Meteen naar de inhoud

Hele ribeye met chimichurri BBQ recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 31, 12-10-2021

Poahhhh, toch wel een van onze favorieten hoor deze! Wat een geweld! Ik denk persoonlijk een van de betere ribeyes die ik ooit gegeten heb en dat zijn er nogal wat haha. De chimichurri is een prachtige additie tot dit monsterlijke stuk vlees. Ben je op zoek naar een hele ribeye bbq recept? Zoek dan niet verder! Dit is namelijk zeker het proberen waard.

Ribeye, wat is dat precies?

Ribeye komt zoals de naam al luid bij de ribben van het rund vandaan. Het andere gedeelte van zijn naam heeft hij te danken aan de spier met ronde vorm die door het vlees heen loopt en er uit ziet als een oog. Rib eye is gemarmerd vlees wat betekend dat het veel vet bevat. Dit vet zorgt in het vlees voor uitermate veel smaak en malsheid.

Waar begin je bij ons hele ribeye bbq recept?

Je hebt allereerst een aantal boodschappen nodig. Deze zal in hieronder elkaar zetten. Ze staan ook nogmaals vermeld onderaan de pagina in het makkelijk uit te printen recept.

Voor de ribeye:

1 hele ribeye van ca 2.5kg

Zout & Peper

Eiken houten rook chunks of snippers

 

Voor de chimichurri:

8 eetlepels olijfolie
3 eetlepels rode wijn azijn
1 bosje verse peterselie
1 rode peper 
2 tenen knoflook
1 eetlepel gedroogde oregano
1 eetlepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde basilicum 

1 halve of kleine rode ui
Vers gemalen peper en zout na smaak 

Stap 1, Verwijder overtollig vet

Haal een uur voordat je de hele ribeye gaat bereiden deze uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen. Dit is ook het moment dat je al het overtollige vet verwijderd. Je hoeft hier niet al het vet weg te halen want vet geeft ook smaak, dus om wat te laten zitten is ook een goed idee! 
hele ribeye bbq

Stap 2, peper en zout toevoegen en indirecte bereiding

We gaan in dit recept voor de reverse sear methode wat betekend dat we de ribeye van binnen uit naar buiten gaan garen. Dit doen we door de BBQ klaar te maken voor indirecte verhitting op 125 graden keteltemperatuur. Voordat we het vlees op de BBQ leggen voorzien we het rondom van zout en peper. We vullen vervolgens een lek bak onder het vlees met een laagje water. Hierna gaat het vlees erop, welke we doorgaren tot de kerntemperatuur van 53 graden celsius. Qua tijd houden we 45 minuten per kilo vlees aan op deze temperatuur. Het duurt met een hele ribeye van 2.5kg dus een 2 uur voordat deze temperatuur is bereikt. We voegen tijdens dit indirecte gedeelte van de bereiding ook 2 chunks van onze eiken houten rookhout toe. 
 
hele ribeye bbq

Stap 3, Directe fase

Op het moment dat de ribeye ongeveer 2 uur heeft liggen roken op 125 graden ziet hij er uit als onderstaand, je zou het liefst nu al een hap nemen maar nog even geduld. We gaan nu de ribeye van de BBQ afhalen en de BBQ ombouwen tot directe verhitting. Je mag hem flink op stoken naar 250 graden. We gaan nu de buitenkant een nog mooier kleurtje geven. Let wel op dat door het vet je veel vlammen kan krijgen, beweeg je ribeye daarom ook weg van de vlammen om geen verbrand effect te krijgen. 
ribeye bbq
reverse sear

Stap 4, Ribeye laten rusten en chimichurri maken

Als de ribeye de gewenste kleur heeft bereikt is het tijd om deze 20 minuten te laten rusten onder aluminium folie. In deze tijd kunnen we mooi de chimichurri maken welke eigenlijk heel simpel is. Hak alles wat nog niet fijn is fijn. Zorg dat je de zaadjes uit de peper verwijderd en voeg alle producten vervolgens bij elkaar. Alles hoeft niet helemaal perfect fijn gesneden te zijn. De grove structuur heeft namelijk wel weer wat qua smaakbeleving. 

chimichurri

Stap 5, opdienen en genieten!

Nadat je de chimichurri hebt gemaakt is het tijd om dit op te dienen met de hele ribeye die 20 minuten heeft gerust. Je snijdt het vervolgens in mooi dunne plakken tegen de draad in en smeert er wat chimichurri overheen. 

Geniet ervan, maar dat moet vast lukken! 

hele ribeye bbq

Dit is er weer één voor in de boeken hoor! Éen van onze betere recepten al zeg ik het zelf. Ik hoop dat jij ook net zo hebt genoten van dit hele ribeye bbq recept met chimichurri. Laat ons gerust een berichtje achter onder aan de pagina!

