Meteen naar de inhoud

Sinaasappel met brownie vulling van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 61 24-2-2022

Het was weer eens tijd om een lekkere dessert klaar te maken op de BBQ. Maar wat ga je maken? Wij van Turn don’t Burn zijn zelf heel erg gek op fruit in wat voor vorm dan ook, maar om fruit te combineren met brownie? We lijken wel gek! Toch is zo’n gevuld sinaasappeltje echt wel lekker. Je hebt namelijk het fris -zoete van de sinaasappel in combinatie met het zoete smeuïge van de brownie. Nouja, ik zou zeggen, probeer het zelf maar eens uit en lees dus gerust verder waar we je gaan vertellen hoe je deze gevulde sinaasappel van de BBQ precies klaar maakt.

Wat is dit sinaasappel dessert precies?

Het is eigenlijk simpelweg een uitgeholde sinaasappel waarin we een heerlijke zelfgemaakte brownie mix in gieten. Deze garen we vervolgens gesloten in aluminiumfolie indirect op de BBQ. Het garingsproces zorgt er eigenlijk voor dat de brownie mix en het overige sap van de sinaasappel samenkomen ik een heerlijke frisse kleffe brownie hap. Echt een werkelijk genot en eentje die je moet proberen als je een fan bent van de BBQ en van desserts natuurlijk!
 

Indirecte bereiding

We bereiden dit sinaasappel dessert indirect op de BBQ, wat betekend dat we het niet rechtstreeks boven de kolen plaatsen maar ervan af. Dit doen we in onze kamado BBQ doormiddel van een platesetter. Bij een kogel BBQ of andere BBQ zorg je gewoon dat je de gevulde sinaasappels zo ver mogelijk van de kolen vandaan legt. Als we de deksel sluiten creëren we op deze manier een soort oven effect wat er voor zorgt dat de sinaasappels met het brownie beslag rondom mooi gegaard word.

Het brownie recept

We maken bij deze sinaasappels gebruik van een brownie recept dat al behoorlijke tijd in onze familie rond zwerft. Het is erg gemakkelijk te maken en staat zo op tafel. Erg handig dus in het geval dat je deze gevulde sinaasappels wil maken. Mocht je eventueel na de bereiding van deze sinaasappels nu brownie beslag over hebben? Bak deze dan bijvoorbeeld in een skillet op de BBQ als brownie en voeg extra stukjes oreo of andere koekjes toe, echt mega lekker!

Dus, hoe maak je deze Sinaasappels met Brownie vulling van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

sinaasappel bbq
Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Sinaasappel met brownie vulling van de BBQ

Een grote verse handsinaasappel gevuld met een lekkere kleffe brownie! Heerlijk fris en zoet gecombineerd! Dit moet je een keer proberen!
Gang Nagerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bbq sinaasappel, sinaasappel bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 400kcal
Kosten 15 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 1 rol aluminiumfolie

Ingrediënten

Voor de sinaasappels

 • 4 grote handsinaasappels

Voor de brownie vulling

 • 70 gram ongezouten roomboter
 • 90 gram pure chocolade
 • 65 gram kristal suiker
 • 40 gram bruine basterd suiker
 • 2 stuks eieren waarvan 1 alleen de dooier
 • 30 gram bloem
 • 1/4 eetlepel zout
 • een snufje bakpoeder ongeveer 1/8e van een theelepel

Instructies

 • Allereerst maken we de sinaasappels klaar om gevuld te worden. Snijd een dun plakje van de onderkant af zodat de sinaasappels stevig rechtop kunnen staan. Snijd vervolgens een wat grotere plak van de bovenkant af. We gaan vervolgens het vruchtvlees van de sinaasappel insnijden maar denk eraan om hem niet helemaal tot onderin door te snijden. We willen immers de sinaasappel vullen met brownie mix later. Na dat je heb hebt ingesneden lepel je het sinaasappel vruchtvlees uit de sinaasappel net zolang totdat je een mooie ruimte hebt waar straks de brownie mix in gelepeld kan worden.
  sinaasappel bbq
 • Vervolgens zetten we de sinaasappels aan de kant en gaan we aan de slag met het brownie beslag. Smelt de boter en pure chocolade au bain marie tot het een glad geheel is. Klop vervolgens de kristal suiker en bastard suiker er door. Het wordt een korrelig geheel. Klop vervolgens het ei en de eierdooier erdoor en meng flink voor 1 a 2 minuten. Roer vervolgens de bloem, zout en het bakpoeder erdoor en roer goed door.
  Nu is je beslag klaar en is het tijd om de sinaasappels te vullen. Vul de sinaasappels ongeveer tot 3 kwart met browniemix. Dit lijkt misschien weinig maar geloof me, het gaat uitzetten en is meer dan genoeg.
  sinaasappel bbq
 • Wikkel de sinaasappels in aluminiumfolie en zorg dat er ruimte over blijft aan de bovenkant zodat de browniemix genoeg ruimte heeft om uit te zetten.
  Nu is het tijd om de Sinaasappels op de BBQ te leggen. Dit doen we indirect dus van de kolen af op een temperatuur van 150 graden Celsius. Het duurt op deze temperatuur ongeveer een uur voordat ze klaar zijn. Kijk na een uur even in het aluminiumfolie of de brownie mix goed gaar is. Mocht dit nog niet het geval zijn sluit de deksel en wacht nog even langer.
  sinaasappel bbq
 • Serveer de sinaasappel vervolgens op zichzelf of met een lekker bolletje ijs bovenop! Geniet ervan!
  sinaasappel bbq

Heb je dit gevulde sinaasappel dessert zelf op de BBQ gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. 

Ben je naast dit sinaasappel brownie dessert ook geïnteresseerd in andere desserts van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ desserts. Hier hebben we allerlei soorten desserts uitgewerkt die je kan maken op de BBQ. De desserts hebben zowel lange als korte bereidingstijden zoals dit sinaasappel dessert. Kijk dus zelf maar eens als je op zoek bent naar meer inspiratie! 

Turn don’t Burn voor alles rondom BBQ!

Mocht je nog op zoek zijn naar spullen om je eigen BBQ arsenaal te verbreden en je BBQ ervaring te verbeteren? Kijk dan eens in onze webshop. We hebben BBQ’s, accessoires, rubs/kruiden, sauzen, rookhout, leren schorten en veel meer in ons assortiment en leveren dit graag naar je uit! Bestel het via de webshop knop bovenin het menu.

Mocht je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen hebben? Laat het dan gerust weten via de onderstaande mogelijkheid om een reactie te geven op dit recept of stuur ons een bericht via de whatsapp knop rechts onder in beeld.

En denk eraan,

Turn don’t Burn

2 reacties op “Sinaasappel met Brownie vulling”

 1. 5 sterren
  Het ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker eens proberen, ik heb wel 1 vraagje. Als je het direct inpakt in alu, in welke mate heb je dan wel de rooksmaak (ofwel, zou het net zo smaken als je het in de oven bereid)?

  1. Goedemorgen Frank! Tof dat je ons recept gaat klaar maken, je gaat het vast lekker vinden. Hele goede vraag trouwens, de rooksmaak is echt minimaal inderdaad. Wat je eventueel wel zou kunnen doen is dat je een kleine ruimte laat in het aluminium folie en dat je ze dus niet helemaal dicht verpakt. Op deze manier duurt de bereiding wel iets langer maar kan ik me voorstellen dat je meer rooksmaak meegeeft. Mocht je verder vragen hebben dan hoor ik het graag! Groeten, Bart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.