Ga naar de inhoud

Pork Belly Burnt Ends

Bart van Heulen, TurndontBurn

Poahh, Pork Belly Burnt Ends. Wat was dit lekker zeg. Deze snoep achtige blokjes varkensbuik van de BBQ smelten werkelijk weg in je mond. Eerst roken, dan pruttelen in een mengsel van boter, basterd suiker en honing en vervolgens karamelliseren met BBQ saus. Een werkelijk genot. Lees snel verder als je deze BBQ snack ook graag een keer wilt maken!

Wat is Pork Belly Burnt Ends?

Burnt Ends is ontstaan op een anders stuk vlees als wat we in deze bereiding gebruiken namelijk de brisket. Het komt van oorsprong bij Arthur Bryant’s Barbeque vandaan in Kansas City, Missouri, America. Hier bedacht Arthur in 1946, om de overgebleven stukjes slachtafval dat werd weggesneden bij het klaarmaken van brisket te bewaren en deze klaar te maken als burnt ends. Hij Kwam er achter dat kleine, krokante stukjes gerookt vlees gewoon echt onweerstaanbaar zijn. En geef hem eens ongelijk? Wij zijn het in ieder geval helemaal met hem eens.

In dit recept gebruiken we dus geen brisket om deze bereiding toe te passen maar buikspek. Het is hierbij wel belangrijk dat je buikspek koopt zonder zwoerd en dat je een stuk hebt waarvan de dikte over het gehele stuk ongeveer hetzelfde is zoals deze van The Butchery. Heb je namelijk stukjes die smaller zijn en minder vet bevatten dan kan het zijn dat deze stukjes iets stugger uitvallen dan de rest. Even goed net zo smakelijk hoor maar als je dus een mooi stuk kan vinden met dezelfde dikte is dat het beste.

Roken, pruttelen en karamelliseren.

Allereerst roken we de in stukjes gesneden buikspek met kersen houten chunks van Smokin’ flavours. Kersen hout is onder andere zeer geschikt voor de bereiding van varken en gaat dus perfect bij deze pork belly burnt ends. We passen tijdens deze bereiding ook een BBQ rub toe. De dry rub voor varken van Van Beekum Specerijen is hier erg geschikt voor aangezien deze specifiek voor varkensvlees is ontwikkeld. Vervolgens pruttelen we de Pork belly blokjes in een mengsel van roomboter, honing en bruine suiker. Dit doen we in een aluminium wegwerpbak. Mocht je zoiets niet hebben kan dit ook in een ovenschaal of hitte bestendige schaal. Als laatste smeren we de blokjes pork belly in met BBQ saus naar keuze om nog even te karamelliseren. We hebben zelf de sweet baby rays original gebruikt die gewoon in de supermarkt te verkrijgen is. Echt een top saus wat mij betreft. 
 

Hoe maak je pork belly burnt ends?

Je volgt eigelijk simpelweg het onderstaande recept! Hierin leggen we stap voor stap uit wat je dient te doen op wat voor moment.

Pork Belly Burnt Ends van de BBQ

Een van de meest ultieme BBQ snacks! Pork Belly Burnt Ends. Deze heerlijke varkensbuik snoepjes van de BBQ zijn boterzacht en vol van smaak!
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord burnt ends, burnt ends recept, pork belly burnt ends, pork belly burnt ends recept
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 4 uur 30 minuten
Porties 4 personen
calorieën 600kcal
Kosten 20 euro

Uitrusting

  • 1 BBQ met deksel
  • 1 aluminium tray/wegwerp bak
  • stuk aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1.5 KG Buikspek zonder zwoerd
  • 8 eetlepels BBQ Rub
  • 4 eetlepels ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels bruine rietsuiker of basterd suiker
  • 4 eetlepels honing
  • 8 eetlepels BBQ saus

