Meteen naar de inhoud

Bavette rollade BBQ recept

Bart van Heulen, TurndontBurn

Door Bart van Heulen, Recept 20, 16-8-2021

Hier gaan we dan, de Bavette rollade. Dit recept zie ik de laatste tijd veel voorbij komen op de verschillende sociale media kanalen en heb daarom besloten zelf maar eens een poging te wagen en gelijk een recept online te zetten voor diegene die het zelf ook wel zien zitten. Lees daarom gerust verder als je op zoek bent naar een bavette rollade BBQ recept. 

We weten allemaal wat een rollade is, maar wat is bavette?

Bavette is een mager stuk vlees wat wordt gesneden uit de flank/vang van de koe. Doordat dit een mager stuk vlees is wordt het door veel mensen beschouwd als niet mals genoeg en wordt het gebruikt in gehakt of stoofvlees. Maar dit is aan het veranderen, je ziet namelijk steeds vaker dat Bavette wel degelijk gebruikt wordt op allerlei manieren. Bavette is dan ook heel erg lekker mits je dit op de juiste manier bereidt.

Waar begin je bij dit bavette rollade BBQ recept?

Om te beginnen heb je maar een aantal ingrediënten nodig. We gaan in dit recept voor een carpaccio geïnspireerde rollade en daarom zal je waarschijnlijk veel bekende ingrediënten terug zien komen. We zullen ze eens voor je onder elkaar zetten.

Bavette 1.2kg

Wij hebben onze bavette gekocht bij de lokale slager. Deze was van uitstekende kwaliteit en prijstechnisch erg interessant. 

Groene pesto

Wij kiezen hier voor groene pesto. Je kan besluiten om dit zelf te maken of een potje te kopen in de supermarkt. We kiezen niet voor de rode pesto omdat daarvan de basis zongedroogde tomaten is. Zongedroogde tomaten voegen we apart toe, dus vandaar. 

Pijnboompitjes

Zorg ervoor dat je de pijnboompitjes voordat je ze belegd in de bavette rollade je deze kort roostert in een pannetje of skillet op de BBQ. Op deze manier geven de pijnboompitjes namelijk een vele mooiere smaak af die de rollade ten goede gaat. 

Parmezaanse kaas

We hebben hier gekozen voor de poeder variant welke we mooi uit hebben kunnen strooien over de bavette. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om hier flakes te gebruiken of Parmezaanse kaas te kopen aan een stuk en deze zelf te raspen. 

Baby spinazie
Zongedroogde tomaten
Peper en zout naar smaak

Rookhouten chunks van eik of hickory chunks

2 chunks verdeeld over de houtskool. Zorg dat je deze plaatst zodat ze niet allebei tegelijkertijd aan gaan en rook afgeven maar gefaseerd zodat je gedurende de hele bereiding rook hebt. 

Stap 1, Bavette vlinderen. 

Als allereerst begin je met het vlinderen ofwel insnijden van de bavette. Dit doe je met de draad mee. Als je dus naar de bavette kijkt zoals op onderstaande foto lopen de vleesdraden van boven naar beneden. Je klapt hem op deze manier dus open en zorgt ervoor dat het te beleggen oppervlak verdubbelt en de bavette dunner wordt en zo makkelijker te rollen. 
bavette vlinderen

Stap 2, De bavette vullen

Begin de vulling op te bouwen met een laag pesto. Dit mag je best royaal insmeren want het is uiteindelijk een groot stuk vlees wat gekruid dient te worden. Daarna bestrooi je het geheel met de zongedroogde tomaatjes. Deze hak je fijn zodat je deze beter kunt verspreiden over de bavette. Vervolgens voeg je de pijnboompitten, baby spinazie en de Parmezaanse kaas toe aan het geheel. Als laatst voeg je nog peper en zout toe naar wens. Voeg niet teveel zout toe want pesto bevat van zichzelf ook vaak al wat zout. Als laatst draai je vervolgens de snijplank een kwart slag en rolt de bavette op. 
bavette rollade BBQ

