Meteen naar de inhoud

Warm gerookte zeebaars met kruidenolie van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 68 21-3-2022

Nieuwe week, nieuw recept! We zijn deze week aan de gang gegaan met iets anders dan vlees. Het werd namelijk eens tijd om ons recepten archief uit te breiden met prachtige vis recepten. In dit recept gaan we aan de slag met een heerlijke verse zeebaars. Wat een pracht vis is dit zeg, zo heerlijk zacht. Lees dus gerust even verder om er achter te komen hoe je deze heerlijke zeebaars op de BBQ klaarmaakt.

Wat is zeebaars?

De zeebaars is een vis die behoort tot de familie van de baarsachtigen. Een volwassen vis is gemiddeld 50cm lang maar kan zelf meer dan 100cm lang worden. Flinke jongens dus! De zeebaars heeft net als alle andere baarsachtige vissen stekels over zowel de rug als de buik en komt voor in zowel zoet als zout water. Je kan daarnaast ook wilde en gekweekte zeebaars kopen. Er wordt gezegd dat het qua smaak niet veel verschilt maar wij gaan in ons recept voor de wilde zeebaars, lekker puur natuur.

Indirecte bereiding

We bereiden deze zeebaars indirect op de BBQ, wat betekend dat de vis niet in direct contact komt met de kolen of briketten. Heb je een kamado BBQ? Dan zorg je dat je de platesetter toevoegt. Heb je een normale kogel BBQ of andere BBQ? Leg dan de zeebaars zover mogelijk van de kolen of briketten vandaan. Als we dan vervolgens de deksel sluiten creëren we een soort oven effect wat de vis rondom doet garen. Dit doen we omdat een vis zoals de zeebaars best heel fragiel is en we de vis gedurende de bereiding daarom niet te veel willen draaien.

Gebruik van rookhout

We gaan de zeebaars in dit recept warm roken wat we doen door middel van het gebruik van zowel houtskool als rookhout. In deze bereiding voegen we daarvoor 2 chunks beuken hout toe. De reden dat we hier voor kiezen is dat beuken hout een mooie klassieke neutrale rooksmaak mee geeft die perfect past bij zeebaars. Beuken hout wordt daarnaast in het professionele rook circuit ook vaak gebruikt voor het roken van vis.

Kruidenolie

Naast dat we de zeebaars warm roken maken we een kruiden olie waarmee we de vis insmeren zodra we deze op de BBQ leggen. Deze kruiden olie bestaat uit de 207 degrease olijfolie, dijon mosterd, knoflook en dille. De 207 degrease olijfolie is perfect geschikt voor deze bereiding aangezien het rookpunt van deze olijfolie op 207 graden ligt. In tegenstelling tot veel andere olijfolies is deze dus perfect voor het warme roken en andere bereidingen op hoge temperatuur. Voor het insmeren van de zeebaars gebruiken we deze handige siliconen kwasten. Deze kwasten zijn hitte bestendig en kunnen na gebruik zo de vaatwasser in. Handig toch?

Dus, hoe maak je deze warm gerookte zeebaars van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Warm gerookte zeebaars met kruidenolie

In dit recept maken we warm gerookte zeebaars met een heerlijke kruidenolie van de BBQ. Heerlijke zachte zeebaars met een prachtige smaak. Eentje om uit te proberen!
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Nederlands
Trefwoord warm gerookte zeebaars, zeebaars bbq, zeebaars van de bbq
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 3 uur 15 minuten
Porties 4 personen
calorieën 300kcal
Kosten 35 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 sessie houtskool
  • 2 chunks beuken rookhout
  • 1 kernthermometer
  • 1 Siliconen kwast om in te smeren

Ingrediënten

Voor de zeebaars

  • 2 hele wilde of gekweekte zeebaarzen
  • 1 hele citroen
  • 2 verse takjes rozemarijn
  • 1 klos slagerstouw

