Meteen naar de inhoud

Hasselback aardappels van de BBQ

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen

Het was weer eens tijd voor iets anders dan al die dikke stukken vlees en vis! Dit keer gaan we bezig met een mooi bijgerecht. Een bijgerecht met aardappels wel te verstaan. We kennen in Nederland aardappels maar al te goed natuurlijk. Het mooie aan dit zo veelzijdige product is dat je het werkelijk op van allerlei manieren kunt gebruiken in je gerechten. Zo ook met deze hasselback aardappels! Lees gerust verder als je precies te weten wil komen hoe je dit heerlijke en makkelijke te maken bijgerecht op tafel zet.

Wat zijn hasselback aardappels?

De term hasselback komt van het restaurant hasselbacken in het district Djurgården in de stad Stockholm, Zweden. Hier bedachten ze een 70 jaar geleden het insnijden van de aardappels na elke paar millimeter om zo de kooktijd te verkorten. Na het insnijden kan je er namelijk voor zorgen dat bijvoorbeeld olie of boter tussen de snedes kan komen en hier de garing kan versnellen. Al met al was de hoofdreden dus om de aardappels sneller op tafel te krijgen. Een mooie bijkomstigheid van deze methode is dat je zowel olie/boter als kruiden ook tussen de snedes kunt krijgen. Je krijgt zo dus een meer smakelijk geheel en het ziet er ook nog eens heel tof uit!

Indirecte bereiding

We bereiden deze hasselback aardappels indirect, wat betekend dat we ze niet rechtstreeks boven de kolen plaatsen maar ervan af. Dit doen we in een kamado doormiddel van een platesetter. Bij een kogel barbecue of andere BBQ zorg je gewoon dat je de aardappels zo ver mogelijk vandaan legt als waar de kolen liggen. Als we de deksel sluiten creëren we op deze manier een soort oven effect wat er voor zorgt dat de aardappels rondom mooi gegaard worden i.p.v. dat het aan een kant heel hard gaat en je steeds de aardappels dient te draaien.

Nog een kleine inleiding voordat je aan het recept begint

We hebben naast een aantal in de supermarkt te halen ingrediënten gebruik gemaakt van de Fast and Flavoured BBQ rub. Deze BBQ rub is zoals die zegt snel en smaakvol. Het hoeft dus niet mega lang in te trekken en je hoeft hier ook niet mega veel van te gebruiken om de juiste smaak toe te voegen! Naast de BBQ rub hebben we ook gebruik gemaakt van de Aluminium wegwerp bak XL. Hier kunnen de aardappels perfect in liggen op de BBQ en dan heb je vervolgens naderhand ook weer minder schoon te maken.

Dus, hoe maak je deze Hasselback aardappels van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

Hasselback aardappels van de BBQ

Ben je op zoek naar een heerlijk bijgerecht voor de BBQ? probeer dan eens deze hasselback aardappels. Erg makkelijk te maken en weer eens wat anders!
Gang Bijgerecht
Keuken BBQ, zweden
Trefwoord hasselback aardappels, hasselback bbq
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 300kcal
Kosten 10 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 Aluminium wegwerp bak XL

Ingrediënten

  • 4 grote vastkokende aardappels (ongeveer even groot)
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 1 eetlepel Fast and Flavoured BBQ rub
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel knoflook poeder

Instructies

  • Haal de aardappels uit de verpakking en was deze goed onder koud water schoon. Droog ze vervolgens af en leg ze op een snijplank. Het is nu zaak dat we de aardappels in gaan snijden na elke paar millimeter. Snijd ze ongeveer 3 kwart door zodat de aardappel wel in zijn geheel blijft en niet uit elkaar valt. Probeer de snedes steeds even ver van elkaar af te maken zodat het garen van de aardappel ook gelijk gaat op de BBQ straks.
    hasselback aardappels bbq
  • Smelt de roomboter en meng de knoflook, oregano en fast and flavoured erdoorheen. Smeer vervolgens de aardappels rondom in met het mengsel en plaats deze in de aluminium wegwerp bak.
    hasselback aardappels bbq
  • Steek vervolgens de BBQ aan en ga voor een koepel temperatuur van 180 graden Celsius. We gaan in dit gerecht voor een indirecte bereiding dus maak hem zo klaar. Als de BBQ de temperatuur heeft bereikt mag de aluminium bak met de aardappels op de BBQ. De bereiding duurt ongeveer 90 minuten vanaf dit moment. Smeer na 45 minuten de aardappels nog eens in met het restant van het roomboter mengsel dat je had gemaakt en sluit weer de deksel.
    hasselback aardappels
  • Na 90 minuten kunnen de aardappels van de BBQ en kan je deze serveren.
    Geniet ervan!
    hasselback aardappels bbq

Heb je de Hasselback aardappels zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. 

Ben je naast dit hasselback aardappels recept geïnteresseerd in andere soorten bijgerechten voor de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ bijgerechten boven in het menu onder het kopje BBQ recepten. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : Gepofte aardappel van de BBQ, Mac and Cheese, Amerikaanse Coleslaw, Zelfgemaakte Pindasaus, Kip-Bacon Bites.

Turn Don’t Burn voor al je BBQ spullen!

Mocht je nou nog op zoek zijn naar tools of zaken voor je eigen BBQ arsenaal? Kijk dan eens in onze BBQ shop. We hebben Kamado BBQ’s, BBQ accessoires, BBQ rubs/kruiden, sauzen, rookhout, leren schorten en veel meer ter beschikking en leveren dit graag binnen 1-2 werkdagen naar je uit!

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten via de onderstaande mogelijkheid om een reactie te geven op dit recept of via de whatsapp knop rechts onder in beeld.

And remember,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.