Ga naar de inhoud

Rosbief van de BBQ

Bart van Heulen achter de BBQ

Door Bart van Heulen

Die lekkere plakjes rosbief van de supermarkt kennen we allemaal wel denk ik. Maar waarom maak je rosbief niet gewoon lekker zelf klaar op de BBQ? Met die vraag gingen wij aan de gang en is dit heerlijke rosbief recept tot stand gekomen. Erg makkelijk te maken, werelds van smaak en heerlijk mals. Lees gerust verder als je benieuwd bent hoe je zelf rosbief klaar kan maken op de BBQ. Ik weet zeker dat je voortaan de BBQ aan slingert voordat je naar de supermarkt gaat om een pakje kant en klare rosbief op te halen haha.

Wat is Rosbief?

Rosbief is eigenlijk een benaming voor een samen voegsel van verschillende stukken vlees van het rund. Onder andere de dunne of dikke lende, het staartstuk, de bovenbil, de platte bil, het bloemstuk of de achter muis. Het komt van gedeeltes waar zich veel spieren bevatten en is dus van zichzelf vlees dat erg mager is en bijna geen vet bevat. Erg fout gevoelig dus zou je zeggen. Met deze bereiding valt het reuze mee en kan je van dit magere vlees een heerlijke maaltijd maken. Wij hebben in ons recept gebruik gemaakt van de achter muis. Dit stuk leent zich perfect voor de bereiding van heerlijke rosbief van de BBQ.

Wat is er nog meer belangrijk?

Het is erg belangrijk om er voor te zorgen dat je de rosbief in erg dunne plakjes snijd tegen de draad van vlees in. Zo zorg je er voor dat zelfs dit minder malse stuk van het rund behoorlijk mals wordt. Hoe dunner hoe beter eigenlijk dus zorg ervoor dat je mes goed geslepen of scherp is. Zo kan jij uiteindelijk het meest genieten van je heerlijke rosbief.

Indirecte bereiding

Wij maken deze rosbief klaar volgens indirecte verhitting wat betekend dat we het vlees niet rechtstreeks boven de kolen garen maar met een plate setter er tussen. In het geval dat je deze niet hebt of gebruik maakt van een normale kogel barbecue kan je simpelweg het vlees aan de andere kant van de BBQ leggen tegenovergesteld van waar de kolen liggen. Zo krijg je eigenlijk een soort oven effect en gaart het vlees door de warmte die onder de deksel ontstaat.

Een kleine toelichting voordat je aan het recept begint.

We hebben in ons recept gebruik gemaakt van een aantal onderdelen die deze rosbief echt ten goede doen. We hebben allereerst 2 eiken houten chunks gebruikt. Eiken geeft een wat zwaardere rooksmaak af en is perfect geschikt voor eigenlijk alle stukken vlees die van het rund af komen. Ook voor bijvoorbeeld steaks of pulled beef is deze erg geschikt. Daarnaast hebben we de rosbief gekruid met de Frozen Joy BBQ rub van No Rubbish. Deze rub met rode wijn, kaneel en sinaasappel geeft de perfecte combinatie op dit prachtige stuk vlees. 

Dus, hoe maak je deze Rosbief van de BBQ?

Je volgt eigenlijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen en wanneer je dat dient te doen.

rosbief bbq
Afdrukken Pin
5 van 2 stemmen

Rosbief van de BBQ

Wil jij overheerlijke malse rosbief maken van de BBQ? Kijk dan niet verder! In dit recept leggen we je precies uit hoe je dat voor elkaar krijgt.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, Ontbijt
Keuken Amerikaans, BBQ, Nederlands
Trefwoord bbq rosbief, rosbief bbq, rosbief van de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Porties 6 personen
calorieën 500kcal
Kosten 30 euro

Uitrusting

 • 1 BBQ met deksel
 • 2 chunks eiken rookhout
 • 1 kernthermometer

Ingrediënten

Voor de Rosbief

 • 1 stuks Runder achtermuis c/a 1.5kg
 • 6 eetlepels Frozen Joy BBQ Rub

Voor het broodje

 • 6 stuks Italiaanse bollen
 • 1 potje Truffel mayonaise
 • 1 zakje Rucola
 • 2 eetlepels Pijnboompitten