Stap 3, Knopen

Nadat je de bavette hebt opgerold knoop je deze vast. Je doet dat meerdere malen in de breedte en ook in de lengte zodat de vulling er niet of nauwelijks uit kan lopen tijdens de bereiding. Mocht je nou niet helemaal zeker zijn over het knopen van de rollade dan zijn er een legio aan filmpjes op Youtube over hoe je dit het beste kunt doen. Na het knopen van de rollade is het tijd om deze op de BBQ te leggen en gaan we naar de volgende fase
bavette rollade BBQ

Stap 4, BBQ fase

Zorg dat je de BBQ klaarmaakt voor indirecte hitte rond de 180 graden. Deze bereiding is volledig indirect en je hebt dus verder geen directe zone nodig in de BBQ. De BBQ tijd van dit gerecht ligt rond de 40-50 minuten en 52 graden kerntemperatuur. Ik gebruik bij dit soort stukken vlees toch het liefst een kernthermometer want als de rollade te lang gaart dan gaat dat echt ten koste van de malsheid en dat willen we natuurlijk niet. De kernthermometer steek ik aan de zijkant in de rollade tot aan het midden zodat ik optimaal de temperatuur van het dikste stuk kan meten. 

Dit is tevens ook het moment dat je 2 chunks van het eiken of hickory rookhout toevoegt voordat de rollade op de BBQ gaat en je deze dus zo mooi de rooksmaak mee kunt geven. 

bavette rollade BBQ

Stap 5, Laten rusten en genieten.

Op het moment dat je de kerntemperatuur van 52 graden hebt bereikt is het tijd om de bavette rollade van de BBQ af te halen. Nu begint het moeilijkste gedeelte, het laten rusten van het vlees. Laat de rollade gedurende 15-20 minuten rusten onder een stuk aluminium folie of een theedoek. Zo geef je de vlees de kans om het vocht dat tijdens de bereiding naar de oppervlakte was gekomen terug in het vlees te laten trekken. É voilà dat was hem dan! Snijd de bavette rollade vervolgens in mooie dunne plakken en dien het op.

Mocht je bovenstaand bavette rollade BBQ recept nou zelf hebben gemaakt laat het ons dan weten via een review onder aan de pagina! We zijn erg benieuwd wat jullie ervan vinden. 

Wil je dit soort recepten ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief! We sturen regelmatig onze nieuwe recepten via de mail en op deze manier ben jij altijd op de hoogte van heerlijke recepten die je zelf op de BBQ kan bereiden!

Vind je dit carpaccio rollade recept nou interessant? En wil je meer van dit soort dingen maken op de BBQ? Kijk dan eens naar onze BBQ recepten categorie boven in het menu. Er staat van alles tussen! Heb je geen tijd om het menu helemaal door te spitten? Kijk dan eens naar de overheerlijke shortribs, picanha met cowboy boter saus, reverse seared tomahawk, knapperige buikspek of the hulk pulled pork.

Ben je wel een fan van verschillende smaken op de BBQ? Kijk dan eens naar ons assortiment BBQ rubs en sauzen in de webshop! We hebben er van alles tussen zitten.

Heb je verder vragen of opmerkingen? Dan horen we het natuurlijk graag en kan je ons bereiken via WhatsApp, de socials of het contactformulier op de contactpagina.

En denk eraan,

Turn don’t Burn

Afdrukken Pin
5 van 1 stem

Bavette rollade BBQ recept

Dit overheerlijke bavette rollade recept is geïnspireerd op het welbekende gerecht, carpaccio. De combinatie van bavette en de bekende vulling gaan super samen! Probeer hem nu.
Gang Hoofdgerecht
Keuken BBQ, Italiaans
Trefwoord bavette rollade, Bavette rollade BBQ, BBQ rollade, carpaccio rollade, gevulde bavette, rollade bbq
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Porties 4 personen
calorieën 450kcal
Kosten 25