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Ben je naast deze ribeye ook wel geïnteresseerd in meer van dit soort recepten? Kijk dan eens naar de Picanha, Shortribs, Bavette rolladebuikspek, tri tip, pulled pork of beef recepten. Allemaal andere recepten en elk een unieke bereiding en smaak. Kijk maar eens wat rond zou ik zeggen! 

Mocht je daarnaast op zoek zijn naar BBQ accessoires en toebehoren? Kijk dan eens in onze webshop. Wij hebben een steeds uitgebreider assortiment met producten die jou BBQ ervaring leuker en makkelijker maken.

Heb je naar aanleiding van dit recept vragen en/of opmerkingen? laat het ons dan gerust weten en stuur ons bericht via de website of verschillende andere mogelijkheden.

En onthoud,

Turn don’t Burn

Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Hele ribeye met chimichurri BBQ recept

Wat een geweld! Deze ribeye met chimichurri wil je na de eerste keer zeker nog een keer maken! Probeer hem nu.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, BBQ
Trefwoord bbq hele ribeye, bbq ribeye, hele ribeye, hele ribeye bbq, hele ribeye op de bbq, ribeye bbq, ribeye op bbq, ribeye op de bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 6 personen
calorieën 450kcal
Kosten 45 euro

Ingrediënten

voor de ribeye

 • 1 hele ribeye ca 2.5kg
 • 1 eetlepel zout
 • 1 eetlepel peper

voor de chimichurri

 • 8 eetlepels olijfolie
 • 3 eetlepels rode wijn azijn
 • 1 bosje verse peterselie
 • 1 rode peper
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel gedroogd oregano
 • 1 eetlepel gedroogd tijm
 • 1 theelepel gedroogde basilicum
 • 1 kleine rode ui
 • 1 theelepel peper
 • 1 theelepel zout

Instructies

 • Verwijder overtollig vet
  Haal een uur voordat je de hele ribeye gaat bereiden deze uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te laten komen. Dit is ook het moment dat je al het overtollige vet verwijderd. Je hoeft hier niet al het vet weg te halen want vet geeft ook smaak, dus om wat te laten zitten is ook een goed idee! 
  hele ribeye bbq
 • Peper en zout toevoegen en indirecte bereiding
  We gaan in dit recept voor de reverse sear methode wat betekend dat we de ribeye van binnen uit naar buiten gaan garen. Dit doen we door de BBQ klaar te maken voor indirecte verhitting op 125 graden keteltemperatuur. Voordat we het vlees op de BBQ leggen voorzien we het rondom van zout en peper. We vullen vervolgens een lek bak onder het vlees met een laagje water. Hierna gaat het vlees erop, welke we doorgaren tot de kerntemperatuur van 53 graden celsius. Qua tijd houden we 45 minuten per kilo vlees aan op deze temperatuur. Het duurt met een hele ribeye van 2.5kg dus een 2 uur voordat deze temperatuur is bereikt. We voegen tijdens dit indirecte gedeelte van de bereiding ook 2 chunks eiken houten rookhout toe.  
  hele ribeye bbq
 • Directe fase
  Nadat je ribeye ongeveer 2 uur heeft liggen roken op 125 graden ziet hij er uit als onderstaand, je zou het liefst nu al een hap nemen maar nog even geduld. We gaan nu de ribeye van de BBQ afhalen en de BBQ ombouwen tot directe verhitting. Je mag hem flink op stoken naar 250 graden. We gaan nu de buitenkant een nog mooier kleurtje geven. Let wel op dat door het vet je veel vlammen kan krijgen, beweeg je ribeye daarom ook weg van de vlammen om geen verbrand effect te krijgen. 
  ribeye bbq
 • Nadat je ribeye de gewenste kleur heeft gekregen is het tijd om deze 20 minuten te laten rusten onder aluminium folie. In deze tijd kunnen we mooi de chimichurri maken welke eigenlijk heel simpel is. Hak alles wat nog niet fijn is fijn. Zorg dat je de zaadjes uit de peper verwijderd. en voeg alle producten vervolgens bij elkaar. alles hoeft niet helemaal perfect fijn gesneden te zijn. De grove structuur heeft namelijk wel weer wat qua smaakbeleving. 
  chimichurri
 • Nadat je de chimichurri hebt gemaakt is het tijd om dit op te dienen met de hele ribeye die 20 minuten heeft gerust. Je snijdt het vervolgens in mooi dunne plakken tegen de draad in en smeert er wat chimichurri overheen. 
  Geniet ervan, maar dat moet vast lukken! 
  hele ribeye bbq

2 reacties op “Hele ribeye met Chimichurri”

 1. 5 sterren
  Grandioos! Laatst samen met vrienden dit recept geprobeerd. Zeker een aanrader!

  Binnenkort ga ik hem nog een keer klaar maken voor de fam.

  Cheers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.