Instructies

  • Haal de buikspek uit de verpakking en dep deze goed droog met keukenpapier. Snijd de buikspek vervolgens in stukjes van ongeveer 4x4cm. Probeer ze allemaal zo gelijk mogelijk te maken. Pas vervolgens de BBQ rub toe. Het is het makkelijkst als je de BBQ rub in een schaal strooit en dan de buikspek blokjes hier doorheen rolt zodat alle kanten goed voorzien zijn van de kruiden.
    Pork Belly Burnt Ends
  • Vervolgens steek je de BBQ aan en maak je deze klaar voor indirect BBQ-en. Stel de koepeltemperatuur in op 120 graden Celsius. Voeg als laatst voordat je de blokjes buikspek op het rooster legt 2 chunks van het kersen houten rookhout toe. Sluit vervolgens de deksel en laat de pork belly 2 uur roken op deze temperatuur.
    Pork Belly Burnt Ends
  • Als de burnt ends 2 uur hebben gerookt haal je ze van de BBQ af en stop je ze in de aluminium wegwerp bak. Vervolgens voeg je de ongezouten roomboter, bruine rietsuiker en honing toe en dek je het geheel goed af met aluminiumfolie. Zet het vervolgens weer terug op de BBQ en laat deze nogmaals 2 uur staan op de 120 graden. Het is wel goed om halverwege de burnt ends even om te draaien.
    Pork Belly Burnt Ends
  • Als deze 2 uur voorbij is haal je de aluminium schaal van de BBQ en haal je de burnt ends er even uit. Je maakt vervolgens de schaal even schoon of je pakt een nieuwe en doet hier de buikspek blokjes in. Dit is het moment dat je de BBQ saus toevoegt en deze goed uitsmeert over de burnt ends zodat alles bedekt is. Vervolgens gaat dit geheel nog 30 minuten terug op de BBQ op dezelfde temperatuur als eerdere stappen. Nu kan de BBQ saus mooi karamelliseren.
    pork belly burnt ends karamelliseren
  • Dien de Pork Belly Burnt Ends vervolgens op als een snack of natuurlijk lekker als avondeten met wat frites of wat anders!
    Eetsmakelijk!
    Pork Belly Burnt Ends

Heb je de Pork Belly Burnt Ends zelf gemaakt?

Dan hopen wij dat je er net zo van hebt genoten van als dat wij hebben gedaan. Wij vonden deze kleine hapjes buikspek met name erg lekker omdat ze werkelijk smelten op je tong! Laat ons gerust weten wat je er van vindt en laat een review achter onderaan de pagina of tag ons op Instagram. Dit vinden we erg tof!

Wil je daarnaast meer van dit soort recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We maken namelijk regelmatig nieuwe recepten en deze sturen we onze volgens dan ook netjes op de mail. Zo blijf je altijd op de hoogte van nieuw lekkers dat je klaar kan maken op je eigen BBQ!  

Ben je naast dit Pork Belly Burnt Ends recept ook wel geïnteresseerd in andere soorten snacks van de BBQ? Kijk dan gerust eens naar de categorie BBQ Snacks.  Mocht dat teveel moeite zijn dan kan je ook een van de volgende recepten bekijken: moink balls, jalapeno poppers, Griekse kipspiesjes of sriracha gehaktballetjes.

Turn Don’t Burn is het platform om BBQ te leren!

Bij Turn Don’t Burn maken we veel verschillende soorten content rondom het leren van barbecueën. We maken hierbij zowel recepten als informatieve artikelen voor zowel de beginnende als de gevorderde BBQ-er. Zo heeft iedereen wat aan de informatie die ze op onze website vinden. Mooi initiatief toch, dachten wij zo?

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons een bericht via de reactie mogelijkheid onderaan de pagina of de verschillende sociale media kanalen.

En denk eraan,

Turn Don’t Burn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Volg je mij al op Instagram?

Voor wekelijks nieuwe BBQ-recepten en tips!

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.