 weer de deksel. Vervolgens open je de deksel en draai je de bacon strips om en bedek je de andere kant met de restant van het mengsel. Sluit vervolgens de deksel weer voor 5 minuten.
    candied-bacon-bbq-recept (1)
  • Na de laatste 5 minuten mogen de bacon strips van de BBQ. Leg ze vervolgens even op een snijplank of bordje om een aantal minuutjes uit te harden zodat je echt een hard gekarameliseerd laagje krijgt.
    Eet smakelijk!
    candied-bacon-bbq-recept (2)

Heb je de Candied Bacon zelf gemaakt? 

En is het recept je bevallen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!  

Ben je naast dit bacon recept ook geïnteresseerd in andere recepten voor op de BBQ? Wij hebben inmiddels meer dan 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee bezig bent. Dus werkelijk voor een ieder wel wat! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst! 

BBQ webshop voor een totaal beleving! 

Turn Don’t Burn is van oorsprong een BBQ webwinkel waarbij we onze klanten van product tot recept tot gerecht meenemen, van begin tot eind. Dit doen we door middel van recepten te maken waarbij we producten gebruiken die we verkopen in onze webshop. Koop je dus producten uit onze webshop dan is de kans groot dat wij er een legio aan recepten hebben gewaagd die je vervolgens met deze producten na kunt maken. Hoe mooi is dat? Een echte totaal beleving dus, zoals we het graag zien.
 

Eet smakelijk!

Turn Don’t Burn

Andere recepten

picanha BBQ

Picanha met Cowboy boter saus

Picanha met Cowboy boter saus Facebook Instagram Door Bart van Heulen Wat een wereldstuk vlees is dit! Picanha van de BBQ. Dit steeds meer opkomende

kip-bacon bbq bites

Kip-Bacon Bites

Kip-Bacon Bites Facebook Instagram Door Bart van Heulen Heerlijk sappige kip omwikkeld met een krokant laagje bacon. Dat klinkt je als muziek in de oren

teriyaki-skirt-steak-BBQ (2)

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ

Teriyaki Skirt Steak van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen Vandaag ga ik jullie wat meer vertellen over een iets minder bekend stuk

Laat hier je review achter

2 reacties op “Candied Bacon”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.