Voor de kruidenolie

  • 8 eetlepels 207 degrease olijfolie
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel vers gemalen peper
  • 1 hele teen knoflook(geperst)

Instructies

  • Spoel de zeebaars allereerst goed af. Zowel de binnenkant als buitenkant. Dep deze vervolgens goed droog met keukenpapier. Snijd hierna de citroen in dunne schijfjes en vul de buik van de zeebaars met de schijfjes citroen. Voeg daarnaast een takje rozemarijn toe. Bind vervolgens met slagerstouw de buik van de zeebaars dicht zodat de citroen en rozemarijn er tijdens de bereiding niet uit kunnen vallen.
    Warm gerookte zeebaars bbq
  • Maak nu de kruidenolie klaar. Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Steek vervolgens de BBQ aan en ga voor een keteltemperatuur van 100 graden Celsius. Als de BBQ deze temperatuur heeft bereikt voeg je de beuken houten chunks toe en leg je de zeebaars op de BBQ. Je smeert nu beide kanten van de zeebaars goed in met de kruiden olie en sluit vervolgens de deksel van de BBQ. We garen de vis vervolgens door tot een kerntemperatuur van 65 graden Celsius. Check de kerntemperatuur met je kernthermometer. Dit duurt ongeveer 1 uur tot anderhalf uur.
    Warm gerookte zeebaars bbq
  • Als de zeebaars de 65 graden kerntemperatuur heeft bereikt zal je zien dat deze een mooie goud gele gloed heeft gekregen. Krijg je al trek?
    Warm gerookte zeebaars bbq
  • Je kan de zeebaars vervolgens van de BBQ af halen om deze te serveren. Heerlijke zachte zeebaars met een fantastische smaak!
    Eetsmakelijk!
    Warm gerookte zeebaars bbq

Heb je deze warm gerookte zeebaars zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. 

Ben je naast dit zeebaars recept ook geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan eens onderaan de pagina! Hier vermelden we een aantal andere recepten uit ons recepten archief. Mocht daar nu niets voor je tussen zitten, kijk dan eens naar de recepten pagina boven in het menu. Hier vind je inmiddels meer dan 70 recepten die we zelf hebben gemaakt! 

Kijk eens in de webshop van Turn don’t Burn! 

Mocht je nou nog op zoek zijn naar producten om je eigen BBQ arsenaal te verbreden? Kijk dan eens in onze webshop via het hoofdmenu. We hebben BBQ’s, accessoires, rubs/kruiden, sauzen, rookhout, leren schorten en veel meer in ons assortiment en sturen dit graag naar je op! 

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten via de onderstaande mogelijkheid om een reactie te geven op dit recept of via de WhatsApp knop rechts onder in beeld.

Eet smakelijk!

Turn don’t Burn

Andere recepten

Gesprayede Shortribs

Shortribs BBQ recept

Shortribs BBQ recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen, Recept 7, 7-7-2021 Een opkomende parel die je zelf waarschijnlijk nog niet vaak hebt gemaakt? Shortribs

recept met pulled pork

The Hulk Pulled Pork recept.

The Hulk pulled pork recept Facebook Instagram Door Bart van Heulen, Recept 8, 12-7-2021 Hoppa! Dit is er weer eentje voor in de boeken hoor.

Ossenhaaspuntjes in hoisin marinade

Ossenhaaspuntjes in Hoisin Marinade

Ossenhaas puntjes in Hoisin Marinade Facebook Instagram Door Bart van Heulen, Recept 44, 12-1-2022 Lekker hoooooor! Ossenhaas! Deze ossenhaaspuntjes ofwel kleine stukjes ossenhaas zijn heerlijk

tomapork bbq

The Hulk Tomapork van de BBQ

The Hulk Tomapork van de BBQ Facebook Instagram Door Bart van Heulen, Recept 67 10-3-2022 Nieuwe week, nieuw stuk vlees. Deze keer zijn we aan

Laat hier je review achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.