Ingrediënten

 • 1.2 kg bavette
 • 1 potje groene pesto
 • 2 eetlepels pijnboompitten
 • 7 stuks zongedroogde tomaatjes
 • 100 gram parmezaanse kaas
 • 50 gram baby spinazie
 • zout en peper naar smaak

Instructies

 • Bavette vlinderen. 
  Als allereerst begin je met het vlinderen ofwel insnijden van de bavette. Dit doe je met de draad mee. Als je dus naar de bavette kijkt zoals op onderstaande foto lopen de vleesdraden van boven naar beneden. Je klapt hem op deze manier dus open en zorgt ervoor dat het te beleggen oppervlak verdubbelt en de bavette dunner wordt en zo makkelijker te rollen. 
  bavette vlinderen
 • De bavette vullen
  Begin de vulling op te bouwen met een laag pesto. Dit mag je best royaal insmeren want het is uiteindelijk een groot stuk vlees wat gekruid dient te worden. Daarna bestrooi je het geheel met de zongedroogde tomaatjes. Deze hak je fijn zodat je deze beter kunt verspreiden over de bavette. Vervolgens voeg je de pijnboompitten, baby spinazie en de Parmezaanse kaas toe aan het geheel. Als laatst voeg je nog peper en zout toe naar wens. Voeg niet teveel zout toe want pesto bevat van zichzelf ook vaak al wat zout. Als laatst draai je vervolgens de snijplank een kwart slag en rolt de bavette op. 
  bavette rollade BBQ
 • Knopen 
  Nadat je de bavette hebt opgerold knoop je deze vast. Je doet dat meerdere malen in de breedte en ook in de lengte zodat de vulling er niet of nauwelijks uit kan lopen tijdens de bereiding. Mocht je nou niet helemaal zeker zijn over het knopen van de rollade dan zijn er een legio aan filmpjes op Youtube over hoe je dit het beste kunt doen. Na het knopen van de rollade is het tijd om deze op de BBQ te leggen en gaan we naar de volgende fase.
  bavette rollade BBQ
 • BBQ fase
  Zorg dat je de BBQ klaarmaakt voor indirecte hitte rond de 180 graden. Deze bereiding is volledig indirect en je hebt dus verder geen directe zone nodig in de BBQ. De BBQ tijd van dit gerecht ligt rond de 40-50 minuten en 52 graden kerntemperatuur. Ik gebruik bij dit soort stukken vlees toch het liefst een kernthermometer want als de rollade te lang gaart dan gaat dat echt ten koste van de malsheid en dat willen we natuurlijk niet. De kernthermometer steek ik aan de zijkant in de rollade tot aan het midden zodat ik optimaal de temperatuur van het dikste stuk kan meten. 
  Dit is tevens ook het moment dat je 2 chunks van het eiken of hickory rookhout toevoegt voordat de rollade op de BBQ gaat en je deze dus zo mooi de rooksmaak mee kunt geven. 
  bavette rollade BBQ
 • Laten rusten en genieten!
  Op het moment dat je de kerntemperatuur van 52 graden hebt bereikt is het tijd om de bavette rollade van de BBQ af te halen. Nu begint het moeilijkste gedeelte, het laten rusten van het vlees. Laat de rollade gedurende 15-20 minuten rusten onder een stuk aluminium folie of een theedoek. Zo geef je de vlees de kans om het vocht dat tijdens de bereiding naar de oppervlakte was gekomen terug in het vlees te laten trekken. Et voilà dat was hem dan! Snijd de bavette rollade vervolgens in mooie dunne plakken en dien het op.
  bavette rollade BBQ

2 reacties op “Bavette rollade BBQ recept”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept
Logo Turn don't Burn Nieuw

Hey BBQ enthousiast!

Bestel vandaag en krijg 5% korting op je bestelling in onze webshop! Gebruik code: 5RWHY3YK

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat onze website zo goed mogelijk werkt tijdens jou gebruik. Als je onze website blijft gebruiken gaan we er van uit dat je dit goed vindt.