Instructies

 • Verwijder de achter muis uit de verpakking en maak deze goed droog met keukenpapier. Strooi en wrijf vervolgens de BBQ rub goed in en zorg dat het gehele stuk vlees goed bedekt wordt. Laat dit vervolgens voor het beste resultaat minimaal 4 uur overdekt in de koelkast marineren.
  rosbief bbq
 • Steek vervolgens de BBQ aan en maak deze klaar voor een indirecte bereiding met een koepel temperatuur van 150 graden Celsius. Op het moment dat de BBQ stabiel op deze temperatuur is voeg je de chunks rookhout toe aan de houtskool en leg je het vlees op de BBQ. Stel de kern thermometer in op 47 graden kerntemperatuur en prik deze in het dikste gedeelte van het vlees. met 47 graden Celsius is het vlees namelijk nog mooi rosé als hij er af komt en heb je de optimale malsheid voor dit vrij magere stuk vlees. Ben je niet zo van rosé dan kan je hem ook doorgaren naar 55 graden Celsius voor medium gaarheid.
  rosbief bbq
 • Op het moment dat de gewenste kerntemperatuur is bereikt haal je de achter muis van de BBQ en leg je deze op een snijplank onder een stuk aluminium folie. Pak het vlees niet helemaal in maar vouw het er lichtjes omheen zodat het nog wel kan ademen. Het vlees gaart nu op deze manier 10 minuten door zodat je een mooie evenredige garing krijgt door heel het vlees.
  rosbief bbq
 • Snij na de 10 minuten rusttijd de rosbief in mooie dunne plakken om optimaal te kunnen genieten. Hoe dunner hoe beter eigenlijk!
  rosbief bbq
 • Bak ondertussen de Italiaanse bollen af volgens de verpakking, snij ze vervolgens open en smeer beide kanten van het broodje in met truffel mayonaise. Vervolgens beleg je deze rijkelijk met een aantal plakken rosbief en top je deze af met pijnboompitjes en rucola.
  Genieten maar!
  rosbief bbq

Heb je bovenstaande rosbief recept nou zelf gemaakt?

Laat het ons dan weten via de review mogelijkheid onderaan de pagina of via de verschillende social media kanalen. We zijn erg benieuwd wat je ervan vindt. Schrijf je daarnaast ook in voor onze nieuwsbrief! We sturen wekelijks onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte. 

Ben je naast dit rosbief BBQ recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten recepten van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie, alle BBQ recepten in het hoofdmenu. Je kan ook een van de volgende recepten bekijken, wellicht zit daar wat interessants tussen : Entrecote met Salsa Verde, Ribeye met Chimmichurri, Ossenhaaspuntjes in Hoisin marinade, Jerk Chicken of de Reverse seared T-bone steak.

Turn Don’t Burn voor alles rondom BBQ! 

Mocht je op zoek zijn naar BBQ’s, BBQ accessoires, BBQ rubs/kruiden, sauzen en andere dingen om je BBQ arsenaal te verbeteren of verbreden? Kijk dan eens in onze BBQ shop! Hier vind je een steeds uitgebreider assortiment van verschillende producten die we zelf eerst uitvoerig testen voordat we deze toevoegen. We willen namelijk wel echt de kwaliteit waarborgen richting onze klant. 

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? Laat het ons dan gerust weten via de onderstaande mogelijkheid om een reactie te geven op dit recept of via de whatsapp knop rechts onder in beeld.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

4 reacties op “Rosbief van de BBQ”

 1. 14e3033f7c8190e7ae4631affc2281ea?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

  5 sterren
  Hele aparte rub waarvan ik in eerste instantie dacht wat moet ik er mee. Maar de smaak is super! Heb ipv de truffelmayo knoflooksaus gebruikt. Echt een aanrader!

  1. 80b40c92fb05de70a896b3cd99a4802f?s=50&d=mm&r=g - Turn Don't Burn

   Ja dat dachten wij zelf ook in eerste instantie, maar fijn om te horen dat je de smaak ook goed vind! Knoflooksaus klinkt ook goed, gaan we eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.