Meteen naar de inhoud

Oer hammetjes/Pig Wings van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 69 23-3-2022

Deze week zijn we aan de slag gegaan met deze hele stoere pig wings, ook wel oer hammetjes genoemd in ons mooie Nederland. Deze vlees knotsen zijn fantastisch om te eten, lekker bourgondisch! In onderstaand recept gaan we je precies uitleggen wat deze oer hammetjes zijn en hoe je deze het beste klaar maakt op de BBQ. 

Wat zijn pig wings of oer hammetjes?

Oer hammetjes worden gemaakt van de schenkel van het varken. Deze schenkel heeft van zichzelf erg taai vlees, veel spieren en veel bindweefsel. Op het moment dat we deze low & slow gaan bereiden veranderd dit daarentegen naar een heerlijk mals stukje vlees. De spieren en bindweefsel verdwijnen op deze bereidingsmanier en er blijft enkel zacht vlees over. Het mooie van deze oer hammetjes is dat het vlees tijdens de bereiding krimpt en er vervolgens een botje te voorschijn komt waarmee je de oer hammetjes kan eten als een soort vlees knots. Echt heel erg tof! 

Indirecte bereiding

We bereiden deze oer hammetjes indirect op de BBQ, wat betekend dat het vlees niet in direct contact komt met de hitte van de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kogel BBQ of andere BBQ? Leg dan de oer hammetjes zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de oer hammetjes rondom doen garen. 

Gebruik van rookhout

Tijdens een indirecte bereiding kunnen we ook mooi wat extra rook smaak toevoegen aan het vlees. Dat doen we in deze bereiding door middel van deze appel houten chunks. Op het moment dat de BBQ de gewenste temperatuur bereikt leggen we hiervan 2 blokjes bij het houtskool. Op deze manier creëren we een heerlijke lichte rooksmaak die perfect past bij varkensvlees en dus ook bij deze oer hammetjes.

BBQ rub & saus

We maken in ons recept gebruik van The Taste BBQ rub in combinatie met de Innocent Blood BBQ saus. Het zoete en licht pittige van de BBQ rub in combinatie met het smokey effect van de BBQ saus geven het appel rookhout net dat extra zetje om een perfecte BBQ smaak te creëren. Echt een perfecte combinatie als je het mij vraagt!

Dus, hoe maak je deze pig wings van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Oer hammetjes/pig wings van de BBQ!

Deze hele toffe BBQ hap maak je heel gemakkelijk zelf klaar. Een soort pulled pork op een stokje. Echt heel tof om te eten en erg lekker!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord oer hammetjes, pig wings, pigwings
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Porties 2 personen
calorieën 500kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 lading houtskool
  • 2 chunks appelhout
  • 1 siliconen kwast
  • 1 rol aluminiumfolie
  • 1 scherp mes

Ingrediënten

voor de rookfase

Voor de ingepakte fase

  • 2 eetlepels ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels maple syrup (ahorn siroop)
  • 2 eetlepels rietsuiker

Voor de eindfase

Instructies

  • Haal de oer hammetjes uit de verpakking en dep deze rondom goed droog met keukenpapier. Snijd vervolgens zoveel mogelijk van het vlies en vet weg zodat je BBQ rub straks de mogelijkheid krijgt om daadwerkelijk in het vlees te trekken. Laat je er te veel vlies op zitten? dan trekt de smaak niet mooi in het vlees.
    pigwings-oerhammetjes
  • Bestrooi de oer hammetjes vervolgens rondom met de BBQ rub en zet deze vervolgens weg.
    pigwings-oerhammetjes
  • Maak vervolgens je BBQ klaar voor indirecte bereiding met een koepeltemperatuur van 110-120 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur bereikt heeft is het tijd om de appel houten chunks op de houtskool of briketten te gooien en vervolgens de oer hammetjes neer te leggen. Je sluit hierna de deksel en laat de oer hammetjes gedurende 2 en half uur roken op deze temperatuur.
    pigwings-oerhammetjes
  • Na de 2 en half uur op 110-120 graden is het tijd om de oer hammetjes in te pakken in aluminiumfolie. We leggen de oer hammetjes op een vel aluminium folie en doen daar per stuk 1 eetlepel ongezouten roomboter, 2 eetlepels ahorn siroop en 1 eetlepel rietsuiker op. Hierna pakken we de aluminiumfolie dicht en gaan de ingepakte oer hammetjes nog 1 uur terug op de BBQ.
    pigwings-oerhammetjes
  • Na het uur ingepakt op de BBQ is het tijd om de oer hammetjes uit de aluminiumfolie te halen. Je legt ze vervolgens nog 30 minuten terug op de BBQ zodat de kruiden korst/bark goed kan drogen voordat we ze insmeren met de BBQ saus. We laten ze na het insmeren met BBQ saus nog 15 minuten liggen zodat de saus mooi kan karamelliseren
    pigwings-oerhammetjes
  • Na de laatste 15 minuten op de BBQ met de saus is het tijd de oer hammetjes te serveren!
    Geniet ervan!
    pigwings-oerhammetjes

Heb je de pig wings nou zelf gemaakt? 

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. 

Ben je naast deze pigwings ook geïnteresseerd om andere recepten klaar te maken? Wij hebben inmiddels meer als 100 recepten gemaakt van kleine BBQ snacks tot gerechten waar je zo’n 14 uur mee aan het stoeien bent op de BBQ. Dus werkelijk voor ieder wat wils! Kijk eens boven in het menu naar de categorie BBQ recepten. Hier staan vervolgens de verschillende categorieën onder elkaar met elk een eigen archief en zoekfunctie. Veel BBQ plezier gewenst! 

BBQ webshop voor een totaal beleving! 

Turn don’t Burn is van oorsprong een BBQ webwinkel waarbij we onze klanten van product tot recept tot gerecht meenemen. Van begin tot eind. Dit doen we door middel van recepten te maken waarbij we producten gebruiken die we verkopen in onze webshop. Koop je dus producten uit onze webshop dan is de kans groot dat wij er een legio aan recepten hebben gewaagd die je vervolgens met deze producten na kunt maken. Hoe mooi is dat? Een echte totaal beleving dus, zoals we het graag zien.

Eet smakelijk!
 

Turn don’t Burn

Andere recepten

Zalm van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ

Zalm pakketjes van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen, Recept 14, 28-7-2021 Wij zijn bij Turn don’t Burn zoals je waarschijnlijk wel weet

kip-bacon bbq bites

Kip-Bacon Bites

Kip-Bacon Bites Facebook Instagram Door Bart van Heulen, Recept 54 4-2-2022 Heerlijk sappige kip omwikkeld met een krokant laagje bacon. Dat klinkt je als muziek

Laat hier je review achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.